Липса на концентрация при сервис за мача коства много на Григор Димитров


Липса на концентрация при сервис за мача коства много на Григор Димитров
Снимка: Getty Images/Gulliver

24777 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров допусна сериозно отпускане при почти спечелен мач, което му коства победата срещу Джон Иснър. Американецът спечели след 7:6 (10), 5:7, 7:6 (3), въпреки че световният №8 поведе с 5:2 в третия сет и сервираше за спечелване на мача.

Българинът имаше куп шансове за пробив, от които не успя да се възползва заради силния начален удар на американеца. Това вкара първия сет в тайбрек, който беше спечелен от Иснър. Причината за това беше двойна грешка от Григор при 10:11, което се оказа решаващо - първи сет за поставения под №9 американец.

Димитров обаче реагира отлично на предизвикателството и в нито един момент не се предаде. До 11-ия сет нямаше пробиви, но в 12-ия Димитров успя - двойна грешка при предимство за Гришо даде гейма в полза на българина - 1:1.

В третата част Димитров игра брилянтно почти до самия край и поведе с пробив за 5:2, докато Иснър едва-едва се държеше на краката си. И в този момент Димитров загуби всякаква концентрация. При сервис гейм и 5:3 в негова полза той допусна 3 непредизвикани грешки и двойна грешка, с което подари гейма на Иснър и го върна в мача - тайбрек. В него съпротивата на Димитров тотално рухна и той загуби с 3:7.

Това слага край на надеждата му да влезе в топ 4 преди финалния "Мастърс" в Лондон. Той все пак ще е №6 в света и има шанс да се изкачи допълнително, ако се представи на ниво в историческото си първо участие в тази надпревара.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Благодарение на късния пробив, Димитров имаше правото да сервира за старт на решаващия трети сет - гейм на 15 за българина.

1:1 - Ранен шанс за Димитров. Той се опитваше просто да върне топката в полето, след като видя, че Иснър е разколебан. Благодарение на тази игра, той стигна до възможност за пробив, но с ас по правата Иснър се защити, а след това спечели подаването си с нови две бомби.

2:1 - Ретурите на Иснър продължиха да не са на ниво и, въпреки че Гришо загуби две точки, той лесно взе частта на 30.

2:2 - Димитров получи шанс за пробив и в този гейм, но за пореден път мощният начален удар измъкна Иснър от тежката ситуация и той успя да вземе подаването си.

3:2 - Умората в краката на американеца беше видна, след като той се придвиждашва все по-трудно, а Григор заигра с още повече мощ във форхендите си - гейм на 0.

4:2 (пробив) - Нови две точки за пробив в полза на Димитров, който принуди Иснър да сбърка два пъти в атака. Първият брейк пойнт беше спасен с ас по правата, а вторият - с атака при мрежата. Но това не обезкуражи хасковлията, който с минаващ удар по правата успя да стигне до нова точка за спечелване на гейма. И този път успя - атака на Иснър по бекхенд правата не беше достатъчно скоростна и Григор сложи ракетата за минаващ удар по правата!

5:2 - Григор Димитров с категоричен сервис-гейм на 0.

5:3 - Иснър поведе с 30:0, но отново Димитров обърна до 30:40. За щастие на американеца, сервисът не му изневери и той спечели следващите две точки, защитавайки се от опасността, а след това спечели и гейма.

5:4 (пробив) - Иснър показа съпротива при подаването на Григор и Димитров сбърка на два пъти, за да даде аванс от 15:30 на своя съперник. Последва и двойна грешка от страна на българина - две точки за връщане на пробива и Иснър се възползва още от първата възможност!

5:5 - Американецът, който едва се държеше в последните 20 минути, заигра като прероден и взе подаването си на 15.

6:5 - Гейм на 15 за Григор, който се върна на познатото добро ниво от последния час, но вече без пробив в аванс.

6:6 - Димитров откри с точка в своя полза, но сервисът на Иснър отново работеше на пълни обороти, макар и той да не се движеше добре по корта - гейм на 15 и тайбрек!

ТАЙБРЕК - Още в първата точка Димитров беше пробив след непредизвикана грешка. С брилянтен ретур при 2:0 обаче Гришо успя да върне бързо брейка. Във второто му подаване обаче той отново беше пробит, а с два мощни сервиса Иснър си осигури аванс от 2:5. Двойна грешка на Димитров даде 4 мачбола за Иснър. Първият беше спасен, но на свой сервис американецът прати нов бомба - обрат в третия сет и мач за Джон Иснър.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Димитров не показа загуба на увереност, печелейки подаването си на 15 след превъзходна къса при мрежата.

1:1 - Нов шанс за пробив в полза на Григор Димитров и нов ас на Джон Иснър - 40:40. Последваха два категорични сервиса на Иснър и гейм в негова полза.

2:1 - Безпроблемен сервис гейм за Димитров, който започна да играе и по-атакуващо в сравнение с първия сет.

2:2 - По-спокоен сервис гейм за Иснър, който печели на 15.

3:2 - Проблеми за Григор Димитров, който изостана с 15:30 след третата си двойна грешка в мача. Той обаче реагира отлично с 3 бързи точки, две от които след ретури в аут на Иснър.

3:3 - Бърз сервис-гейм за американеца, който печели на 0.

4:3 - Безпроблемен гейм за Григор Димитров, който този път нямаше проблем с началния удар и спечели на 15.

4:4 - Две непредизвикани грешки на Иснър, но и това не помогна на Гришо да търси нещо повече - гейм на 30 за американеца.

5:4 - Увереността на Григор расте - нов гейм на 0.

5:5 - Димитров пробва няколко по-дълбоки ретура, очевидно готвейки се за потенциален тайбрек. Те не сработиха, а Иснър отново взе комфортно своето подаване на 15.

6:5 - Първият сервис на Григор не работеше оптимално в гейм №11, но той показа отлична игра при мрежата и с няколко волета стигна до 40:15, завършвайки подаването си с директна точка от сервис.

7:5 - Димитров успя да спре две атаки при мрежата на Иснър с удари в тялото на сперника и стигна до 30:30. Димитров се добра до безденния шанс за пробив преди тайбрека и последва разиграване, при което 3 минаващи удара на Димитров бяха спрени от Иснър, а накрая двамата се озоваха на мрежата, където престрелката бе спечелена от сервиращия - 40:40. Мрежата "спаси" Иснър от двойна грешка, но той прати форхенд в мрежата за трети шанс за пробив в полза на Димитров в сета. Двойна грешка на Иснър и СЕТ за Димитров.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Американският тенисист откри мача със сервис гейм на 0 в своя полза.

1:1 - Гришо отговаря положително, давайки само една точка на своя съперник.

1:2 - Очаквано начало на срещата. Иснър продължи да бомбардира от сервис и поведе с 1:2 на първата почивка.

2:2 - Първи гейм на 0 в полза на световния №8.

2:3 - Въпреки че се представяше отлично на свой сервис, Григор нямаше никакъв отговор на началния удар на Иснър, като в 5-ия гейм двамата влязоха само в едно разиграване при 40:0, спечелено от американеца.

3:3 - Първи проблеми за Димитров в мача. Първо благодарение на мрежата Иснър записа щастлив ретур-уинър, а след това къса на Григор не сполучи - 15:30. Иснър имаше лесна топка за атака по правата, но за щастие прати топката в мрежата и не стигна до два брейк пойнта. Последва равенство при 40:40, но след ас и грешка на Иснър Димитров спечели тежкия гейм.

3:4 - С превъзходен уинър от форхенд ретур Григор откри следващата част и имаше шанс да атакува няколко пъти след това. Резултатът стигна до 30:30, а с фантастичен минаващ удар от форхенд Димитров стигна до първа точка за пробив в мача. Той имаше отличен шанс за атака от втори сервис на Иснър, но американецът изненада с "кик" и топката стигна почти над главата на Григор и той не успя да отиграе - равенство. Два поредни удара на хасковлията в мрежата предадоха гейма в полза на 11-ия в света.

4:4 - Нова ситуация 40:40 в гейма на Григор Димитров, който на два пъти не успя да затвори подаването си, но все пак го направи след ас и грешка на Иснър.

5:5 - Два бързи гейма на по 0 в полза на всеки един от сервиращите.

5:6 - След перфектни минаващи удари Григор Димитров поведе с 0:30 в сервис-гейма на Иснър. Американецът обаче наниза две бързи точки от начален удар. Атака в мрежата даде нов шанс за пробив в полза на световния №8, но Иснър спаси и третия шанс срещу себе си с ас. Още на два пъти се стигна до равенство, но двуметровият тенисист успя да запише директна точка от сервис и атака при мрежата, с които си гарантира минимум тайбрек.

6:6 - След гейм на 15 Григор остана в сета - тайбрек!

Тайбрек - Двамата започнаха много уверено в своите сервиси. Пръв проблеми имаше Гришо при 3:3, който беше атакуван от втори начален удар и прати топката в мрежата - 3:4 и първи мини пробив. С два аса Иснър поведе с 3:6 - три сетбола на неговата сметка. Димитров защити първите две възможности, а напрежението върху Иснър си каза думата - Григор върна слаб ретур, но с колебание при мрежата и американецът стреля право в аут - 6:6. Иснър спечели трудно следващата точка - 6:7, нов гейм пойнт, но Димитров спечели и двата си начални удара - 8:7. Този път американският гигант показа нерви - два аса и 8:9. Две грешки от ракетата на Иснър (предизвикани) дадоха втори сет пойнт за Димитров, но той не сполучи с лоб от основната линия - 10:10. Пореден мощен сервис осигури поредната точка за спечелване на частта на Иснър - 10:11. И точно след 60 минути игра Григор Димитров предаде сета след двойна грешка 6:7 след 10:12. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Срещата може да гледате ТУК

Григор и Иснър имат два мача в общия си баланс и делят по победа. В последната среща нашият постигна чиста победа на Мастърса в Синсинати тази година, където по-късно спечели и дебютна титла на турнир от такава категория.

В предходния кръг Гришо се наложи над французина Ришар Гаске с 6:4, 6:4, а Иснър се справи в много оспарван мач с аржентинеца Диего Шварцман - 7:6 (2), 6:7 (11), 6:3. Двубоят е трети по програма на централния корт и започва непосредствено след сблъсъка Тийм – Вердаско, който е с начален час не преди 13:30 ч. българско време.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички