Невероятен Григор отказа Села, чака Федерер


Невероятен Григор отказа Села, чака Федерер
Снимка: Guliver/GettyImages

8735 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава на 1/8-финалите на "Уимбълдън" за втори път в кариерата си. Българинът спечели първите два сета с 6:1, 6:1 срещу Дуди Села от Израел, когато съперникът му се отказа поради контузия. На 1/8-финала може да се стигне до дългоочакван сблъсък Григор - Федерер, ако швейцарецът победи Миша Зверев по-късно днес.

Григор изнесе лекция на съперника си, като осъществи 6 пробива в двата сета и стигна до серия от 9 спечелени поредни гейма.

Само 23 минути бяха необходими на Григор, за да спечели първия сет. Българинът направи ранен пробив още в третия гейм, който изключително много улесни играта му и влезе във впечатляваща серия, продължила и във втория сет. С общо трите си пробива в първия сета Григор показа, че е по-класният тенисист. В последния гейм Димитров изправи публиката на крака с форхенд уинър от невъзможна позиция, след което Села изкара бекхенд за 0-40 и три сетбола за българина, като той се възползва от втория.

Села поиска медицински таймаут след първия сет и напусна корта с медицинско лице. Двубоят бе прекъснат за 10-минутна пауза Села се върна на корта и двубоят бе подновен. Димитров обаче продължи и спечели подаването си на 0 и откри резултата във втория сет.

Добрата серия на Григор бе прекъсната чак при 3:0 във втория сет, когато Села най-после взе подаването си, макар и не толкова лесно. Така попречи на Григор да стигне до 10 спечелени поредни гейма. Това обаче бе единственият спечелен гейм във втория сет за Села. Най-трудният гейм за Григор бе петият във втората част. като дори се стигна до възможност за пробив. Няколко отлични изяви на мрежата предотвратиха това и той поведе с 4:1. Дуди опита да излиза по-често на мрежата и имаше някои добри завършващи удари, но в доста случаи бе разминаван от българина. В следващите два гейма българинът направи още един пробив, който беше затвърден. След втория сет Дуди се отказа и Григор се класира на 1/8-финала в турнира.

Първи сет

0:1 Дуди Села сервира първи в срещата и спечели подаването си убедително - на 0.

1:1 Бърз гейм на 15 за Григор и резултатът е изравнен.

2:1 (пробив) Чудесно начало за българина в сета, стигайки до ранен пробив. Григор имаше възможност да пробив още при 40:30, но с агресивната си игра Дуди отрази възможността и изравни - 40:40. Димитров взе предимство и израелецът сгреши и прати топката в аут. 

3:1 40-0 и пробивът е затвърден.

4:1 (пробив) Страхотна игра на българина, с която дръпна 40-0 и имаше три брейк пойнта, като се въползва от втората възможност. Села отрази първия с форхенд уинър, но после направи двойна грешка.

5:1 Дуди просто не намира начин как да спре добрата серия и на Григор и той затвърждава и втория си пробив в сета. 

6:1 (пробив) Още един пробив за Димитров, който вече е в серия от 6 последователни гейма. Димитров ентусиазира зрителите с форхенд уинър от невъзможна позиция, след което Села изкара бекхенд за 0-40 и три сетбола за българина Българинът спечели първия сет само за 23 минути игра.

Втори сет

1:0 Села поиска медицински таймаут след първия сет и напусна корта с медицинско лице. Двубоят бе прекъснат за 10-минутна пауза Села се върна на корта и двубоят е подновен. Димитров обаче продължи и спечели подаването си на 0 и откри резултата във втория сет. Българинът е в серия от 7 последователни гейма на сметката си.

2:0 (пробив) Григор просто няма спирка. Села поведе с 30:0, но с атакуващата си игра българинът не само навакаса, но и отново стигна до ранен пробив - общо 4-ти в срещата. Дуди Села направи двойна грешка за 30-30, след което си спечели геймбол с воле на мрежата. Стигна се до дюс след грешка от форхенд на световния №90. Той прати бекхенд в мрежата и даде нов шанс за пробив на българина, от който се възползва.

3:0 Пробивът е затвърден и вече геймовете са 9 поредни в сметката на Гришо.

3:1 Села най-сетне взе подаването и прекъсна серията на Григор. Григор поведе с 0-30, но Села изравни с две успешни излизания на мрежата и успя да спечели подаването си.

4:1 Най - трудният гейм за Григор до този момент. При 30-30 Григор изкара форхенд по правата, за да даде първи брейкбол на Села в срещата. Водещият ни тенисист го отрази след като демонстрира страхотен рефлекс на мрежата. С ново воле българинът взе предимство, а после и спечели подаването си.

5:1 (пробив) От четъвртия опит Григор направи пореден пробив. Села отрази първия брейкбол с атака, след което Григор игра с рамката и се стигна до дюс. С форхенд уинър нашият стигна и до трети шанс, но пак не успя. От четвъртия обаче проби след грешка на съперника.

6:1 Димитров приключи втория сет с гейма на нула, завършил с ас.

Преди мача

Григор Димитров стигна до тази фаза на турнира след категорична победа над кипърския ветеран Маркос Багдатис с 6:3, 6:2, 6:1.Села пък от своя страна изненадващо изхвърли поставения под №23 американец Джон Иснър с 6:7(5), 7:6(5), 5:7, 7:6(5), 6:3 след почти 4 часа игра.

Димитров и Села са се срещали четири пъти на ниво ATP, като българският тенисист е спечелил и четири им двубоя - с 6:4, 6:2 в Делрей Бийч през 2016 г., с 6:1, 6:2, 6:2 на US Open през 2015 г., с 4:6, 6:2, 7:6 (4) на тревните кортове в "Куинс" и със 7:5, 6:1 в Ница. 32-годишният тенисист от Кирят Шимона има една победа срещу 26-годишния българин, но тя е в турнир от сериите "Чаланджър" в Израел през 2010 г. - 6:4, 7:6 (4).

Димитров ще опита да стигне до втората седмица на турниа за втори път в кариерата си след полуфинала през 2014 г. В последните си две участия той беше спрян точно в третия кръг - от Ришар Гаске през 2015 г. и от Стив Джонсън през 2016 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички