Вавринка обърна Григор и го изхвърли още в първия кръг на Уимбълдън


Вавринка обърна Григор и го изхвърли още в първия кръг на Уимбълдън
Снимка: Getty Images/Guliver

14694 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров допусна загуба още в първия кръг на третия за годината турнир от Големия шлем Уимбълдън. Ракета №1 на България бе надигран от Стан Вавринка след 6:1, 6:7 (3), 6:7 (5), 4:6 на Централния корт в Лондон.

Швейцарецът бе преследван от контузии през миналия сезон и пропусна доста турнири, като от началото на 2018 година е много далеч от най-добрата си форма. това бе и причината да падне до №224 в класацията на АТР и да срещне световният №6 още в първи кръг. 

Срещата започна отлично за Димитров, който "нижеше" пробив след пробив и спечели бързо първия сет с 6:1. Във втория сет Вавринка намали грешките драстично и стигна до пробив в средата на частта, който обаче бързо бе върнат и се стигна до тайбрек. В дългия гейм Димитров първи направи минипробив, но играта на Вавринка в този момент бе по-стабилна и сетът отиде на негова сметка след 3:7.

В третия сет Гришо започна по подобие на първата част и лесно дръпна с 3:0. Допусна обаче връщане на пробива от трикратния шампион от Големия шлем и така за втори пореден сет наблюдавахме тайбрек. Отново Димитров тръгна с минипробив, но в крайна сметка загуби след 5:7.

В четвъртата част всички очакваха нов тайбрек, след като тенисистите сравнително лесно печелиха подаванията си, но се стигна до гейм №10, в който нивото на игра на Гришо драстично спадна, той даде мачбол при 30:40 и след нова грешка срещата приключи в полза на Стан Вавринка.

Това е трета победа от седем мача за швейцареца, както и първа за него на трева между двамата.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Срещата започна отлично за Григор Димитров, който спечели откриващото си подаване без никакви компромиси.

2:0 (пробив) - В първия сервис гейм на Стан Вавринка се оформи и първата драма. Швейцарецът поведе с 40:0, но допусна пълен обрат и се стигна до пробив.

3:0 - Гришо започна отлично и във втория си сервис гейм, в който поведе с 40:0. Последва обаче добра атака на Стан и грешка от форхенд на българина за 40:30, но при третата си възможност Григор затвори гейма.

4:0 (пробив) - Швейцарецът видно бе далеч от най-добрите си игри, след като за три гейма бе допуснал цели 9 непредизвикани грешки срещу 0 за Григор. Така се стигна и до 0:40, а скоро след това и до пробив.

5:0 - Серията на Григор продължи и той сравнително лесно записа пети пореден гейм на сметката си.

5:1 - Вавринка все пак напомни за най-силните си години на корта и спечели гейм на 0 и спаси "геврека".

6:1 (СЕТ) - Все пак Димитров взе своето и спечели сета.

ВТОРИ СЕТ

1:1 - Вторият сет започна равностойно, като Стан за първи път в мача излезе напред в резултата, но бързо преднината му бе отнета след нов лесен гейм за Гришо.

2:2 - Равностойната игра в този сет продължава към този момент. Стан продължи да държи високо ниво при свой начален удар, а Гришо отговаряше с безгрешна игра, когато сервираше.

2:3 - Вавринка отново спечели лесно подаването си и продължи да води в резултата.

2:4 (пробив) - 224-ят в света стигна до 0:40 и малко след това направи първия си пробив в срещата.

3:4 (пробив) - Българинът получи бърза възможност да се върне в сета, като поведе с 0:30, но Вавринка първи стигна до геймбол при 40:30. Димитров "доведе" нещата до равенство, при което се измъкна от три геймбола, за да стигне до точка за пробив, която спечели след успешно излизане на мрежата.

4:4 - Този път Гришо нямаше колебания и отново изравни резултата.

4:5 - Ожесточената битка на централния корт в Лондон продължи и в края на втория сет. Вавринка не допускаше толкова много грешки и сравнително лесно стигаше до печеленето на подаванията си.

5:5 - Димитров отговори на предизвикателството и веднага "взе" гейма си на 0.

5:6 - Вавринка показа вариативност с началния си удар и не позволи на Гришо да спечели точка.

6:6 - Григор имаше проблеми в 12-я гейм, като спаси и два сетбола, но в крайна сметка стигна до тайбрек.

6:7 (СЕТ) - В тайбрека Димитров стартира с минипробив, но веднага след това инкасира два такива. Равенството в дългия гейм продължи до 3:3, когато двамата смениха полетата, като след това швейцарецът записа 4 поредни точки и изравни в сетовете.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Загубеният сет не повлия на играта на Гришо в първия му сервис гейм в третия сет, който той спечели на 0. 

2:0 (пробив) - Грешките на Вавринка се завърнаха на Централния корт, а Димитров само това и чакаше и реализира ранен пробив.

3:0 - Световният №6 бе изправен до това да допусне първи пробив, като изоставаше с 0:30 и 15:40, но с помощта на мощния си начален удар успя да спечели подаването си.

3:1 - Вавринка имаше проблеми и в четвъртия гейм от сета, като позволи да се стигне до равенство, но в крайна сметка спечели гейма си, след като излезе на мрежата, а Григор сбърка наглед от лесна позиция, пращайки топката в мрежата.

4:1 - Този път безпроблемен сервис гейм за Димитров, който взе частта така, както я започна  - с гейм на 0.

4:2 - Димитров на три пъти поведе в резултата и след отличен форхенд стигна до точка за пробив. Той влезе в разиграване, но беше прекалено пасивен и Вавринка се защити - равенство. С фантастичен минаващ удар от форхенд Димитров стигна до нов брейк-пойнт, но този път минаващият удар не се получи - второ равенство, а след това Вавринка се защити.

5:2 - Уверен сервис-гейм за Димитров, който с няколко уинъра спечели на 15.

5:3 - Безкомпромисен Вавринка печели гейм на 0.

5:4 (пробив) - В най-важния момент в сета Гришо показа колебания и допусна да бъде пробит.

5:5 - Последва лесен гейм за швейцареца, в който българинът видимо бе повлиян от развоя на миналия гейм и не успя да направи нищо.

6:6 - Григор спечели на 0 своето подаване, а в гейм №12 стигна до два сетбола, които в крайна сметка бяха спасени и се стигна до нов тайбрек.

6:7 (СЕТ) - В началото на тайбрека Димитров отново стигна до ранен минипробив, който отново бе загубен бързо. Вавринка стигна до минипробив за 5:4 и получи два сервиса, с които да сложи точка в сета. Стан изпълни отлично първия сервис и стигна до сетбол, но при втория си начален удар получи страхотен ретур от Димитров и минипробивът бе върнат. Последва обаче неразчетено излизане на Гришо на мрежата, където Стан го размина и спечели сета след 5:7. 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:1 - В четвъртата част Вавринка започна с лесно спечелен гейм, след което Димитров имаше затруднения, но в крайна сметка успя да изравни.

1:2 - Българинът отново имаше шанс за ранен пробив, стигна до 15:40, но не успя да оползвотвори шанса си и Стан отново излезе напред в резултата.

2:2 - Гришо отново имаше проблем на свой сервис, но успя да спечели подаването си на 30.

2:3 - Грешките на Стан продължаваха, но Димитров така и не намираше начин да се възползва от тях, за да стигне до така важния пробив. В крайна сметка се стигна до 40:40, но сервиращият опази подаването си.

3:3 - Размяната на трудно спечелени геймове продължава.

4:4 - Двамата тенисисти продължиха шоуто на Централния корт в Лондон, въпреки че непредизвикани грешки не липсваха. Определно не гледаме най-доброто от Григор и Стан.

4:6 (СЕТ) - Когато всички бяха в очакване на трети пореден тайбрек, Вавринка успя да стигне до мачбол при 30:40 и още с първата възможност спечели мача и продължава към втория кръг на надпреварата.

Преди мача

Григор не успя да направи добра загрявка за "Уимбълдън", след като отпадна във втория кръг в Куинс. Българинът спечели трудно първата си среща, а във втория кръг загуби от Новак Джокович.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА МЕЖДУ ГРИГОР ДИМИТРОВ И СТАН ВАВРИНКА

Стан Вавринка имаше проблеми с контузия през миналия сезон и пропусна голяма част от турнирите, като все още не може да намери най-добрата си форма. Носителят на три титли от Големия шлем загуби и много позиции в ранглистата, като в момента е под №224.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА МЕЖДУ ГРИГОР ДИМИТРОВ И СТАН ВАВРИНКА

Григор Димитров и Стан Вавринка са се изправяли 6 пъти един срещу друг, като българинът има 4 победи. До момента имат една среща на трева през 2014 година, когато ракета №1 на България спечели на кортовете в "Куинс Клъб" с 2:0 сета в полуфинална среща.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички