Григор Димитров бе унищожен от устремения към титлата Мъри


Григор Димитров бе унищожен от устремения към титлата Мъри
Снимка: Getty Images/Guliver

5173 0

18 хиляди зрители на централния корт "Артър Аш" в Ню Йорк очакваха шоу от Григор Димитров и Анди Мъри, но, за съжаление, българинът бе тотално разпилян от световния номер 2 и загуби безславно осминафинала от US Open с 0:3 сета.

Шотландецът изуми дори специалисти като коментаторите на Евроспорт и ESPN Матс Виландер и Джон Макенроу с бомбения си сервис със средна скорост от 205 км/ч. В комбинация с неуморимата му защита от 2 метра зад основната линия не бе изненадващо, че Мъри спечели безапелационно с 6:1, 6:2, 6:2.

Григор Димитров остана с три победи от 10 мача с британския герой в тениса, като в двубоя им в Ню Йорк не бе нищо повече от статист, който нямаше никаква идея как да противодейства на Мъри. Но съперникът на Гришо не само не е случаен и не просто има само един загубен мач от финала на Ролан Гарос до днес - той е на мисия да детронира Новак Джокович от лидерството в световната ранглиста.

В крайна сметка Мъри продължава уверено и впечатляващо към финала на US Open, а Гришо има шанса да се наслади на едва второто участие в кариерата си на осминафинал в Ню Йорк.

Димитров се очакваше да загуби, но не го направи по-доблестно само заради изненадващо добре използваните оръжия от страна на Мъри - скоростта на сервиса му бе неузнаваемо висока, тактиката му бе безупречна, а и Гришо спомогна за срива си с големия брой непредизвикани грешки и твърде слаба ефективност от първо подаване.

Първи сет

На влизане на Централния корт Гришо заяви, че донякъде е предимство за него фактът, че познава играт на Анди Мъри не само от 9-те им предишни мача, но и от тренировките заедно. 

Шотландецът пък си постави за задача да диктува играта и да не дава шанс на Димитров да разгръща потенциала си, защото "той може да използва всички възможни удари в тениса".

Още в първия гейм топка в аут на Мъри даде предимство на Гришо от 30-15 при посрещане, а след това българинът взриви публиката за първи път с бекхенд по правата за двойна възможност за пробив. С четири поредни изключително мощни сервиса обаче Мъри поведе с 1:0.

Григор даде само една точка на съперника си на своето подаване и сравнително бързо изравни на 1:1. Мъри не остави шансове на българина в следващия гейм и дръпна с 2:1, а след това отново направи впечатление, че посреща с няколко крачки вътре в корта.

Гришо му правеше задачата по-лесна със грешки на първи сервис, а когато дойде първата точка за пробив на Мъри, хасковлията направи детинска грешка от смач в мрежата (световният номер 2 за пореден път демонстрира изумителна защита) - 3:1.

Шотландецът затвърди както може да се очаква от фаворит - на нула за 4:1. Григор продължаваше да няма представа как да подходи към мача и смесваше ударите си, но дори когато прибягваше до излизане на мрежата, му липсваше сила и дълбочина - 5:1 за Мъри без особени проблеми.

В крайна сметка логичното се случи и след само 30 минути шотландецът поведе с 1-0 сета и безкомпромисното 6:1.

Втори сет

Гришо направи едно добро разиграване при своето подаване, което беше от цели 19 удара, но допусна пробив в самото начало и изпадна в истинска беда - 0:1.

Мъри продължаваше да тероризира Гришо с бомбастичните си сервиси и поведе без проблем с 2:0, като записа начален удар от 222 км/ч.

Гришо на три пъти имаше топка за спечелване на подаването си, но се провали и с непредизвикана грешка осигури още един пробив на Мъри. Българинът демонстрира няколко отлични удара от арсенала си, но при 0:3 публиката започна да освирква, защото очакваше по-оспорван мач и по-голямо шоу.

Димитров прекрати негативната тенденция от 9 загубени поредни гейма и върна пробива, което бе прието с огромно въодушевление от публиката. При 1:3 обаче българинът имаше нужда от много повече подем в представянето си.

Димитров продължи да бъде ужасяващ на първи сервис и просто подари още един пробив на съперника си, като направи двойна грешка, за да стане резултатът 1:4.

Мъри не допусна изненади и затвърди за 1:5, като Гришо трябваше да се постарае доста и да използва едни от най-добрите си удари, за да спечели за първи път в мача два гейма - 2:5.

Гришо вкара осмия гейм до дюс, но това беше единственото, с което успя да допринесе за интригата - 2:6 и 0-2 сета в полза на Мъри, за когото мачът беше твърде лесен.

Трети сет

Още от средата на първия сет се затвърди впечатлението, че Мъри стои много зад основната линия в разиграванията. Във втория сет те се увеличиха като продължителност, което помагаше изцяло на шотландеца, защото той можеше просто да остави Гришо да се бие сам.

Така стана и в началото на третия сегмент от мача - голям брой грешки, никакъв сервис и ранен пробив за 0:1. Точно когато Гришо изглеждаше сякаш може да върне брейка и си заслужи точка за това, Мъри отново изуми всички с безумно бързите си сервиси, за да затвърди с 0:2.

Димитров бе тотално съсипан и нямаше никакъв метод дори за минимизиране на щетите, защото решенията му на корта бяха посрещани с брилянтните контраатаки на Мъри - 0:3 и пореден пробив.

Следващият гейм само продължи агонията на Гришо на корта - 0:4 без нито една спечелена точка за българина. В последствие все пак Димитров се отчете в сета и намали на 1:4, но това бе само за статистиката.

В крайна сметка Мъри приключи мъката на Гришо и затвори мача с 6:2.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички