Анализатор: Представете си как Димитров се обажда у дома и казва: "Загубих!". Това просто не е честно!


Анализатор: Представете си как Димитров се обажда у дома и казва: "Загубих!". Това просто не е честно!
Снимка: Getty Images/Guliver

5033 0

"365 точки. По една магична точка за всеки ден, за да се наслаждаваме до догодина. Благодаря ви за този подарък момчета!". Така започва коментара си основният анализатор на ATP Крейг О‘Шенъси.

Рафаел Надал победи Григор Димитров с 6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4 след луди 4 часа и 54 минути на корта на Australian Open. Мач, който все едно продължи цяла година. И абсолютно никой не искаше той да свършва.

Това беше един епичен сблъсък, в който по-лесно можеше да видим Димитров като победител. Българинът изигра мача на живота си, но загуби. Трудна загуба. Истинска любов. Най-добрата позиция, от която да тръгне напред.

Статистиката зад победата на Надала, обаче, заслужава да ѝ бъде обърнато внимание. На първо място, испанецът загуби рекорден брой точки от основната линия. Той спечели 46,7% (114/244) от ударите си от дъното на корта в мача. Димитров записа 43,5% въпреки че бекхендът му беше кралски. Надал загуби почти всички кратки разигравания с до 4 удара – 99 от 100. Той губеше и повечето средни разигравания от 5 до 8 удара – 48 срещу 54 в полза на българинът. Испанецът направи наполовина по-малко уинъри от съперника си – 45 срещу 79 на Димитров.

Въпреки всичко това, той спечели. Със сигурност спасението за Надал бяха отиграните топки на мрежата. При успешните си първи сервиси, Григор го разпиляваше.

О'Шенъси продължава анализа си с играта на Григор, от която е останал изумен. 

Това беше най-добрата загуба в живота на Димитров. Той игра под светлините на прожекторите почти до 1 през нощта.

Димитров не спечели, но всъщност е победител. Показа наистина стабилен бекхенд. Той вкара толкова много по дългия диагонал, че Надал сигурно се е чудел дали не играе срещу машина за топки, включена на двойна скорост.

Статистиката не е справедлива към мач като този. Да седиш в трибуните на „Род Лейвър Арина“ и да следиш действието на корта, да слушаш пулса на феновете, да наблюдаваш качеството на тениса. Това беше толкова специално преживяване!

Представете си как Димитров се обажда у дома и казва: "Загубих!". Хайде, де. Това просто не е честно!

Димитров спечели. Надал спечели. Всички на „Род Лейвър Арена“ спечелиха. Тези мачове издигат спорта. Те са дар, на който можем да се наслаждаваме всеки ден в годината.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички