Палячовщините на Кирьос му издействаха изваждане от тениса


Палячовщините на Кирьос му издействаха изваждане от тениса
Снимка: Guliver/Getty Images

1159 0

Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) спря състезателните права на скандалния австралиец Ник Кирьос за осем седмици и му наложи глоба от 25 хиляди долара.

Причината е симулативната игра на Кирьос в загубата му от втория кръг в Шанхай, когато демонстративно се даде без бой на Миша Зверев. Австралиецът неколкократно пращаше нарочно топката в мрежата или пък едва я прехвърляше от сервис, за да може по-бързо да предаде срещата в полза на противника си.

ГРИШО ОСТАВА 18-ТИ ПРЕДИ СТОКХОЛМ

Наказанието му влиза в сила от днес и ще изтече на 15 януари 2017 година. Санкцията обаче може да бъде намалена до три седмици, ако Кирьос изпълни заръката на АТР да започне работа със спортен психолог. Това би му позволило да се върне на корта на 7 ноември, но тогава сезонът на практика ще е приключил - остават само турнири от по-низшите серии "Чалънджър" и финалите на АТР в Лондон, за които австралиецът не се е класирал.

ТОП ТЕНИСИСТ УНИЖИ СПОРТА СЪС СИМУЛАТИВНА ЗАГУБА

Но пък намаляване на наказанието ще позволи на Кирьос да се завърне за началото на Australian Open 2017. Глобите му от мача със Зверев пък вече достигнаха общо 31 500 долара. Той беше санкциониран с 16 500 долара за нарушение на етичния кодекс на АТР. От тях 10 000 долара за това, че не полагаше максимални усилия, 5000 за обида на зрител и 1500 за неспортсменско поведение.

"Съжалявам, че годината ми трябваше да приключи по този начин. Разбирам и уважавам решението на АТП", каза 21-годишният австралиец.

"Сезонът беше дълъг, борих се с няколко контузии и други предизвикателства в края на лятото. Накрая тялото ми просто се предаде в Шанхай - и физически, и психически. Това не е оправдание и знам много добре, че дължа извинение на феновете", завърши Кирьос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички