Пак ли се провали, Гришо?


Пак ли се провали, Гришо?
Снимка: Getty Images/Gulliver

13324 0

"Григор продължава с провалите и през 2019 г." - така бе озаглавена статията на телевизионното предаване "Господари на ефира", която бе публикувана на тяхната уеб страница, а впоследствие разпространена и на Фейсбук страницата им.

Грозно и жалко - така бих определил публикацията на "Господарите", а и всички останали "писания", търсещи сензацията под дърво и камък за рейтинг... или пък от чиста завист. Българинът си остава все така мразещ, непонасящ успеха на другия. И това няма да се промени, докато не спрем да подклаждаме тази своя ненавист към успелите личности по нашите земи.

Григор Димитров допусна първата си загуба за новия сезон, отпадайки от турнира в Бризбън. Поражението дойде в два сета (5:7, 5:7) срещу деветия в света Кей Нишикори. Григор се представи повече от достойно и се бори докрай срещу един от най-добрите тенисисти в тура през последното десетилетие. Вместо да получи похвали за добрата си игра, българинът си заслужи единствено титлата "провал".

"Провал срещу Нишикори" - това звучи също толкова нелепо, колкото мисълта на мнозина пред телевизионните екрани, че "тая топка" щели да я отиграят по-добре от Гришо. Иска ми се да вярвам, че всички тези коментари по адрес на българина са един неуспешен опит за боравене с ирония. Иска ми се да вярвам, че българите наистина оценяваме това, което прави 27-годишният хасковлия. Защото делата му са същински феномен.

Говорим за провалите на другите, но преди това трябва да се замислим какво имаме в собствената си паничка, пък тогава да поглеждаме встрани. Впрочем, "Господарите" отлично олицетворяват това и не се учудвам, че именно те влязоха в ролята на съдника. Болезнените спомени от симулиращия репортер все още не са избледнели, а жълтеникавата хартия си стои все така в редакцията им - вместо в тоалетната, където да се ползва по предназначение.

2018-а била един голям провал за българина. Как въобще се осмеляваш да си в топ 20 на световния тенис, а Григоре? По стара българска традиция българинът дава своите заключения и налага мнението си по въпроси и теми, за които е крайно некомпетентен. Това, естествено, се завръща на дневен ред и през новата година, а "провалите" на Григор са повод за по-голяма радост, отколкото неговите успехи, които за някои се явяват дразнител.

След по-малко от месец столицата ни ще приеме четвъртото издание на АТП турнира "София Оупън". Григор Димитров отново отказа участие на домашна сцена, бяха заглавията преди време, когато стана ясно, че турнирът в България не попада в плановете на българина. И когато наближи турнирът в София, нека да не се чудим и питаме защо най-добрият ни тенисист не е в списъка с участници.

"Каквото почукало, такова се обадило", гласи популярната поговорка, която много точно описва отношението ни към един от най-успешните спортисти в цялата ни история и отказа му за участие в столичния турнир. И да - Григор взе правилното решение, което ние си заслужихме напълно. 

Поредният "провал" на Димитров ни показа нагледно не толкова физическата и техническата му форма, а по-скоро класическия образ на българина. Държанието помежду ни е това, което трябва да ни притеснява, а не играта на Григор. Жалко, че продължаваме да сме такива - злобари, които чакат грешката на другия, за да му се присмеят, докато самите те тънат в собствените си провали.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички