Монфис унищожи Григор в обидно кратък мач


Монфис унищожи Григор в обидно кратък мач
Снимка: Getty Images/Guliver

8874 0

В огромно разочарование за Григор Димитров се превърна четвъртфиналния му сблъсък с номер 18 в света Гаел Монфис от четвъртфиналната фаза в Монте Карло. Първата ни ракета се предаде твърде бързо и необяснимо с оглед представянето си дотук в турнира буквално се самоуби с куп непредизвикани грешки срещу французина - 1:6, 3:6. Така Монфис излиза утре, 18 април, на полуфинал срещу Томаш Бердих.

Първият сет се превърна в истински провал за Григор – 17 непредизвикани грешки, два пробива на нула за Монфис и три от три на точките за пробив за французина. Григор бъркаше кажи-речи всеки удар, като личеше, че няма ясен план какво да прави – дали да атакува, дали да е по-търпелив, докато Монфис тичаше, връщаше всичко и веднага щом можеше, диктуваше с форхенда. Разколебаването на Димитров доведе дотам, че той почти не използваше сечен бекхенд и се дръпна твърде назад от основната линия, което предопредели погрома.

Чак в началото на втората част Димитров стигна до две точки за пробив – при 1:1 гейма, но се провали след нескопосан опит за сечен ретур от бекхенд на първия шанс, а Монфис спаси втория с мощен сервис и удържа. Това се оказа повратна точка в срещата, след като минутка-две по-късно Димитров пак се предаде на свой сервис твърде лесно, след две непредизвикани грешки от форхенд и една двойна, а Монфис проби за четвърти път в мача, при едва четвъртата си възможност – 100% успеваемост за него в този показател. Най-лошото беше, че сякаш Григор нямаше ясен план как да се възползва от слабите страни на противника, как да го провокира да бърка и опитваше да играе твърде бързо, което беше точно по вкуса на Монфис.

ВТОРИ СЕТ

3:6 - Добро начало – внимателно построена атака към мрежата на Григор с точно пласирани форхенди в двата ъгъла на корта и Монфис се предаде, 0:15. В следващото разиграване обаче българинът се дръпна твърде назад, удари и рамка и Монфис взе своето – 15:15. Грешка на ретур от форхенд означаваше 30:15 за французина. Още една, от бекхенд, след силен сервис на Монфис му даде два мачбола. И още на първия удар на линията на французина нямаше как да бъде върнат от Григор.

3:5 - Пак 0:15 на сервис на Григор, който отговори с две добри атаки и 30:15, но веднага дойде характерната вече непредизвикана грешка за 30:30. Все пак българинът взе следващите две точки и ще трябва да пробие сега.

2:5 - Изключително бързото темпо на мача се запази и в този гейм, като Григор така и не съумяваше малко да накъса играта, да забави устрема на французина. Все пак българинът показа класа с красив завършващ удар от форхенд по къс диагонал, разминавайки Монфис на мрежата за 40:40. В следващото разиграване Григор отново за малко изпусна уникален скъсен удар от трудна позиция и избухна недоволно: „Не влиза и не влиза”, а Монфис успя да вземе гейма си.

2:4 - Изключителен скъсен бекхенд на Димитров по диагонала накара дори Монфис да аплодира, като нашето момче успя да вземе едва втория си сервис гейм на нула в срещата.

1:4 - Пълен разпад в играта на Григор, който успя да направи само едно смислено разиграване в този гейм – за 15:15, когато добре натисна с форхенд по правата и принуди Монфис да сбърка.

1:3 (пробив) - Познат старт на гейм на Григор – непредизвикана грешка от форхенд, но дойде и първият му ас за 15:15. За съжаление още в следващото разиграване форхендът на българина пак даде дефект, а след това Димитров направи и двойна грешка – 15:40. И логичното с оглед на хода на мача се случи – пак грешка от форхенд на Григор, който тръгна да търси твърде трудното по правата, което подпечата четвъртия пробив на Монфис за мача.

1:2 - Григор най-после се сети, че има и сечен бекхенд в тази игра, което му осигури ново 15:30, но прекаленото желание да атакува веднага от форхенд даде шанс на Монфис да изравни за 30:30. Последва обаче грешка от форхенд на французина и първа точка за пробив за нашето момче. За съжаление Димитров направи ужасяващ опит за сечен ретур от бекхенд и шансът беше изпуснат. Монфис обаче даде втора възможност след нова непредизвикана грешка от форхенд по правата, но последва мощен сервис и отново дюс. Дойде ред и на немислима импровизация на французина – сечен скъсен форхенд, който изненада Димитров и той не можа да върне в корта, а за капак Монфис направи показно от форхенд като удари по двата диагонала, за да затвори гейма.

1:1 – Сервис гейм на Димитров на нула – за пръв път в мача.

0:1 - Най-после добре изградена атака на Димитров, след удари от форхенд в двата ъгъла и точно излизане на мрежата, което матира Монфис за 15:30. Французинът обаче наниза невероятен форхенд на линията по правата в следващото разиграване и обърна гейма след дълго разиграване, в което и двамата отразиха много трудни форхенди, но накрая точно от форхенд Григор сбърка.

ПЪРВИ СЕТ

1:6 (пробив) - Размяна на хитри къси топки под невъзможен диагонал на мрежата беше спечелена от Монфис за 0:15. Това съвсем свали настроението на Григор, който от печеливша позиция след хубав сервис заби форхенда в мрежата – 0:30. Димитров натисна в следващото разиграване, но форхендът му закачи филето на мрежата и излетя в аут – 0:40. За финал дойде и сбъркано трудно воле на Димитров – пак пробив на Монфис на нула.

1:5 - Най-после Димитров спечели първата точка на сервис на Монфис, след непредизвикана грешка от форхенд на французина. Веднага дойде и втората точка на сметката на Гришо, пак след страхотна защита и пресилен форхенд на Монфис – 0:30. Французинът се събра, наниза хубав форхенд за 15:30, после Григор сбърка два поредни ретура и стана 40:30. Българинът се поправи след хубав форхенд от ретур, който се превърна в печеливш удар, но това беше всичко – следващите две точки бързичко бяха спечелени от Монфис.

1:4 (пробив) - Пороят от непредизвикани грешки от ракетата на Григор става все по-обилен. Три поредни – една от бекхенд за старт и две поредни от форхенд, дадоха 0:40 на Монфис за втори пробив. А четвъртата, пак от форхенд, завърши хубавия подарък на Григор за французина в този гейм - пробив на нула за Монфис.

1:3 - Укорителното „вкарай я, вкарай я” на Григор още при първата точка в гейма е най-доброто доказателство за нестабилността му. Гейм на 30 за французина, след като обаче нашето момче направи ювелирна къса топка в петото разиграване, която остави Монфис на място.

1:2 - Геймът ще се запомни с невероятната защита на Димитров във втората точка, когато той върна три-четири удара на Монфис, след като беше натиснат в паната и обърна защитата в контраатака, която доведе до грешка на французина от бекхенд. В крайна сметка Григор взе подаването си, на 15.

0:2 – Монфис набра самочувствие след подаръците на Григор и записа гейм на 15, след като го стартира с красив печеливш удар. Единственото положително за Григор беше по-дългото разиграване за четвъртата точка в гейма, което българинът спечели и показа, че леко напипва ритъм.

0:1 (пробив) - Мачът започна със сервис на Димитров. Нашето момче обаче започна лошо, като в първите две разигравания пропусна първи сервис и нареди непредизвикани грешки. Монфис видя шанс за 0:40, атакува от ретур, но Григор се защити и с уникален бекхенд по правата спечели точката. За съжаление последваха още две непредизвикани грешки – от форхенд и бекхенд и Монфис проби.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров играе изключително силно по време на първия турнир през 2015 година на клей. В първия кръг той показа малко колебания, но стигна до 6:4, 4:6, 6:4 срещу специалиста на тази настилка Фернандо Вердаско.

Във втория кръг българинът прекрати дълга серия от 7 месеца без победа над тенисист от топ 30, след като удари Фабио Фонини с 6:3, 6:4. В осминафиналите Димитров записа най-силния си мач, след като спечели убедително с 6:1, 6:2 срещу световния №9 и победител в Монте Карло през миналата година Стан Вавринка.

Гаел Монфис пък е приятната изненадата в турнира, след като той се включи с уайлд-кард след лечение на контузия, а вчера в два сета победи Роджър Федерер, спирайки швейцареца по пътя му към първа титла в този турнир.

До момента Григор Димитров е излизал 3 пъти срещу Монфис, като френският ветеран води с 2:1 в директните сблъсъци. И двете му победи са на US Open (през 2011 и 2014 година), докато Григор печели единствения двубой между двамата на клей. През миналата година в Букурещ Димитров води с 5:1 срещу Монфис, който се отказа поради контузия.

Победителят днес взима 360 точки за световната ранглиста, 155 хиляди евро и ще срещне победителя от Томаш Бердих, който се класира след 5:2 и отказа на Милош Раонич в другия четвъртфинал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички