Вики Томова заслужи аплодисментите на Серина, но Уилямс продължава напред


Вики Томова заслужи аплодисментите на Серина, но Уилямс продължава напред
Снимка: Getty Images/Guliver

6202 0

Българската тенисистка Виктория Томова приключи с участието си на третия за годината турнир от Големия шлем Уимбълдън. 23-годишната българка бе надиграна от 7-кратната шампионка в турнира с 1:6, 4:6 на Централния корт в английска столица. Това бе второ участие за Вики Томова в основна схема на турнир от Голямата четворка, като записа победа в първи кръг, за да стигне до мач с по-именитата си съперничка.

В първия сет Вики Томова започна освободено, личеше си, че напрежение в играта ѝ липсва. Въпреки това класата на Серина пролича в ключовите отигравания и сетът отиде на сметката ѝ след 1:6.

Втората част бе далеч по-интересна, като интригата се запази до края. Уилямс трябваше да спасява брейк точка, в края на мача българката направи страхотна контра-къса по диагонала и заслужи аплодисментите на носителката на 23 титли от Големия шлем.

След края на срещата двете се поздравиха на мрежата, като прекараха там около 15 секунди, в които си разменяха думи, а на лицата и на двете тенисистки личаха усмивки.

Първи сет

0:1 - Серина Уилямс започна с убедителен сервис гейм, с който откри резултата в своя полза.

1:1 - Виктория Томова започна трудно в мача, като спаси точка за пробив при 30:40, но в крайна сметка стартира успешно в мача.

1:2 - 7-кратната шампионка в Лондон печелеше лесно геймовете си към този момент от мача.

1:3 (пробив) - Томова започна трудно и втория си сервис гейм, като при 30:30 направи двойна грешка и допусна пробив.

1:4 - Пореден лесен гейм за американката, в който българката почти не можа да играе с топката.

1:5 (пробив) - Серина стигна до втори пробив в сета, след като успя да "докара" нещата до 40:40.

1:6 (сет) - Уилямс успя да поведе с 40:15 на свой сервис. Българката спаси първата точка, а при втората възможност американката игра предпазливо и дочака грешка от другата страна на мрежата, за да спечели сета.

Втори сет

1:0 - Още на старта на втората част Вики Томова трябваше да спаси две точки за пробив, след като се стигна до 15:40. 23-годишната ни сънародничка се справи отлично с тази задача, след като добре "разходи" съперничката по корта. Томова спаси втора точка за пробив, а след като спечели подаването си се чу мощно "Хайде" от Вики - 1:0.

1:1 - Серина имаше не лека задача в първия си сервис гейм в тази част, като Вики успяваше да притесни именитата си съперничка на два пъти и да стигне до 30:30, но в крайна сметка Уилямс спечели подаването си.

1:2 (пробив) - Рано във втория сет Уилямс стигна до пробив на 0.

1:3 - Вики Томова отново започна отлично при сервис на Уилямс. Стигна се до 30:30, когато българката прати съперничката в обратна посока и стигна до първа точка за пробив, която бе отразена, а след това американката спечели подаването си.

2:3 - Българката спечели трудно подаването си, за да намали изоставането си в сета.

2:4 - Пореден лесен гейм на сметката на 181-ата в света американка.

3:4 - Много оспорван седми гейм в сета, при който на няколко пъти се стигаше до равенство. В крайна сметка българката намери решение и спечели подаването си. 

3:5 - Вики Томова спечели първата точка в подаването на Уилямс, но американката не допусна изненада и спечели четири поредни точки, за да се доближи на гейм до победата.

4:5 - Този гейм бе един от най-интересните в мача, след като отново се стигна до равенство на няколко пъти. В края на гейма Вики Томова дори си заслужи аплодисментите на съперничката си, след като отигра страхотно контра-къса, с която матира Уилямс.

4:6 (МАЧ!) - И в 10-я гейм имаше драма, като българката спаси два мачбола, но в крайна сметка победата отиде на сметката на американската ѝ съперничка.

Преди мача

За втори път в своята кариера 23-годишната българка ще играе в основна схема на турнир от този ранк. Тя игра и на Australian Open тази година, но допусна загуба в първия кръг. 

Тази година тя премина през квалификациите на Уимбълдън, като в първия кръг надделя над Тереза Смиткова с 2:0 сета.

Колкото до съперничката на Томова - Серина Уилямс в момента е №181 в ранглистата на WTA, след като през миналата година изпусна 3/4 от сезона, тъй като роди първото си дете. Тя е носителка на 23 титли от Големия шлем и е считана за една от най-великите в историята на женския тенис. Серина Уилямс има седем титли на Уимбълдън, последната от които е от 2016 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички