История! Роджър Федерер отново е номер едно, на почти 37 години!


История! Роджър Федерер отново е номер едно, на почти 37 години!
Снимка: Getty Images/Guliver

3220 0

36 години, 6 месеца и 8 дни – това е възрастта, на която Роджър Федерер отново застана начело на световната ранглиста в професионалния мъжки тенис. Швейцарецът за четвърти път е кралят на тениса в своята кариера и постави пореден, невероятен рекорд – за най-възрастен играч, ставал някога номер едно в ранглистата на ATP. Досега Андре Агаси беше водач по този показател, след като водеше тенис кервана на възраст от 33 години и 5 месеца. Федерер държи и друг рекорд в това отношение – за най-много прекарани седмици на върха (302) и най-много прекарани поредни седмици на върха (237, от 2 февруари 2004 година до 17 август 2008 година). Всъщност, швейцарецът направи и още едно постижение - стана номер 1, след като беше заемал за последно тази позиция преди 5 години и 106 дни, което е най-голямата такава разлика в историята на тениса за играч, завръщал се като номер 1. И тук рекордът до този момент беше на Агаси - 3 години и 142 дни. А новият номер 1 стана за пръв път в кариерата си такъв преди 14 години и 14 дни!

За да седне пак на полагащия му се трон, Федерер трябваше да достигне поне до полуфиналната фаза на турнира от серията "500" на ATP в Ротердам. Той го стори, след като победи след немалко усилия с 4:6, 6:1, 6:1 холандеца Робин Хаасе, който вече е добре познат и в България, след като през миналата седмица спечели титлата на двойки на турнира Diema Xtra Open в София.

Роджър можеше да пробие още в първия сервис гейм на Хаасе, след като си извоюва аванс от 0:40, но холандецът показа здрави нерви и се спаси с два аса, както и с отлична игра на мрежата след мощен първи сервис, който Федерер върна по чудо, но едвам-едвам и въпреки това на противника му му трябваха още две волета, за да спечели точката. Това начало всъщност се оказа много полезно за Хаасе, който заигра с много настроение и напълно равностойно на Федерер и при 4:4 стори немислимото – пробив на 15, след като сервисът на швейцареца изчезна и холандецът го наказа още от първи опит с минаващ форхенд. След това Хаасе затвори и сета на свой сервис, завършвайки с ас за 6:4.

Нещастният край на първия сет мобилизира Федерер, който моментално проби на старта на втората част, при това на нула и бързо натрупа аванс от 3:0 гейма. Швейцарецът не изпусна инициативата, макар при 3:1 в негова полза Хаасе да направи ретур от бекхенд по къс диагонал на първи сервис, какъвто не се вижда и на Playstation и да поведе с 15:30, но оттам-насетне крайният резултат в сета стана 6:1 гейма, след като Федерер направи още един пробив в седмия гейм и затвори частта със сервис гейм на нула.

Най-великият тенисист, който историята е виждала, продължи в експресно темпо и проби и на старта на решаващия сет, след като направи изпълнение, което само той може – елегантен минаващ удар от бекхенд по диагонала само от китката още при първата си възможност в сета.

Тенис чудесата, обаче, не спряха дотук. При 2:0 гейма и сервис на Хаасе, Федерер отново проби и отново с невероятно изпълнение. С пластичност и ловкост, на която само той е способен, швейцарецът върна истинска поредица от бомби на Хаасе, за да го размине с форхенд по диагонала от позиция на поне 4-5 метра зад основната линия! Това реално се оказа и фактическият край на мача, като Федерер проби още веднъж, за 6:1, след като холандецът рухна с двойна грешка на мачбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички