Всичко интересно от финалния ден на Sofia Open


Всичко интересно от финалния ден на Sofia Open
Снимка: Guliver/GettyImages

3094 0

Днес бе последният ден от тенис турнира в София Diema Xtra Sofia Open. Изминалата седмица донесе много емоции и изненада в столичната зала "Арена Армеец".

Драма беляза края на "надпреварата на изненадите" - най-доброто определение за провелия се в зала "Арена Армеец" тенис турнир от сериите ATP 250 Diema Xtra Sofia Open. В страхотно трисетово зрелище преминалият през квалификациите на турнира Мирза Башич спечели със 7:6, 6:7, 6:4 срещу представителя на Румъния Мариуш Копил. Това е първа титла за него в турнири от веригата "ATP".

ВСИЧКО ОТ ФИНАЛА НА СОФИЯ ОУПЪН:

16:00 Преди финала

17:12 Мариуш Копил започна ударно мача с бърз гейм на 0 и бомбени сервиси, най-бързият от които 229 км/ч. Последва и бърз гейм за Башич за 1:1, а Копил пръв показа признаци на притеснение. Той изостана с 0:40 на свой сервис, допускайки и двойна грешка - 3 брейк пойнта за босненеца. Атака по правата от бекхенд и ас му позволиха да съкрати до 30:40, но нова непредизвикана грешка даде аванс на Башич - 1:2.

17:20 Румънецът не се освободи от напрежението и продължи да показва доста неточности в играта си. След като Башич затвърди своя пробив, Копил отново изостана с 0:30 на свой начален удар. Все пак с ас и форхенд по правата той изравни за 30:30, но атаката му при мрежата се оказа неуспешна - нов брейк-бол в полза на новия член на топ 100 при мъжете. Копил обаче записа силна серия на сервиси и стигна до успеха - 2:3.

17:34 Нови проблеми за Копил. Нова двойна грешка го принуди да наваксва изоставане от 15:30, но той успя да се събере и с мощни начални удари си осигури предимство в разиграванията и 3 поредни  точки в негова полза.

17:38 Румънският състезател избухна в най-точния момент. Башич сервираше за спечелване на сета, но Копил си осигури аванс от 0:40. В този момент първият начален удар на босненеца заработи по-добре и той си осигури предимство в следващите две точки, но при 30:40 прати форхенд в аут при основната мрежа и предаде своя сервис-гейм.

17:40 Двамата определено се разиграха. Башич отрази два смача, вторият от които с минаващ удар по бекхенд правата за 0:30 в подаването на Копил, но световният №93 също с минаващ удар и два страхотни сервиса успя да обърне развоя на гейма - 6:5 в полза на Копил.

17:45 След вълшебствата от страна на двамата, първият сет логично влезе в тайбрек. В него Копил откри с минипробив, след като осуети опит за атака при мрежата на Башич, чието воле не се получи и той остави правата от форхенд свободна - 2:0. Тайбрекът продължи без нови пробиви до 4:3, когато с помощта на мрежата удар на Копил излезе в аут - 4:4. Башич спечели и двата си сервиса лесно и пръв получи шанс да спечели сета - 6:5 и топка беше в полето на Копил. Той излезе на мрежата и с две отлични волета успя да отрази сет пойнта. Нервите му обаче не издържаха - форхенд в аут и нова точка за спечелването на сета, но от сервис на Башич. Той взе следващото разиграване и спечели първата част (6).

18:00 Възходящата линия на игра от страна на Копил продължи, въпреки че загуби първия сет. Той реализира ранен пробив още в първия гейм и поведе с пробив - 3:2.

18:18 Без драма в следващите няколко гейма - сервиращите взимат комфортно подаванията си, което работи изцяло с полза на Копил - 5:3 и Башич сервира за оцеляването си в сега.

18:20 Босненецът отрази точка за пробив и намали до 4:5, но Копил сервира за сета.

18:26 Пробивът е върнат! Копил допусна нови неточности и двойна грешка, заради които изостана с 15:40. Той отрази първия брейк пойнт с мощен сервис и атака при мрежата, но при втория Башич се отличи с фантастичен минаващ удар по диагонала от бекхенд - 5:5.

18:40 И този сет беше решен в тайбрек. Двамата си размениха по един мини пробив за 3:3, но в решаващия момент Копил атакува мрежата и проби, повеждайки с 5:4, а след това и 6:4 - два сет пойнта и сервис. Той атакува при мрежата и спечели - 1:1 в сетовете!

19:00 Башич, който за пръв път играе толкова дълга серия от мачове, поиска медицинско прекъсване след края на втория сет заради проблеми с левия крак. За радост на феновете, той продължи да играе, а двамата започнаха сета без пробиви - 2:1 за Копил при първата пауза.

19:12 Първата точка за пробив беше в полза на Башич. При 3:3 той достигна до аванс от 30:40, но Копил вкара в употреба първия си сервис и успя да да се защити. След това обаче последва ретур в краката на румънеца и имаше втори шанс за брейк. И той обаче беше неутрализиран от ас. Той взе и следващите две точки и се защити великолепно.

19:23 Нов шанс за пробив пред Башич. След фантастична защита при 30:30 той принуди Копил да прати воле в аут, но с мощен сервис румънецът се защити - равенство. Последва двойна грешка, която даде втори брейк пойнт на босненеца. Копил "повика" съперника при мрежата с къса топка, която Башич хвана, а Копил прати минаващия си удар в мрежата - пробив!

19:25 Босненецът издържана напрежението! Той получи два мач бола при 40:15 и не сбърка - шампион на Sofia Open!

19:45 Награждаване и финални думи:

20:08 Пресконференция на финалиста на Sofia Open Мариуш Копил:

20:25 Пресконференция с шампиона Мирза Башич

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Башич за пръв път ще влезе в топ 100 и има шанс за първа титла в кариерата си. Също така победата над Вавринка е първа над състезател от Топ 20 в кариерата на босненеца.

По-рано днес пък се стигна до холандски триумф при двойките. Робин Хаасе и Матве Миделкооп са големите шампиони в надпреварата, след като на финала победиха вторите поставени Никола Мектич и Александер Пея с 5:7, 6:4, 10:4.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички