Условията за победа на Григор над Надал - вижте ги


Условията за победа на Григор над Надал - вижте ги
Снимка: Getty Images/Guliver

3232 0

Големият ден е утре (27 януари). И не, не защото поредното служебно правителство ще си представя приоритетите. Причината, разбира се, е първата ни ракета в тениса при мъжете Григор Димитров, който излиза на полуфинал на Australian Open срещу Рафаел Надал от 10:30 часа българско време.

Категорично това е мачът, който ще покаже дали Григор Димитров може да се цели в наистина големите неща в тениса. Защото тук вече говорим за среща с противник от различен калибър – за тенисист, който има 14 титли от турнирите от Големия шлем и е явен фаворит за 15-а! Надал е играч, който просто е на друго ниво – това, което Григор иска да достигне. И за да го стори, той трябва да побеждава тези, които вече са го достигнали!

Извън очевидната тактика още в съблекалнята българинът да направи разгрявка и „случайно“ да изпусне два-три-четири пъти ракетата си върху някое от колената на Надал или върху лакътя на лявата му ръка, има няколко неща, без които Димитров няма как да мине. Ето кои са те:

1. Висок процент първи сервис. Задължително над 70%! Григор го постигна в мачовете срещу Гаске и Истомин, но срещу Гофен падна до 64 на сто, а това просто няма да е достатъчно. По принцип на този турнир Надал посреща на 3-4-5 метра зад основна линия, но на четвъртфинала срещу Милош Раонич промени поведението си и застана малко по-напред. Григор ще трябва да е много вариативен с началния удар и да използва всяка възможност, която създава, за излизане на мрежата. Българинът не трябва да забравя и сервиса в тялото, особено когато мачът напредне и се понатрупа умора, защото тогава и рефлексът на феноменалния испанец ще е по-бавен.

2. Плосък ретур от бекхенд от адвантидж полето по диагонала. Задължително условие, за да може да притесни Рафа. Испанецът е левичар и с подсечен сервис извоюва много от големите си успехи, а на всичкото отгоре Димитров играе бекхенда с една ръка и срещу невиждания топспин на Рафа е изключително трудно с една ръка от обратната страна на ръката да се постигне контрол! Затова ще се наложи Григор да "гадае" леко и да почне бързо да "чете" началния удар на Рафа – да тръгва малко предварително, за да не даде възможност на топката "да се развие" т.е. да отиде твърде настрани след отскока. Задължително ще е ранното вземане, което обаче може да доведе до доста грешки – това ще е огромен тест за психиката на нашето момче. Разбира се, няма да се мине без сечени ретури от бекхенд, но това е част от играта. Сечените ретури, а и сеченият бекхенд като цяло обаче не бива да са основа на тактиката, защото Надал, като никой друг, "четка" топката от форхенд и такива ниски топки са му любими за феноменален завършващ удар, когато му се предложат. Затова и Григор трябва да е наясно, че ще има такива моменти, но просто трябва да продължи напред.

3. Атака на форхенда на Надал. Това е голямото оръжие на Рафа. Но големите шампиони могат да бъдат пречупени само когато бъде пречупено голямото им оръжие. В Мелбърн Надал показа, че не е чак толкова сигурен в този удар, както в златните си години. Срещу Александър Зверев той често само връщаше от форхенд, чакайки младокът да сбърка, но това не ставаше толкова редовно, колкото му се искаше. Затова и Григор ще има своя шанс, ако постави на изпитание Надал от тази страна, като това може да стане само с мощни, плоски удари, без много лифт и без да опитва да влиза в дълги разигравания, както правилно правеше срещу Гофен. Разбалансира ли Григор форхенда на Надал, ще успее да го изтика назад зад основна линия и ще има контрол над мача.

4. Премерена агресия от основна линия. В предната точка го уточних – мисъл за атака при всяка удобна възможност. Това не означава да се втурне напред безрасъдно и да опитва печеливши удари от всяка точка на корта, но не означава и да чака Надал да сбърка. Надал не бърка, когато не е поставен под напрежение. А това може да стане само ако му се играе плоско и се излиза на мрежата в мига, в който дойде по-къс и балонен удар. Григор не трябва да забравя и че от две-три години насам Надал работи много над сечения си бекхенд, с идеята да има алтернатива на лазерния плосък бекхенд на Джокович и да може да подготвя атака с могъщия си форхенд в подходящ момент, така че самият българин следва да внимава и за това оръжие на испанеца и да не позволява да бъде приспан от бавничкото темпо на сечен бекхенд. Колкото по-бързо играе Димитров, толкова по-добре!

Откровено казано, шансовете на Григор срещу Надал на такава късна фаза на турнир от Шлема не са много големи. Но той трябва да се бори – да мисли точка за точка, в никакъв случай да не гледа „голямата картина“. Защото най-големите победи и най-големите обрати са тръгвали от една точка. Затова Григор трябва да е предварително наясно, че във важните точки следва да изпълнява простички неща – сервис, плоски удари, на мрежата при първия по-къс удар отсреща. А за нас остава да му стискаме палци да успее – давай, Гриша!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички