Григор Димитров отпадна от Australian Open след контузия и поражение от Аслан Карацев


Григор Димитров отпадна от Australian Open след контузия и поражение от Аслан Карацев
Снимка: Getty Images/Guliver

11262 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров приключи със своето участие на първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open (Откритото първенство на Австралия). Хасковлията загуби от 114-ия в света руснак Аслан Карацев, като трябва да се отбележи, че Гришо получи проблеми в гърба, които допринесоха сериозно за поражението.

Българинът спечели първия сет (6:2), като в него и в началото на втората часта безспорно бе по-добрият на корта. Последва обрат във втория и резултатът бе изравнен (4:6). Оттам нататък всичко вече бе различно. В третия сет Григор просто блъскаше топката и доиграваше частта (1:6), изчаквайки края ѝ, за да поиска медицински таймаут. Той бе взет и в началото на четвъртия сет на моменти изглеждаше сякаш състоянието му се подобрява, но постоянните му гримаси по лицето издаваха болката, която изпитва. Той все пак стисна зъби и мъжки доигра срещата, като последната част завърши при резултат 2:6.

Така приказката за 114-ия в света продължава и след като се справи последователно с Джанлука Магер (6:3 6:3 6:4), Егор Герасимов (6:0 6:1 6:0), Диего Шварцман (6:3 6:3 6:3), както и най-впечатляващото - с 19-ия в света Феликс Оже-Алиасим (6:3 6:1 3:6 3:6 4:6), а сега и Димитров, за него предстои полуфинал срещу победителя от двойката Новак Джокович - Александър Зверев.

РАЗВИТИЕ НА ДВУБОЯ

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров стартира с убедителен сервис гейм, спечелен на 0. При последната точка и късметът му се усмихна, като топката се отклони от мрежата и тупна неспасяемо в половината на съперника.

1:1 - Карацев не бе толкова убедителен, като допусна и двойна грешка, но въпреки това взе своето подаване, отпускайки две точки на Димитров.

1:2 (пробив) - Неприятно развитие на гейма. Този път българинът не сервира толкова добре, показа несигурност, като направи двойна грешка и записа непредизвикани грешки след удари в аут. Руснакът се възползва и осъществи първия пробив в срещата.

2:2 (пробив) - Пробивът моментално е върнат! Карацев също бе разколебан, като и той допусна двойна грешка, а освен това записа и непредизвикани грешки с удари в аут и по подобие на българина в миналия гейм - загуби своето подаване.

3:2 - Този път Гришо сервира повече от убедително и взе своя гейм на 0.

4:2 (пробив) - Димитров поведе с 30:0, само за да види преднината си стопена след два отлични сервиса. След като Карацев обаче не спечели точката си при 40:30 в своя полза, Димитров стигна до 3 последователни точки за пробив (последната - дошла след двойна грешка). От щастливия трети опит Гришо успя да пробие съперника, който заби топката в мрежата.

5:2 - Четвърти пореден гейм за хасковлията, който отново затвърди пробива си с убедителен сервис, записвайки и трети ас до момента в мача. Той не даде и точка на своя опонент.

6:2 (пробив) - Руснакът бе още по-разколебан и правеше грешка след грешка на своя подаване, което съвсем улесни задачата на Димитров, който бе все така стабилен. Първият сет отива на неговата сметка!

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Димитров пренесе уверената си игра и печели общо шести пореден гейм. Той сервира отлично и отново не даде точка на съперника си.

1:1 - Маратонски гейм, продължил над 12 минути. Сеченият бекхенд по диагонала продължава да е най-ефикасното оръжие на Димитров, като той стигна до цели 5 точки за пробив, които обаче бяха неутрализирани. В края Карацев стабилизира сервиса си, записа ас, след което пласира свой удар точно на линията и в крайна сметка спечели подаването си и прекъсна серията на Димитров от спечелени геймове.

2:1 - Карацев поведе с 30:0, но оттам нататък Димитров не му позволи да направи повече, като отново бе безгрешен, връщаше всяка топка, а съперникът му се оказваше безпомощен в края на разиграването, като често записваше и непредизвикани грешки.

2:2 - Димитров поведе с 40:15 и имаше две точки за пробив. След този момент обаче руснакът показа убийствен сервис, с който не даде и точка повече на българина.

2:3 (пробив) - Карацев показа различна игра, докато при Григор се забеляза леко разколебаване. Руснакът поведе с 40:15 и моментално проби, записвайки 100%-ова успеваемост при точките за пробив (2 от 2).

3:3 (пробив) - Във втори пореден сервис гейм за Карацев Димитров поведе с 40:15. Този път обаче сервисът на руснака му изневери, тъй като при 30:40 за съперника, той допусна двойна грешка и му подари пробива.

4:3 - Пробивът е затвърден! Категоричен Димитров отново намери сервиса си и печели подаването си безпроблемно, давайки една точка на Аслан.

4:4 - Карацев отговаря със същото и за първи път от доста време насам печели своето подаване без никакви проблеми.

4:5 (пробив) - Григор започна разколебано гейма, допускайки двойна грешка и непредизвикани грешки. Това подари възможност за пробив на Карацев, но при разиграването българинът демонстрира впечатляваща устойчивост и връщаше всеки един мощен удар на съперника, за да неутрализира шанса му. За съжаление обаче, двойна грешка на Димитров подари нова точка за пробив на Карацев, който този път се възползва и ще сервира за спечелването на сета.

4:6 - Сетовете в срещата са изравнени. Карацев не даде никакъв шанс на все още разколебания Григор и спечели подаването си на 0, за да възстанови пълния паритет в двубоя.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Димитров започна разколебано с две двойни грешки, които осигуриха преднина за опонента му. След това обаче значително подобри сервиса си, с което не даде и точка повече на Карацев.

1:1 - Карацев поддържа високото си ниво от последните геймове и спечели подаването си на 0.

1:2 (пробив) - За съжаление, руснакът стигна до две точки за пробив в този гейм и се възползва от втората си такава с убийствен ретур. Григор се намира в тежък момент. 

1:3 - Карацев затвърди пробива и продължи с увереното си представяне.

1:4 (пробив) - Руснакът записва нов пробив, а Димитров видимо има физически проблеми, тъй като движението му по корта се промени значително и се отказва да гони топки, които до този момент стигаше безпроблемно.

1:5 - Карацев затвърждава и този пробив, а Димитров сякаш умишлено изкарваше ретурите си в аут. Чака се края на сета, за да се поиска медицински таймаут.

1:6 (пробив) - Димитров просто предаде сета. Тежко е да се гледа българинът в момента, който едвам се движи и поиска таймаут в края на сета.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

0:1 - Карацев печели подаването си безпроблемно. Димитров изглежда една идея по-добре, но все още движението му е сериозно ограничено.

1:1 - Димитров успява да спечели първото си подаване в частта. Състоянието му изглежда по-добро, но руснакът го притиска.

1:2 - Аслан Карацев продължава да играе стабилно, без да позволява събитията да повлияят на концентрацията му. Забеляза се, че физиотерапевт отново се появи на корта заради Григор.

1:3 (пробив) - За съжаление, Григор все още видимо изпитва болка. Карацев успява да пробие след страхотни ретури и непредизвикани грешки от българина.

1:4 - Двойна грешка и непредизвикана такава доведе резултата до 30:30 и надежди за Димитров, но след това Карацев демонстрира страхотен сервис, с което спечели подаването си.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров излиза в 1/4-финален сблъсък на първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open (Откритото първенство на Австралия). Негов съперник ще бъде сензацията в турнира Аслан Карацев.

Световният номер 114 се справи последователно с Джанлука Магер (6:3 6:3 6:4), Егор Герасимов (6:0 6:1 6:0), Диего Шварцман (6:3 6:3 6:3), както и най-впечатляващият му успех - срещу 19-ия в света Феликс Оже-Алиасим (6:3 6:1 3:6 3:6 4:6) след впечатляващ обрат от 0:2 сета.

Григор Димитров пък продължава без загубен сет, след като преодоля последователно Марин Чилич (6:4 6:2 7:6(5), Алекс Болт (7:6(1) 6:1 6:2), Пабло Кареньо Буста (6:0 1:0 и отказване), както и третия в света Доминик Тийм (6:4 6:4 6:0).

Карацов впечатлява с представянето си, още повече, че това е първият случай, в който записва победа в основната схема на турнир от Големия шлем. Квалификантът стана първият тенисист, който след Алекс Радулеску на Уимбълдън през 1996 година, който стигна до четвъртфинал от Голям шлем при дебюта си. Той е най-ниско класираният тенисист, който достига до тази фаза на Откритото първенство на Австралия, от Патрик Макенроу през 1991 година. Макенроу заемаше същото място в класацията като Карацев.

Любопитен факт е, че двама българи вече са побеждавали Карацев. През декември 2018 година Александър Лазаров го прави на четвъртфинал в Доха с 2:1 сета (7:5 5:7 6:3), но седмица по-късно губи от него с 0:2 сета (6:3 7:6(1)). Само година по-късно пък Димитър Кузманов се изправя срещу Карацев в Доха и го побеждава със 7:5 6:4, за да стигне и до титлата.

Григор Димитров и Аслан Карацев излизат един срещу друг във вторник не преди 06:00 часа сутринта българско време на централния корт "Род Лейвър Арена". Дневната сесия на корта ще бъде открита с мач от 03:30 часа българско време между Наоми Осака и Су-Уей Шие.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички