Иконата Виландер: Григор е най-вълнуващият аутсайдер на Australian Open


Иконата Виландер: Григор е най-вълнуващият аутсайдер на Australian Open
Снимка: Getty Images/Gulliver

1939 0

Бившият номер 1 в света Матс Виландер от години си е извоювал статута на един от най-авторитетните експерт-коментатори в тениса. Той коментира за "Дневник" очакванията си за предстоящия първи турнир от Големия шлем - Australian Open, който е печелил три пъти. Турнирът ще бъде уникален поне по една причина - за първи път като номер 1 в схемата ще бъде поставен Анди Мъри. Той и миналогодишният победител Новак Джокович вече показаха, че са в отлична форма. Същото важи и за Григор Димитров, който спечели подгряващия турнир в Бризбейн. И тази година Виландер ще бъде експерт в студиата на "Евроспорт", който ще излъчи над 240 часа на живо от Мелбърн. Турнирът започва в понеделник и ще авърши на 29 януари.

Кой е фаворитът за титлата на Australian Open?

- Фаворитите са ясни, Анди Мъри и Новак Джокович. За Новак беше много важно, че спечели турнира в Доха и победи точно Мъри във финала. Това му даде голяма увереност. Мисля, че когато играе добре и физически е 100% здрав, той все още е фаворит да спечели всеки турнир, в който участва. Но не знам как ще изглежда на Australian Open. В Доха показа, че може да играе добре в продължение на три часа. Не знам обаче дали в момента може да поддържа такава игра пет часа. За Мъри всички знаем, че може.

Извън тях двамата кой има най-добри шансове?

- Григор Димитров е много опасен в момента. Много се радвам, че той се завърна и отново играе страхотно. Мисля, че има отлични шансове. Той е най-вълнуващият "аутсайдер" за титлата в Австралия. Според мен ще бъде в тази позиция през цялата година. Играе добре, тренира много здраво, има коренна промяна в отношението му. Това е страхотно за тениса, защото той е един от най-приятните играчи в тура, а играта му винаги е много вълнуваща.

На какво се дължи тази голяма промяна при него?

- На агресията. Натиска много повече от форхенд страната си. Сервира доста по-добре и рискува повече от начален удар. Бекхендът му също е по-агресивен, без да се налага да е толкова дълбок. Като цяло систематично е по-агресивен - такъв, какъвто според мен трябва да бъде като играч. Мисля, че преди прекалено много миксираше играта си - понякога играеше атакуващо и излизаше по-често на мрежата, понякога играеше дефанзивно и стоеше повече зад основната линия. Сега тенисът му е много по-агресивен и физически. Точно това е играта, която го прави най-опасен.

Очевидно е колко много той е работил през ноември и декември, в паузата между сезоните. Ако отношението му на корта е като в Бризбейн, в което аз не се съмнявам, Григор най-после ще успее да направи този толкова чакан пробив и ще стане един от най-добрите играчи в света. Целият свят очаква и иска това да се случи, защото той е страхотно момче, притежава прекрасна игра и е много вълнуващо да го наблюдаваш.

След полуфинала му на "Уимбълдън" през 2014 г. казахте, че той ще бъде голям шампион. Все още ли вярвате, че е възможно?

- Да, вярвам го. Григор притежава всеки един удар в тениса. Той може да направи абсолютно всичко. Когато един играч има толкова голям избор от оръжия, какъвто е случаят с него, отнема много повече време да разбереш кои точно трябва да използваш, за да печелиш мачовете си. Много по-лесно е за играчи като Джокович, Мъри или Рафа Надал, защото нямат такъв избор. Но Григор вече е готов, вече е разбрал какво трябва да прави. Той все още е само на 25, така че пред него има две-три години, в които може да направи този скок и да стане най-добрият тенисист в света.

Защо е толкова трудно на играчи като Григор, Нишикори и Раонич да направят този голям пробив?

- Индивидуално е. Нишикори например няма играта, която може да нарани големите играчи. Когато нещата опрат до физика, за него става трудно. В хода на дългите мачове той се изморява малко повече, защото му се налага непрекъснато да играе продължителни разигравания. При Раонич и играчите с неговите характеристики е трудно, защото бекхендът е голяма слабост. Той все още подобрява този елемент и се учи как да миксира играта си.

Другата главна причина за всеки един от тях е, че се състезават в ерата на Федерер, Надал и Джокович. Това са може би тримата най-велики тенисисти в историята и затова за повечето играчи беше невъзможно да спечелят титла от Големия шлем. Но ситуацията се промени. Федерер вече не е същият. Надал не е същият. Джокович може би е малко по-различен играч в сравнение с последните три години. А Анди Мъри е номер 1, но е тенисист, който може да бъде победен. Така че според мен в следващите три-четири години на сцената ще излезе следващият номер 1.

В кой тенисист виждате следващият голям шампион?

- Мисля, че ще бъде някой измежду Александър Зверев, Милош Раонич и Григор Димитров.

Казахте, че Джокович е малко по-различен играч. Какво се случи при него?

- При Джокович в момента увереността може би не е същата, каквато беше. Мисля, че виждаме малко повече от онзи Джокович, който беше на младини. Природата му е да бъде малко по-луд, да се смее, да се ядосва, да се усмихва, да псува. Това е истинската му същност. В предишните три-четири години той положи огромни усилия да не го показва, да бъде по-голям професионалист. Но Новак не е далеч да се върне там, където беше. Титлата в Доха бе много важна за него. Беше страхотно за самочувствието му да заяви на останалите: "Хей, аз все още съм тук и нямам намерение да ходя никъде. Играя добре, току-що победих световния номер 1, така че не ме отписвайте."

Надал даде обнадеждаващи знаци в началото на сезона. Мислите ли, че има шанс отново да спечели титла от Големия шлем?

- При Рафа има огромна разлика, когато играе в турнирите от Големия шлем и във формат два от три сета. Той е най-опасен, когато играе четири-петчасови мачове, след това има ден почивка и после отново играе дълъг, изтощителен мач. В такива двубои съперниците му се страхуват от него. Играта му е много физическа, много изстискваща емоционално. Дали може да спечели 15-а титла от Големия шлем? Не знам, но със сигурност не са много играчите, които могат да го победят във формат три от пет сета, така че се надявам да успее.

А способен ли е Федерер да го направи на тази възраст?

- Не съм сигурен. Много се надявам да греша, но... Той може да победи някой от големите играчи в петсетов мач, да спечели два петсетови мача поред, но би било изключително трудно да вземе четири мача поред срещу тенисисти от топ 10 или топ 15, за да стигне до титлата. Ако някъде може да се случи, това е "Уимбълдън". Това, което според мен може да направи в Австралия, е да разочарова някой от големите фаворити в първата седмица. Той ще бъде поставен под №17, което е добре за него. Може да срещне Джокович, Мъри или Вавринка още в третия или четвъртия кръг. Когато си на 35 години, имаш повече шансове да победиш най-добрите в началото или средата на турнира.

Има ли шанс Вавринка да спечели "Уимбълдън" и да оформи кариерен шлем?

- Да бъда честен, никога не съм вярвал, че той може да спечели титла от шлема. Допреди четири години не мислех, че това изобщо е възможно, но ето че той вече има три. Така че трябва да съм луд, за да кажа, че няма шансове да спечели "Уимбълдън". Тревните кортове и големият замах обаче са лоша комбинация. Той играе с много голям замах и от форхенд, и от бекхенд. От друга страна, когато има ден, Вавринка може да победи всеки. А и статистиката му в големи финали е впечатляваща.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички