Атаката към голямата цел продължава! Григор Димитров преодоля французин на старта на Индиън Уелс


Атаката към голямата цел продължава! Григор Димитров преодоля французин на старта на Индиън Уелс
Снимка: Getty Images

8204 0

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна успешно участието си на силния Мастърс турнир от сериите 1000 в Индиън Уелс. Той победи със 7:5, 6:2 французина Александър Мюлер след час и половина игра, за да се класира в третия кръг на надпреварата.

Следващият му съперник ще е Адриан Манарино. Първият сет започна лошо за българина, допускайки пробив още в третия гейм. За Григор бе нужно време, докато настрои играта си срещу французина, като това бе първи мач помежду им. В крайна сметка, Димитров успя да върне пробива за 4:4, като се възползваше умело всеки път, когато първият сервис не работеше за опонента му. Класата на Григор бе видна и в този сблъсък, като постепенно вдигна и оборотите, а в заключителния момент стигна до втори брейк за 7:5.

Отличната игра на българина продължи през втория сет, в който бе господар на корта. Французинът спечели само 2 гейма, а Григор се справи с малкото ситуации, в които бе поставен под напрежение.

Първата ни ракета имаше само 10 точки за защитаване. Припомняме, че през миналата година в Индиън Уелс загуби още в първия си мач от Джейсън Кублър. Така - вече надгради актива си и продължава да атакува завръщане в топ 10 на световната ранглиста. В последните два Мастърс-а, в които участва, Григор стигна до полуфинал в Шанхай и  финал в Париж, загубен от от Новак Джокович.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор избра да започне на сервис, като се представи по отличен начин. Не даде нито точка на французина и взе подаването си на 0, записвайки и първия си ас. 

1:1 - Този гейм започна с малко по-дълго разиграване, като двамата подходиха опознавателно, тъй като това е първи мач помежду им. Именно то бе спечелено от Григор, но следващите точки бяха за Мюлер, който спечели без напрежение.

1:2 (пробив) - Григор се вкара в много неприятна ситуация, като след първата си двойна грешка изостана с 15:30. С бекхенд по правата Мюлер изненада и стигна до шанс за пробив. С ретур-мрежа се възползва веднага за първия брейк.

2:3 - Григор показа, че започва да "навлиза" в мача, като зарадва публиката с някои красиви отигравания. Първата ни ракета успя да завърши с воле на мрежата, като преди това падна, но успя да се изправи навреме и да спечели точката за край на гейма при 40:15.

2:4 - Първата ни ракета намали до 30:40 след няколко отлични форхенди от основната линия, но последва удар в мрежата, с което отново не успя да стигне дори до точка за пробив.

3:4 - При равни 30 Григор впечатли с бекхенд, който прати топката точно на линията. Последва нова кратко разиграване, в което отново българинът бе по-добър и затвори без повече напрежение.

4:4 (пробив) - Французинът отново заложи на сервис-воле, но този път българинът бе подготвен и го изчака на мрежата. С ас Мюлер изравни за 15:15. 3 от първите си сервиси не бяха успешни за световния номер 88, като и трите точки бяха за Гришо. Със страхотен бекхенд-ретур най-добрият ни тенисист се възползва още от първия шанс за връщане на брейка.

5:4 - Мюлер спечели първите две точки, но с добър начален удар Григор намали преднината му. След отлична комбинация, завършила на мрежата, стигна до равни 30. На Димитров му се наложи да спаси и точка за пробив, като високата му класа отново му помогна и със страхотен бекхенд-слайс взе гейма.

5:5 - Бърз гейм на 0 за Мюлер.

6:5 - Димитров върна жеста и без напрежение взе подаването си, с което си осигури поне тайбрек.

7:5 (пробив) - Техничен удар и отличен форхенд Гришо спечели първата точка. Димитров продължи с агресивната игра, като след много добър ретур отново форхендите му донесоха предимство - 30:0. Мюлер обаче също впечатли с форхенд по диагонала, за който българинът нямаше отговор. И все пак колебанието на французина отново бе видно, което осигури два шанса за пробив за Димитров.

С късмет Мюлер се измъкна, като първото му воле намери точно линията, за да остане в спечеленото разиграване. При второто обаче Гришо бе категоричен, а в последния момент френският състезател реши да играе на форхенда на българина, което се оказа грешка!

ВТОРИ СЕТ

1:0 - При 40:15 Григор не сполучи с един форхенд, който бе отсъден в аут. В следващото разиграване обаче притисна Мюлер и стартира втората част с гейм на сметката си.

2:0 (пробив) - Добрата игра на българина се запази, докато колебанията на неговия противник се увеличиха. Особено на първи сервис, което бе голям подарък за Гришо. Топка в аут и неуспешен слайс осигуриха брейка при първата възможност.

3:0 - Българинът прати форхенд в аут и бе под напрежение при 15:30, но се справи чрез добри прави удари, за да затвърди пробива.

3:1 - Проблемите за Мюлер продължиха, като допусна двойна грешка и се стигна до дюс.  С два безответни начални удара взе първия си гейм в сета.

4:1 - Григор нямаше такива проблеми и срази съперника на 0 в този гейм.

4:2 - Много дълъг и сложен гейм за Мюлер, който трябваше да отрази две точки за пробив и 4 пъти стига до дюс. С ас и добри отиграания от основната линия все пак успя да неутрализира опасните удари на Григор.

5:2 - Гришо сам се вкара в беля след два форхенда в аут за 15:30. С бекхенд в мрежата осигури шанс връщане на пробив на съперника, но невърнати сервиси осигуриха гейма за първата ни ракета.

6:2 (пробив) - Явно пропуснатият шанс за пробив тотално отказа Мюлер. Гришо бе по-добрият при разиграванията и спечели размяната на бекхендите, като впечатли и с форхенд по обратния диагонал. Григор предизвика още неточности в играта на съперника си и завърши с пробив за край на мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Димитров и Мюлер ще играят на корт №4, а срещата е втори в програмата. Преди тях ще са Камерън Нори и Лоренцо Сонего, което означава, че срещата на Гришо няма да започне преди 22:30 часа.

Според програмата Григор трябва да изиграе дори два мача в рамките на деня, тъй като срещата му на двойки заедно с Дан Еванс е заложена за последна, пета, в програмата на корт №6. Дали обаче ще потвърди участието си - предстои да разберем.

Припомняме, че в рамките на около месец и половина Гришо игра на четири турнира, като на три от тях стигна полуфиналите, а в два игра и за трофея, като спечели единия - в Бризбън. Неслучайно и 32-годишният българин е с най-много победи през 2024-та на Тура - цели 13 и съответно три поражения.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички