Григор преодоля първото трудно препятствие в Мадрид


Григор преодоля първото трудно препятствие в Мадрид
Снимка: Getty Images/Gulliver

4279 0

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров започна успешно участието си на втория за годината турнир на клей от серията „Мастърс 1000” в Мадрид. Гришо победи в два сета коравия Филип Колшрайбер с 7:6 (7), 6:4. Българинът не показа най-доброто, на което е способен, но въпреки това остана стабилен в тежките и ключови ситуации в срещата и се поздрави с успеха.

Григор започна много уверено срещата и в първите два сервис гейма загуби само една точка. Въпреки по-доброто начало обаче, Колшрайбер пръв реализира пробив в петия гейм. Димитров обаче регира мигновено и върна пробива още в следващия гейм. 

В десетия гейм Григор изпусна два сетбола, което вдъхновни германеца и той докара нещата до тайбрейк. Там отново българинът изпусна три поредни сетбола, но при 8:7 не сгреши и затвори сета с тежък сервис.

Григор започна перфектно и втория сет, като успя да постигне пробив още в първия гейм, а в следващия и го затвърди. В седмия гейм германецът поведе за първи път в сета при 4:3, а в следващия гейм можеше да стигне и до нов пробив, но българинът спаси брейкбола и изравни за 4:4.

Деветият гейм беше ключов в мача, когато Колшрайбер водеше с 40:15, но допусна неочакван спад в играта си. Двойна грешка и още две непредизвикани от форхенд дадоха шанс за пробив на Димитров. Той бе спасен, но след това нови две грешки на 33-годишния тенисист бяха наказани от Григор - 5:4. В следващия гейм, серивсът на Димитров беше на ниво и това му помогне да затвори срещата и да постигне първа победа на клей за тази година.

Първи сет

1:0- Отличен старт за Григор в срещата. Българинът спечели първото се разиграване без проблеми и затвори гейма на 0.

1:1 - Германецът започна гейма с грешка от форхенд, но след това стабилизира играта си и поведе с 40-15 и на втория геймбол изравни резултата.

2:1 - Първата ни ракета отново демонстрира отличен сервис, който му помага бързо да печели гейма. Григор отново поведе с 40:0, но допусна грешка от форхенд и допусна една точка.

2:2 - Това бе първият по-завързан сервис гейм, в който Гришо можеше да стигне и до пробив. Сервисът на Колшрайбер далеч не бе убедителен и българинът опита да се възползва от това, но германецът удържа подаването си и при 40:40.

2:3 (пробив) - Григор направи първа двойна грешка и допусна изравняване от 40:15. Германецът проби Гришо, но най-вече заради спада в сервиса на българина, който сам си усложни гейма. Благодарение на ретур на Колшрайбер бе изведен до първи шанс за пробив, а след това и бекхенд в аут донесе първия пробив днес.

3:3 (пробив) - Димитров реагира мигновено на допуснатия пробив и го върна в шестия гейм. Още в първата точка Гришо реализира хубав минаващ удар по диагонала от форхенд, а за втората точка направи неспасяем ретур от бекхенд по правата. След дълго разиграване при 30:40, германецът изпрати топката в аут.

4:3 - Гришо затвърди пробива си с гейм на 0. 

4:4 - Колшрайбер показа, че няма намерение да се даде лесно и не допусна нова грешка. Димитров спечели само една точка и резултатът отново е изравнен.

5:4 - Григор допусна изоставане с 15:30, но отново благодарение на сервиса си се измъкна от неприятности. Българинът затвори гейма с ас, което го приближи до затваряне на сета.

5:5 - Хасковлията изпусна два сетбола. Първо, благодарения на няколко дюса опитният германец остана в сета. След това Колшрайбер направи двойна грешка и поднесе нова възможност за затваряне на сета за Григор, но той и този път не се възползва.

6:5 - Безпроблемен гейм за Григор, който отново има преднина.

6:6 - Колшрайбер "върна услугата" на българина и спечели подаването си на 0, с което вкара мача в тайбрек.

Тайбрек - Изключително напрегнат и драматичен тайбрек, в който Григор пропусна три поредни сетбола и допусна изравняване 6:6. Благодарене на ас обаче Гришо поведе със 7:6. В крайна сметка отново допусна изравняване, но мрежа на Колшрайбер отново даде възможност за сетбол на българина, общо 7-ма, от която най-накрая се възползва и с ас затвори сета.

Втори сет

1:0 (пробив) - Въпреки трудния първи сет, Григор проби още в първия гейм на втория сет. При равни 40, българинът взе предимство чрез стоп воле, а след това натисна сервиса на Колшрайбер, който изкара топката в аут.

2:0 - Димитров, макар и не толкова лесно, успя да затвърди пробива и да вземе комфортна преднина. 

2:1 - Германецът спечели първия си гейм в сета, като даде само една точка на Григор. 

3:1 - Хасковлията допусна двойна грешка и сам се вкара в сложна ситуация, в която съпеникът му можеше и да върне пробива. Гришо обаче запази самообладание и с уинър след ретур по прават взе подаването си. 

3:2 - Експересен гейм, който Колшрайбър спечели на 0. 

3:3 (пробив) - Опитният германец върна пробива и стопи преднината на Григор. Той не убеди този път със сервис и при 15:30, Колшрайбер завърши с бекхенд по правата. След това благодарение на уинър, пробивът бе върнат.

3:4 - Лоша серия за Гришо! Той изгуби преднината си и позволи на 33-годишния тенисист да поведе, след като затвърди пробива си.

4:4 - На Григор му се наложи да обръща от 15:30, но сервисът му отново проработи в момент, в който българинът имаше нужда от него. Колшрайбер обаче не се предаде и стигна до скрит сетбол. Григор обаче се измъкна от ситуацията и удържа за 4:4.

5:4 (пробив) - Точно, когато изглеждаше, че ветеранът ще спечели безпроблемно подаването си, при 40:15 се получи спад в играта му, от който Григор се възползва и проби.

6:4 - С добрия си сервис Григор се възпозлва от преднината си и затвори срещата, макар да трябваше да спасява точка за пробив, с което се поздрави с първа победа на клей за сезона.

ПРЕДИ МАЧА

Досега двамата нямат мачове на ниво ATP, но предвид плачевното представяне на Димитров след сезона в Австралия всички фенове на българина ще са на нокти. Известно успокоение представлява фактът, че и германецът не е в топ форма – той игра финал на клей в Маракеш, където изпусна спечелен мач срещу хърватина Борна Чорич. Колшрайбер имаше цели 5 мачбола в тази битка и въпреки това загуби. След това германецът загуби в 2 от следващите си 3 мача на клей – в Барселона още в първия си двубой срещу корейската млада надежда Хьон Чунг, а в Мюнхен Орасио Зебайос сломи в два сета германеца.

При Григор тенденцията след титлата в София не е по-добра – загуба с 1:2 сета срещу Джак Сок в Индиън Уелс, като в този мач Димитров имаше 4 мачбола и не се справи. След това дойдоха пораженията в Маями от Гуидо Пея, в Маракеш от ветерана Томи Робредо и в Монте Карло от Ян-Ленард Щруф. Все пак обаче Димитров пази много хубави спомени от Мадрид – тук той победи световния номер едно Новак Джокович преди четири години в мач за историята. Условията в Мадрид предполагат по-бърза игра, нетипично за клей, така че остава да пожелаем успех на българина. Припомняме, че той спечели демонстративния турнир "Tie Break Tens" в Мадрид, където се играеше само в тайбрек формат, но до 10 точки с 2 разлика, а сега е фаворит на букмейкърите в мача с Колшрайбер със ставки 1,61 към 2,20.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички