Григор Димитров чака Рафа Надал на полуфинал в Пекин


Григор Димитров чака Рафа Надал на полуфинал в Пекин
Снимка: БГНЕС

18203 0

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров успя да се справи в изключително труден трисетов мач с втората ракета на Испания Роберто Баутиста-Агут. Нашето момче победи със 7:6 (5), 4:6, 6:2 и така си осигури участие на полуфинал в турнира. Димитров очаква победителят от срещата между световния номер едно Рафаел Надал и американеца Джон Иснър, която започва след малко.

Първият сет завърши в тайбрек, след като Григор направи пробив за 3:2 гейма, но Агут успя да го върне веднага с огромна доза късмет - ударът му на точката за пробив се скъси неспасяемо от филето на мрежата. В тайбрека имаше фестивал на минипробивите - 7 от 12 разиграни точки, но Григор надделя инфарктно, след като Агут спаси за момент положението с "Ястребово око".

Втората част се реши от само един пробив - при 3:3 гейма, като това беше единственият момент на слабост от страна на Григор в сета, но той се оказа решаващ. В третия сет нашето момче беше на прага на огромни неприятности, след като при 1:1 трябваше да спасява 15:40, но го стори безепелационно и това се оказа решаващо - последва пробив на нула в гейма на разочарования Агут и оттам насетне контролът изцяло беше поет от Гришо, който успешно затвори мача в своя полза.

ПЪРВИ СЕТ - 7:6 (5)

0:1 - Пръв на сервис застана Роберто Баутиста-Агут, който в първите две разигравания на два пъти удари лентата на мрежата. В първия случай топката остана в неговото поле за малко, но във втория тупна неспасяемо в полето на Григор. Нашето момче обаче си върна за това с изключително елегантна къса, за 30:40 - шанс за пробив за българина! Той обаче беше неутрализиран с нова страхотна порция късмет за испанеца - форхендът му пак се спря във филето на мрежата и пак тупна неспасяемо в полето на Григор. Така Баутиста-Агут спаси подаването си.

1:1 - И Григор не мина абсолютно гладко през първия си сервис гейм, като допусна две грешки, но водеше играта и взе подаването си на 30.

1:2 - Убедителен сервис гейм за испанеца, на 15.

2:2 - И във втория си сервис гейм Григор тръгна с 0:15, но след това набързо обърна резултата, като показа стабилна игра от форхенд.

3:2 (пробив) - Двойна грешка и непредизвикана грешка от форхенд дадоха аванс от 0:30 на Димитров. Авансът можеше да стане и 0:40, но българинът дръпна прибързано спусъка от форхенд по правата. Все пак точките за пробив не закъсняха, след нова грешка от форхенд на Агут - 15:40! Първата възможност беше спасена след хубав сервис и ретур в аут, но при втората Димитров удържа в дълго разиграване и взе своето!

3:3 (пробив) - Григор дръпна набързо с 30:0 на свой сервис, след впечатляваща комбинация от форхенди и майсторски скъсен удар, но след това Агут обърна развоя на гейма, стигайки до точка за пробив след дълго разиграване, което завърши с форхенд по обратния диагонал. За капак испанецът пак изкара див късмет точно в този момент - ударът му отново срещна филето на мрежата, скъси се неспасяемо и рибрейкът стана факт.

3:4 - Ядосаният от малшанса Димитров отново натисна здраво и пак достигна до 15:40 на сервис на Агут, след поредно дълго и изтощаващо разиграване. Първият шанс беше пропуснат от Димитров, който опита да играе форхенд-ретур, но се набута в топката и не можа да я отиграе. За съжаление и вторият шанс отлетя, след като веднага след сервиса на Агут Григор остана в защитна позиция и нямаше как да противодейства ефективно на форхенда по обратния диагонал на Агут. Испанецът в крайна сметка взе и гейма с печеливш форхенд по правата.

4:4 - Българинът отново влезе в релси на начален удар, печелейки гейма си на 15.

4:5 - Агут се доближава само на гейм до победата в сета, след като взе сервиса си на нула.

5:5 - Григор отговори подобаващо - също сервис гейм на нула.

5:6 - Испанецът изпълни задачата си минимум и си подсигури поне тайбрек, след като пак записа сервис гейм на нула.

6:6 - Димитров също е неумолим на сервис - втори негов пореден сервис гейм на нула и общо четвърти пореден в сета, в който подаващият печели на нула.

7:6 (5) - За съжаление първият минипробив в тайбрека дойде на сметката на Агут - за 2:1 точки, след като испанецът успя да изтика назад Григор. Опит за прекалено елегантна къса от форхенд на Агут в следващата точка обаче позволи на нашето момче да върне минибрейка. Изключително коварно подсечен бекхенд на Григор пък кацна на основната линия в следващото разиграване и българинът излезе напред с минипробив. При 4:2 точки аванс за Григор обаче Агут върна паритета в минипробивите след размяна на мрежата, в която изкара късмет българинът да не достигне на косъм за хубаво форхенд воле. Моментално Димитров пак направи минипробив, след изтощително разиграване, в което накара противника да тича от ъгъл в ъгъл - 5:3 точки. Инфарктно обаче Агут върна и този минипробив, след като достигна и завърши с пълно разтягане изглеждаща на пръв поглед добра къса топка - 5:5. С ас Григор стигна до сетбол, но следваше сервис на Агут. И отново испанецът се измъкна на косъм в първия момент, след като "Ястребовото око" показа, че ударът му закача основната линия, но при преиграването вече Григор успя да върне много труден удар, изигравайки скъсена топка и Агут не стигна навреме, изкарвайки в аут.

ВТОРИ СЕТ - 4:6

1:0 - Григор отново е убедителен на сервис и взе своето с гейм на 15.

1:1 - Гейм и за Агут, на 30.

2:1 - Димитров поведе с 40:0 на свой сервис, но се отпусна за кратко, макар и не фатално, завършвайки гейма от трети опит с поразяващ печеливш форхенд.

2:2 - Красиво разиграване беляза този гейм - българинът направи елегантен лоб от бекхенд, с който препарира Агут за 30:30, а след това, с поразяващ форхенд стигна и до дюс. В следващата точка испанецът не успя да направи минаващ удар от бекхенд по правата - първа точка за пробив за Григор в сета! За съжаление тя беше пропусната след опит за прекалено екстремен къс диагонал от форхенд и Агут се измъкна сух от водата.

3:2 - На свой сервис Димитров отново няма грижи - гейм на нула.

3:3 - Този път и испанецът не срещна проблеми на начален удар - гейм на 15.

3:4 (пробив) - Геймът се разви много неприятно, след като Григор поведе с 30:0, но допусна обрат до 30:40, бъркайки в опит за екстремен форхенд-обратен диагонал. За капак на точката за пробив българинът показа слабост и направи двойна грешка.

3:5 - Геймът премина през дюс, но нищо повече, за съжаление, и испанецът затвърди пробива.

4:5 - Григор успя да вземе комфортно сервис гейма си и принуждава Баутиста-Агут да сервира за изравняване на сетовете.

4:6 - Без проблем испанецът успя да вземе подаването си, на 15, и така мачът ще се реши в трети сет.

ТРЕТИ СЕТ - 6:2

1:0 - Димитров започва добре решителната част, след като поведе с 40:0, допусна 40:30, като Агут направи много качествено изпълнение, отразявайки драйв воле, но нищо повече след това.

1:1 - Агут показва, че няма да отстъпи и на сантиметър - сервис гейм на нула за испанеца.

2:1 - Огромни неприятности за Григор - 15:40 на негово подаване, като определено в този момент противникът му е по-добър на корта. Точно в този момент нашето момче показа характер - спаси първата възможност за пробив с мощен сервис, а втората - с печеливш форхенд. Геймът, обаче, се превърна в истински Рубикон - имаше още три равенства, преди най-сетне българинът да го затвори в своя полза.

3:1 (пробив) - Когато не вкараш, ще ти вкарат - Агут си припомни тази футболна поговорка, изоставайки набързо с 0:40 след серия от грешки и направи още една, финална, с което Григор го проби на нула!

4:1 - Григор затвърждава пробива, с гейм на 30.

4:2 - Българинът упражни сериозен натиск и в това подаване на противника, но успя да стигне само до 40:40.

5:2 - Димитров изигра солиден гейм и го спечели на 30, с което вече е на само един гейм от класиране на полуфинал.

6:2 (пробив) - Григор успя да затвори мача на сервис на Агут, правейки втори пробив в сета след страхотно разиграване, което завърши с елегантно високо бекхенд воле.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички