Григор Димитров изпусна златния шанс да играе на финал на US Open


Григор Димитров изпусна златния шанс да играе на финал на US Open
Снимка: Guliver/GettyImages

47929 0

И третият опит на Григор Димитров да достигне до финал на турнир от Големия шлем се оказа неуспешен. Българският тенисист беше пречупен в ключовите моменти от полуфинала срещу Даниил Медведев и загуби категорично с 0:3 (6:7(5), 4:6, 3:6) от ракета №1 на Русия, който се представя фантастично на твърди кортове този сезон.

Гришо стартира слабо мача, като допусна пробив в първия гейм, но бързо успя да върне брейка и дори имаше сетбол в последния сервис гейм на съперника си. Той беше пропилян, а в тайбрека двамата след куп грешки стигнаха до 5:5. Последваха две грешки на българина и сет в полза на Медведев.

Втората част започна по мечтан начин за бившия №3 в света, който проби още в първия гейм, но веднага след това допусна два пробива и изостана в резултата. Все пак с всички сили той се върна в сета, изравнявайки пробивите, но тогава се стигна до 4:5. Димитров изпусна ситуацията от контрол и при 40:40 допусна две поредни грешки - пробив и сет за Медведев.

Руснакът изцяло контролираше третия сет, а Григор се срина в гейм №4 - 3 непредизвикани грешки и двойна такава, подарявайки пробив на съперника си. До края Димитров заложи на атаката, но допусна прекалено много непредизвикани грешки и предаде и 3-ия сет.

Медведев показа изключителни нерви, като във 2-и и 3-ия сет връщаше почти всяка топка, отправена от Григор Димитров. Нещо повече - първият сервис на руснака изобщо не вървеше, но той записа цели 70% в 3-ия сет при разигравания от втори начален удар и около 50% за целия двубой (срещу 44% от Гришо). При първия сервис предимството на Медведев беше още по-голямо (75% срещу 63%).

Димитров безспорно беше по-активният от двамата, но високата влажност и по-бавната топка дадоха сериозно предимство на Медведев, който записа едва 20 уинъра срещу 37 на българина, но беше като истинска стена и връщаше почти всяка атака на родния представител.

Въпреки загубата представянето на Григор Димитров на US Open беше сензационно, след като се превърна в най-ниско ранкирания тенисист от 2001 година насам, достигнал до полуфиналите на Откритото първенство на САЩ. Освен това той ще се завърне в топ 30, което ще му позволи да навакса с точките до края на сезона и да атакува завръщане в топ 20.

Що се отнася до Медведев, то той записа 10-а поредна победа, като ще играе на 4-и финал от сезона на твърди кортове в Америка. Досега той загуби два финала (Вашингтон и Монреал), но спечели Мастърса в Синсинати.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Още първото разиграване се превърна в драма, като след 20 удара Гришо реши да рискува и сбърка от форхенд. Нова грешка доведе резултата до 0:30. 3-а непредизвикана грешка и 3 брейк точки за Медведев. Четвъртата означаваше и пробив.

0:2 - Неуверени сервиси и на Медведев, който допусна две двойни грешки, а след атака на Гришо българинът поведе с 15:40. С прекрасен минаващ удар и мощен начален удар руснакът спаси две точки за пробив, а с ас получи шанс да затвърди пробива си. Грешка на Димитров даде категоричен аванс на опонента му.

1:2 - Нови тежки разигравания, но Димитров се "отпуши" и взе гейма на 15.

2:2 (пробив) - Нова ситуация 15:40 след поредица от тежки атаки на Григор към форхенд страната на Медведев. С прекрасен минаващ удар след слабо воле на руснага Димитров върна пробива.

3:2 - Гейм на 15 за Димитров, завършвайки с мощен смач от средата на корта.

3:3 - Първи по лесен гейм и за Медведев, който с няколко чудесни сервиси неутрализира доброто посрещане до момента на Димитров.

4:3 - Проблеми за Григор. След смяната на ракетата руснакът заигра малко по-стабилно от основната линия и лесно се справи с атаките на българина за 15:30. При 30:30 последва много дълго разиграване, при което отново Димитров се опита да атакува с форхенд по правата, но топката излезе в аут - 30:40. Макар и от втори сервис, кик изпълнението на Димитров му донесе успех, след като Медведев прати ретура си в аут - равенство. Фамозна къса топка пък му донесе предимство. Димитров спечели гейма с ас.

4:4 - В ситуация 30:30 и при втори сервис Медведев стреля право в тялото на Димитров и това му донесе успех. Последва и сериозен късмет за руснака, чийто удар попадна във филето, а топката тупна неспасяемо в полето на Димитров.

5:4 - Първи гейм на 0, и то в полза на Гришо.

5:5 - Димитров пропусна златен шанс при 30:30 да запише точка, след като прати ретур при втори сервис в аут. Медведев натисна след това от форхенд и спечели гейма си.

6:5 - С разнообразие при сервиса си Димитров си осигури нов лесен гейм на 0.

6:6 - С впечатляващ минаващ удар Медведев се измъкна от тежка ситуация и поведе с 30:15, а след това отсъдиха в аут много добър форхенд на Димитров, но той вече нямаше как да оспорва - 40:15. Двойна грешка на Медведев запази шансовете на Гришо в този гейм, а атака в аут на руснака доведе до равенство. Нова грешка от бекхенд на победителя от турнира в София даде първи сетбол за българина, но той беше неутрализиран след страхотен форхенд по диагонала - равенство №2. Медведев се добра до тайбрек, след като Гришо сбърка атака от форхенд.

6:7 (5) - С агресивен ретур Димитров взе предимство в разиграване №2 и стигна до атака при мрежата. С чудесно стоп воле българинът беше първият с мини пробив в тайбрека - 2:0. При 2:1 Григор сбърка воле, за което поиска и "ястребово око", което потвърди решението - 2:2. Медведев отново с отличен ретур взе предимство и Гришо сбърка - 2:3 и минипробив в полза на руснака. Двойна грешка на световния №5 върна паритета между двамата - 3:4 и два сервиса за Григор. И Димитров обаче допусна двойна грешка и даде ключов аванс в края на своя съперник - 3:5. Българинът взе следващото си подаване, а Медведев сбърка бекхенд, пращайки топката в аут - 5:5. Пред Гришо се откри страхотна възможност за атака, но от форхенд прати топката в мрежата - 5:6 и сетбол за руския тенисист. Още един форхенд в аут и сет за Медведев.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - С бомбени сервиси Медведев откри 2-ия сет с аванс от 40:15, но след две грешки допусна резултатът да бъде изравнен. Гришо допусна грешка от форхенд при равенство, но се реабилитира с уинър от форхенд по диагонала. След отлична защита и воле в аут на Медведев Димитров стигна до точка за пробив. Нов аут от Медведев и Гришо почва ударно във втория сет.

1:1 (пробив) - Шанс за руснака да върне пробива след две грешки на родения в Хасково тенисист - 0:30. Форхенд в аут и 0:40 за Медведев. Още една грешка, този път от бекхенд, и брейк на 0 за руснака.

1:2 - Този път по-лесен сервис гейм за руснака, който поведе с 40:0 и, въпреки че загуби две точки след отлични ретури на Гришо, геймът беше спечелен при 3-ия опит.

1:3 (пробив) - Грешките от ракетата на Григор не спираха - воле в мрежата и форхенд в аут доведоха до 30:30, а след това и 40:40. И бекхендът изневери на Гришо и руснакът имаше шанс за пробив. Димитров се защити след аут на Медведев, но на свой ред сбърка форхенд в аут - втори брейк пойнт за руския тенисист, който този път с минаващ удар стигна до втори пробив.

2:3 (пробив) - Веднага ситуация 0:40 след няколко прекрасни защити и почти невъзможни ретури. Със смач Медведев намали  изоставането си, а след това Гришо сбърка при опит за къса - 30:40. Бомбен сервис и третата възможност беше неутрализирана. Руснакът записа двойна грешка и даде още един шанс на българския тенисист, който този път взриви феновете с бомбен форхенд!

3:3 - Тежка ситуация за Гришо - 15:30, но той изравни след страхотен смач с отскок. Последва дълго разиграване, при което Медведев допусна нетипична грешка от бекхенд. С прекрасен форхенд по правата Димитров защити подаването си.

3:4 - Гейм на 15 за Медведев.

4:4 - При 0:15 последва разиграване от 33 удара, като Григор вкара безпощаден форхенд, за да изравни. Това доведе до лесни няколко точки за Димитров и гейм в негова полза.

4:5 - При 15:15 последва разиграване с 39 удара, при което изглеждаше, че топка на Медведев е в аут, но Григор продължи да играе и прати собствения си удар в аут. С отлична защита Димитров стигна и до 30:30, неутрализирайки атака при мрежата, но Медведев записа ас за 40:30. Димитров с нова акция от форхенд достигна до 40:40. Медведев имаше точка за спечелване на гейма, но Григор с брилянтен лоб от воле спечели точката за 40:40. Отново с излизане при мрежата атакува Димитров, но Медведев усети посоката на волето и го парира. С прекрасна атака Димитров отново изравни (минаващ удар от бекхенд), но след това сбърка форхенд, а с ас Медведев защити подаването си.

4:6 (пробив) - 30:30 след перфектна защита на Медведев и отличен минаващ удар, принудил Григор да прати волето си в мрежата. С отличен сервис Димитров взе аванс, но загуби следващото разиграване - равенство. Постепенно Гришо изгради страхотна атака, чиято кулминация настъпи при мрежата. Медведев спаси две атаки на Димитров, но той оцеля и с нов смач завърши разиграването - предимство за българина. Руснакът обаче използва това оръжие на Григор, за да остане в гейма - атака при мрежата и прекрасно бекхенд воле за 40:40. Гришо прибърза с атака при мрежата от водеща позиция и уголи целия корт - минаващ удар за Медведев и точка за спечелването на сета. С бекхенд в мрежата Димитров предаде и подаването си, и сета.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Бомбастично начало на Медведев, който с 4 поредни безупречни сервиса спечели на 0.

1:1 - Гейм на 0 и за Григор, който завърши с ефектен смач.

1:2 - 0:30 след отличен минаващ удар и късмет с филето на мрежата при удар от бекхенд. С ас Медведев намали изоставането си, а след това последва разиграване, при което Димитров излезе на мрежата и изигра много слабо волето си - 30:30. Атаката на Гришо в следващото разиграване като по чудо беше отразена от Медведев, който с отчаян лоб успя да прати топката на линията и ударът между краката на българина излезе в аут.

1:3 (пробив) - 3 непредизвикани грешки и 1 двойна грешка бяха достатъчни Григор Димитров да загуби подаването си на 15.

1:4 - Гейм на 15 за Медведев.

2:4 - Гейм на 15 за Димитров.

2:5 - Гриши имаше инициативата в първите две точки, но допусна грешки при форхенд, за да даде аванс на съперника от 30:0. Димитров направи добра атака за 30:15, но след това допусна нов пропуск от форхенд - 40:15. Минаващ удар на българина направи резултат 40:30. Нова грешка на българина и гейм за руснака.

3:5 - Нови грешки на Димитров и при 30:40 Медведев получи първи шанс да спечели мача. Бекхенд грешка на руснака остави Григор в мача. Димитров спаси още един мач-пойнт с прекрасен сервис, а след това с атака при мрежата и аут на Медведев успя да спечели гейма.

3:6 - Гейм на 15 за Медведев, който реализира 3-ия си мачбол.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Срещата между българина и руснака е втора на Централния корт за деня, като преди това ще се изиграе финалът на двойки. Първият полуфинал при мъжете ще започне не преди 23:00 часа - преди това ще се играе финалът на двойки при мъжете и ще се проведе церемонията по награждаване на победителите.

По пътя за полуфинала Григор постигна победи срещу италианеца Андреас Сепи, полският квалификант Камил Майхржак и младият австралиец Алекс де Минор, губейки само един сет. На 1/4-финала българинът постигна великолепна победа срещу Роджър Федерер, която бе и първа за него срещу швейцареца.

Благодарение на доброто си представяне Димитров ще се върне в топ 25 на тениса, което е огромен скок. Пред турнира хасковлията бе извън топ 70. Срещу Медведев Григор Димитров е изиграл два мача, като двамата си размениха по една победа. Последният сблъсък беше във Вашингтон преди 2 години, когато Медведев спечели с 2:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички