Перфектен мач! Григор Димитров смачка Рубльов и отново е №4 в света


Перфектен мач! Григор Димитров смачка Рубльов и отново е №4 в света
Снимка: Guliver/GettyImages

12642 0

Най-добрият български тенисит Григор Димитров отново е №4 в света, след като изигра може би най-впечатляващия си двубой през 2018 година. Българският топ тенисист беше абсолютен хегемон в битката срещу Андрей Рубльов от четвъртфиналите на ATP Ротердам и се отчете със страхотни показатели във всяка една индивидуална статистика, за да достигне до успех с 6:3, 6:4. 

Григор Димитров буквално летеше по корта в първия сет, като прегази своя съперник, въпреки че реализира само един пробив. Това стана при резултат 2:1, но брейкът се оказа напълно достатъчен за успех в сета. Българинът записа 85% на вкаран първи сервис, 6 аса, 12 уинъра и едва 5 грешки – най-добрата му индивидуална статистика от началото на 2018 година.

Във втория сет процентът на вкаран първи сервис логично спадна, а това доведе и до две възможности за пробив на Рубльов. Григор обаче ги отрази категорично и двете, докато при 3:3 той резлизира брейк точка, която му гарантира и успеха в мача. При 4:3 в негова полза се проведе и най-дългия гейм в мача – 10 минути, но българинът съумя да издържи и да запази аванса си от пробив. До края на мача той не допусна изненада и взе подаването си на 15 за 6:4 във финалния за срещата сет.

Спадът на началния удар във втората част не се оказа решаващ за Димитров. Той неутрализира и двете точки за пробив, които Рубльов получи, докато българинът реализира едиствената си възможност във втория сет. Той завърши срещата с 68% вкаран първи начален удар, 82% спечелени точки на първи сервис, 100% спасени точки за пробив и 67% на реализирани точки за пробив. Гришо регистрира 12 аса и допусна само две двойни грешки.

Благодарение на днешния си успех, победителят от Финалния ATP турнир в Лондон отново се изкачи на 4-а позиция в световната ранглиста. В полуфинална битка той ще се изправи срещу Давид Гофен, срещу когото игра и на финала в столицата на Англия. Това е първи мач за годината между двамата, след като имаха много битки през 2017 година. Те се срещнаха и в Ротердам, но тогава Давид Гофен стигна до успеха.

РАЗВОЯТ НА СРЕЩАТА ДИМИТРОВ - РУБЛЬОВ

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Бърз серивс гейм за Гришо, който имаше нужда от едва един удар, за да вземе подаването си на 0. По пътя си той записа два аса.

1:1 - Рубльов също започва убедително.

2:1 - Гейм на 15 за българина и първа почивка в мача

3:1 (пробив) - След фантастична серия от ретури и грешка на Рубльов Григор достигна до първа точка за пробив. Руснакът не вкара първия си сервис, но след това Димитров се опита да се нагласи за форхенд и прати топката в аут. Той достигна до нов брейк пойнт, в който беше натиснат сериозно на бекхенд. Българинът едва удари топката, но с помощта на филето тя кацна в половината на Рубльов и се превърна в невъзможна за съперника - пробив!

4:1 - При 40:40 първият серивс на Григор отново заработи на 100% и той успя да затвърди пробива си.

4:2 - Рубльов поведе с 40:0 и можеше да затвори гейма, но Димитров не позволи частта да приключи. Той влезе в две тежки разигравания, които спечели, а след това руснакът сбърка за "дюс". Все пак форхенд в мрежата и аут от ретур на Димитров позволиха на Рубльов да защити подаването си.

5:2 - Световният №5 взе сервис-гейма си на 0.

5:3 - Димитров откри с брутален ретур уинър, обрал овациите на феновете в Ротердам. Последва грешка от форхенд на Рубльов, а при 0:30 Гришо атакува при мрежата. Той не подготви добре атаката си, а руснакът направи отличен минаващ удар, последван от ас за 30:30. Рубльов успя да вземе и следващите две точки, оставайки в сета.

6:3 - С нова порция страхотни сервиси Гришо поведе с 30:0, но и Рубльов блесна с фантастичен ретур от форхенд, който принуди Димитров да сбърка. Това обаче не разколеба Гришо, който взе следващите две точки и спечели сета.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Димитров влезе отлично във втория сет, като показа здрава защита срещу атаките на Рубльов. Той достигна до 15:30 и 40:40, но допусна две непредизвикани грешки в следващите две разигравания.

1:1 - Българинът отново изпълняваше страхотно сервис, поведе с 40:0 и затвори гейма на 15.

1:2 - При 30:30 Гришо отново допусна две неточности в ударите си и прати топката в мрежата.

2:2 - Първи проблеми за Григор Димитров. Първият серивс не работеше, като той изостана с 0:30 от Рубльов. Колебливият му от началото на сезона бекхенд беше тестван в следващото разиграване, но той записа серия от 5 отлични изпълнения, а с последното натисна по правата за 15:30. Последва мощен форхенд по диагонала за 30:30, но удар с рамката на ракетата даде първа брейк точка за Рубльов в мача. Пробивът беше предотвратен след фантастичен сервис и уинър по форхенд правата, последвани от ретур в мрежата и форхенд в аут от съперника.

2:3 - Първи по-спокоен сервис-гейм за Рубльов от доста време. Той спечели на 15, реализирайки 2 уинъра по пътя към успеха в гейма.

3:3 - Въпреки намалената успеваемост на вкаран първи сервис, Гришо взе подаването си на 30.

4:3 (пробив) - Два шанса за пробив пред Григор Димитров след два страхотни ретура и грешка от страна на Рубльов. Още при първата руснакът атакува към мрежата, Гришо стреля с всичка сила в обсега на Рубльов и той прати волето си в мрежата - пробив.

5:3 - Гришо поведе с 40:0, но Рубльов успя да стигне до равенство, след като макар и със закъснение съдията позволи на младока да използва ястребово око. Грешка на Григор пък даде точка за връщане на пробива. Димитров неутрализира тази възможност с ас по правата и поведе, след като в дълго разиграване Рубльов прати бекхенд в аут. Геймът достигна до нови три равенства, след като Гришо не успя да затвори подаването си, но при поредния си шанс той успя, благодарение на аут от ретур на Рубльов.

5:4 - Гейм на 0 за Рубльов.

6:4 - Димитров поведе с 40:15 в своето подаване и завърши в стил - с ас и победа в два сета.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички