Безличен Григор преклони глава пред супертениса на Оже-Алиасим


Безличен Григор преклони глава пред супертениса на Оже-Алиасим
Снимка: Guliver/GettyImages

11961 0

Григор Димитров допусна разочароваща загуба във втория си мач на турнира в Ротердам, част от сериите ATP 500. Българинът загуби в два сета от Феликс Оже-Алиасим с 4:6 2:6 в отделните части. По този начин участието му в Нидерландия приключва рано-рано, а за канадеца, който трябва да признаем изигра мач на страхотно ниво, предстои сблъсък срещу победителя от двойката Алиаж Бедене и Стефанос Циципас.

Още в първия сет Феликс загатна, че ще бъде стабилен на сервис, след като не даде нито една точка на Григор в първите си два сервис-гейма. Не може да се каже същото за българина, който често играеше с вторите си начални удари и логичното се случи още в петия гейм, когато канадецът се възползва от втората си брейк точка.

Хасковлията успя моментално да върне пробива, но само, за да последва нов спад в играта му и Оже-Алиасим отново да поведе след взет гейм на противника, като този път обаче го затвърди. До края на сета не даде на Григор дори да си помисли, че може да го пробие и така взе първата част.

Във втория сет Димитров сякаш излезе вече сломен. Допусна пробив още в третия гейм. В следващия бе и преломният момент за частта, когато българинът не се възползва от малкото неточности при противника и пропусна точка за пробив. Това тотално обезвери Гришо, който допусна нов пробив за 2:5, а след това дори не записа и точка, когато талантливият млад канадец сервираше за спечелването на мача.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Григор бързо взе две точки, за да поведе с 30:0, след което се стигна до разиграването на мача, което бе спечелено от Феликс. Българинът даде на своя опонент още една точка преди да спечели откриващия гейм за втората част.

1:1 - Канадецът показа леки колебания, след като записа двойна грешка и няколко пъти сбърка първия си сервис. Григор обаче не успя да се възползва, губейки гейма на 30. Три от бекхендите на хасковлията свършиха в мрежата, което се оказа решаващо.

1:2 (ПРОБИВ) - Втора двойна грешка в двубоя и за 28-годишния тенисист. Оже-Алиасим, пък, се защитаваше по превъзходен начин и хващаше всички изпратени топки от Григор по целия корт. След ужасяваща грешка от воле Гришо даде и точка за пробив на опонента си. Тя бе отразена, но последва нов удар в аут за нашето момче и нова брейк точка за Оже-Алиасим, който този път се възползва с невероятен удар по правата, намерил външната част на линията.

1:3 - Стигна се до 30:30 в гейма след двойна грешка за канадеца, а след това Димитров си осигури и шанс за пробив след добър бекхенд слайс. Сбъркан прехвърлящ удар го лиши от връщане на пробива, а след това макар и да стигна до нов дюс, загуби гейма без повече шансове.

2:3 - Григор не успя да вземе гейма при 40:30 и се стигна до дюс. След перфектно пласиран удар на аутлинията по дължина на корта стигна до нова точка за гейма, но отново сбърка, като този път имаше малшанса мрежата да изкара неговия удар. От третия опит вече не сбърка след страховит сервис и аут при ретура на Феликс.

2:4 - Добър шанс за българина при 30:30, но последваха поредни непредизвикани грешки за него, които го лишиха от възможност за връщане на пробива.

2:5 (ПРОБИВ) - Разочароващ сервис-гейм за Григор Димитров. Нова поредица от грешки, която доведе до нов пробив за Феликс, който дори не даде точка на собствен сервис за българина.

2:6 - Феликс сервираше за спечелването на мача, като го направи по възможно най-убедителния начин, лишавайки българина дори и от точка в гейма.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Българинът започна неубедително. При първите три точки той сбърка първия си сервис, което позволи на Феликс да поведе с 0:30. След това обаче хасковлията вдигна нивото и не даде и точка повече на своя опонент, като завърши гейма с феноменална къса топка.

1:1 - Стабилен откриващ сервис-гейм за канадеца, който не даде и точка на Гришо.

2:1 - Григор върна жеста на своя противник, като този път Феликс не съумя да запише точка при посрещането си. Забеляза се и подобрение при сервисите на хасковлията.

2:2 - Пореден безупречен сервис-гейм. Българинът все още ще търси своята първа точка на чужд сервис.

2:3 (ПРОБИВ) - За втори път в сета Оже-Алиасим поведе с 0:30, но този път си осигури и две точки за пробив при 15:40. Григор неутрализира първата, но при втората бе принуден да играе на втори сервис, което в крайна сметка доведе до рисков бекхенд по правата, който за съжаление излезе в аут.

3:3 (ПРОБИВ) - Григор набързо поведе с 30:0 след забивка в аут и двойна грешка за канадеца. Последва убедителен сервис, а след това нова непредизвикана грешка - 40:15 и две точки за връщане на пробива. Първата бе неутрализирана, но при втората българинът осъществи страхотен минаващ бекхенд удар, който се оказа твърде силен за неговия опонент.

3:4 (ПРОБИВ) - Неприятен гейм за 28-годишния хасковлия - двамата играчи "се захапаха" от самото начало като се стигна до 40:40. Тогава Гришо сбърка лесна топка на мрежата, която изобщо не трябваше да опитва да отиграва, защото летеше в аут. При точка за пробив за Феликс последва нов сбъркан първи сервис за българина. При втория канадецът рискува и след намеса на "ястребовото" око осъществи нов пробив.

3:5 - Въпреки че Григор поведе с 15:0, този път не съумя да върне веднага изоставането си, като не записа повече точки в гейма и ще трябва да сервира за оставането си в мача.

4:5 - След два поредни загубени сервис-гейма този път българинът сервира убедително, давайки на Феликс само 1 точка, като го принуди да сервира за спечелването на сета.

4:6 - При 15:15 Григор имаше малшансът негов удар да е на милиметри от линията. След това Феликс не даде повече шансове на опонента си и взе първия сет след добро сервиране.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Срещата между Григор и Феликс е предвидена да започне веднага след двубоя Даниил Медведев - Вашек Поспишил, която е насрочена за 20:30 часа българско време. Това означава, че двубоят на българския тенисист ще стартира около 22 часа.

Григор си осигури мач на 1/8-финалите на турнира след победа над Денис Шаповалов, докато Оже-Алиасим се справи с Ян-Ленард Щруф. При успех над канадеца Димитров може да се изправи на четвъртфиналите срещу поставения под номер 2 в схемата грък Стефанос Циципас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички