Квалификантът успя! Мирза Башич е големият победител на Sofia Open!


Квалификантът успя! Мирза Башич е големият победител на Sofia Open!
Снимка: Guliver/GettyImages

2145 0

Драма беляза края на "надпреварата на изненадите" - най-доброто определение за провелия се в зала "Арена Армеец" тенис турнир от сериите ATP 250 Diema Xtra Sofia Open. В страхотно трисетово зрелище преминалият през квалификациите на турнира Мирза Башич спечели със 7:6, 6:7, 6:4 срещу представителя на Румъния Мариуш Копил. Това е първа титла за него в турнири от веригата "ATP".

Дебютантът в топ 100 започна по-уверено срещата, докато Копил допусна куп неточности рано-рано. Още във втория си сервис гейм той изостана с 0:40 и при третия си шанс Башич съумя да го пробие. Постепенно обаче румънецът влезе в добър ритъм и в най-точния момент успя да пробие на свой ред - при 4:5, когато Башич сервираше за победа в сета. Логично, двамата влязоха в тайбрек, в който Копил взе ранно предимство, но две непредизвикани грешки го пратиха в губеща позиция - Башич спечели частта на 6 и взе първия сет.

Подобреното представяне на Копил обаче беше решаващо в началото на втората част, като румънецът реализира ранен пробив. Чак в края на сета Башич получи шанс да пробие и се възползва с перфектен минаващ удар от бекхенд по диагонала - 5:5. Сетът се реши в тайбрек, като двамата си размениха по един минипробив за 3:3. В решаващ момент обаче Копил успя да реализира нов брейк, с който поведе с 5:4, а след два успешни начални удара той се поздрави с победата - 7:4 и 1:1 в сетовете.

Преди началото на решаващия сет представителят на Босна и Херцеговина поиска медицински таймаут, след като получи леко разтежение. Важно е да се отбележи, че за пръв път в кариерата си той играе толкова поредни мачове за само една седмица. Той игра и в квалификациите на турнира в София.

Първа възможност за пробив имаше в полза на Башич. Той получи две точки за спечелване на сервис-гейма на Копил, но румънецът се защити блестящо със серия от бомбени сервиси. При 4:4 обаче Башич успя да пробие след минаващ удар на Копил в мрежата, а след това босненецът успя да затвори мача, макар и много трудно - 6:4.

Победителят си заработи 250 точки за ранглистата, както и чех за малко под 80 хиляди евро - най-големият в кариерата му. За загубилия останаха 47 хиляди евро от наградния фонд.

Следващата седмица започва турнира в Ротердам, който е от сериите ATP 500. Там на корта се завръща Григор Димитров, който отказа участие в София в последния възможен момент. Причината беше контузия в рамото.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички