Сензацията на годината! Гофен обърна Федерер и го изхвърли от Финалите на ATP


Сензацията на годината! Гофен обърна Федерер и го изхвърли от Финалите на ATP
Снимка: Getty Images/Gulliver

17203 0

Най-голямата сензация в Лондон е факт. Роджър Федерер  няма да играе финал във Финалите на ATP, след като се срина тотално в полуфинала срещу Давид Гофен и загуби срещата след 6:2, 3:6, 4:6, въпреки че поведе категорично и изглеждаше, че ще спечели срещата лесно.

Нищо не подсказваше сензационният развой, след като Федерер играеше почти перфектен тенис в първия сет и спечели с 6:2 след два пробива. Но последва сериозно отпускане, което върна Гофен в мача.

Белгиецът заигра на пълни обороти и намери фантастичен ритъм от форхенд, докато Федерер така и не започна да сервира на слабия бекхенд ретур на съперника си. Това доведе до пробив и 1:1 в сетовете. Последва ранен пробив за Гофен в решаващата част, който се оказа достатъчен. Федерер получи само един шанс да върне пробива, но не се възползва и след последен гейм на 15 белгиецът постигна най-големия успех в кариерата си.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (пробив) - Федерер спечели жребия и избра да посреща в първия гейм, залагайки на неуверения начален удар на Гофен. Това проработи, като той поведе с 0:30, но белгиецът отговори с ас по диагонала. Атака от форхенд на сервиращия обаче излезе в аут - две точки за пробив в полза на рекордьора по титли. Гофен обаче запази присъствие на духа и след грешка на Федерер и два много добри начални удара стигна до точка за затваряне на гейма. Федерер обаче записа две поредни точки и имаше страхотен шанс да пробие с атака при мрежата. Изненадващо той сбърка волето - 3-о равенство. Бекхенд в мрежата на Гофен означаваше 4-ти шанс за пробив на Роджър, но и този път той не беше осъществен след страхотна защита. При 5-ата възможност обаче Гофен прати топката в аут и Федерер проби.

2:0 - Гофен обаче не позволи ранният пробив да му повлияе и, въпреки че изостана с 40:15, стигна до равенство. Ас на Федерер обаче му даде предимство и той се възползва, затвърждавайки пробива.

2:1 - Белгиецът печели на 0 своето подаване.

3:1 - Гейм на 30 за Федерер.

4:1 (пробив) - Нови проблеми за Гофен, който допусна изоставане от 0:40 в следващия си сервис гейм, но Федерер допусна две поредни непредизвикани грешки, които помогнаха на сервиращия да намали изоставането си. При третата обаче комбинация от форхенд по диагонала и бекхенд по правата даде нов пробив на световния №2.

5:1 - Федерер затвърди пробива на 0.

5:2 - 15:30 в полза на световния №2, но бекхенд в аут позволи на Гофен да изравни. Той обаче върна услугата и прати форхенд в мрежата - точка за сета в полза на швейцареца. В следващото разиграване той се опита да бъде агресивен, но удари топката с рамката на ракетата, пращайки я в публиката. Все пак Гофен успя да се защити след като при предимство Федерер отново прати топката в аут.

6:2 - Федерер печели сета след гейм на 0, завършвайки с ас.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Гофен открива с гейма на 30.

0:2 (пробив) - Гейм с много интересни изпълнения и от двете страни на корта. Гофен показа впечатляващи защити, за да стигне до 30:30, а след това и до 40:40 след аут на Федерер, който беше притиснат на форхенд страната. С прекрасен ретур Гофен се добра до възможност за пробив в сервис гейма на Федерер, а с прекрасен минаващ удар дори успя да го пробие!

0:3 - Пробивът е затвърден на 0.

1:3 - Гейм на 0 за Федерер.

1:4 - Швейцарецът достигна до 40:40, въпреки че Гофен имаше две точки за спечелването на гейма. Атака при мрежата и уинър от форхенд обаче продължиха добрата серия на белгиеца.

2:4 - Гейм на 30 за Федерер, който продължи да допуска доста неточности в играта си.

2:5 - 30:30 в подаването на Гофен. Аут от негов форхенд даде точка за връщане на пробива на Роджър, но той върна услугата - равенство. Последва серия от две разигравания, в които Гофен заигра атакуващо и това му се отплати.

3:5 - Отново проблеми за Фед, но печели подаването си на 30 и остава в сета.

3:6 - Отличен сервис гейм на Гофен, който беше изкличтелно разнообразен и спечели на 0, с което изравни в сетовете.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Федерер печели на 15.

1:1 - Гофен изостана с 0:30, но продължи д асервира добре и да показва стабилност в разиграванията, докато Федерер прибързваше в опитите си да завърши бързо точката - 40:30. Нов аут от Федерер и 1:1.

1:2 (пробив) - Гофен стигна до 15:40 в своя полза, а Федерер продължи да сервира на форхенда му. Аут от ракетата на Роджър при 30:40 му донесе и пробив.

1:3 - С епично разиграване ри мрежата световният №2 спечели първото разиграване за 0:15. Последва много странна грешка от форхенд на Гофен за 15:30, но подобно отиграване направи и Федерер - 30:30. Минаващ удар от бекхенд на швейцареца излезе в аут даде шанс на Гофен да затвори гейма, но той допусна първата си двойна грешка в този момент. Превъзходен форхенд на рекордьора по титли от Големия шлем му даде шанс за връщане на пробива, но Гофен изненадващо излезе на мрежата след сервис и изравни. Последва нова атака при мрежата и аут на Федерер за гейм в полза на Гофен.

2:3 - Гейм на 0 за Федерер.

2:4 - Федерер няма отговор на играта на Гофен - гейм на 0 и белгиецът продължава да е фаворит за спечелването на мача.

3:4 - Припряните действия на Федерер позволиха на Гофен да поведе с 15:30, но Маестрото все пак отговори с 3 безответни точки.

3:5 - Пореден силен сервис гейм на Гофен - нито една точка за Федерер и 1 гейм дели белгиеца от сензационен успех.

4:5 - Гейм на 30 за Федерер.

4:6 - Гофен откри с два аса за 30:0, но сбъркан форхенд направи резултата 30:15. Поредната грешка на Федерер от форхенд даде два мач-бола на Гофен и той реализира още първия - ретур в мрежата на Федерер.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Роджър Федерер е считан за абсолютен фаворит в турнира още преди отказването на Рафаел Надал поради контузия. Макар и трудно, той записа три поредни победи в груповата фаза, след като в два от мачовете игра три сета - срещу Чилич и Зверев, налагайки се да показва най-доброто от себе си.

Давид Гофен поднесе една от изненадите на турнира, побеждавайки Надал в три сета, но испанецът не беше в 100%-ова кондиция за срещата. Последва тежък втори кръг за белгиеца, който беше буквално прегазен от Григор Димитров - 6:0, 6:2. В решаващия сблъсък той успя да надделее над Тийм, класирайки се за първия си полуфинал на Финалите на ATP.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички