Григор пропиля много възможности и изпусна победата над Тийм в Мадрид


Григор пропиля много възможности и изпусна победата над Тийм в Мадрид
Снимка: Getty Images/Gulliver

6386 0

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров загуби от деветия в света Доминик Тийм с 6:4, 4:6, 6:7 (9) в осминафиналите на Мастърса в Мадрид.

Българинът определно може да съжалява за загубата, след като изпусна куп възможности, за да надвие австриеца. Григор започна много колебливо първия сет, като допусна пробив още в първия гейм, а след и изоставане с 2:0. Това обаче не се отрази на психиката на българина и бързо се върна в мача, като в четвъртия гейм върна пробива. В следващите, сервисът на Димитров изигра голяма роля, като в осмия гейм можеше да стигне и до нов пробив, но деветият в света пласира страхотен форхенд и измъкна гейма.

Така се стигна до 5:4 в полза на Гришо, а в десетия гейм имаше четири сетбола, като се възползва от последната такава възможност. При първата възможност Тийм се спаси със сервис на бекхенда на нашия, след който последва ретур в аут. В следващото разиграване Доминик опита да хване в крачка нашия, но допусна грешка при форхенда си.При четвъртия опит обаче Гришо блокира от ретур, но Тийм реши да търси линията от форхенд, като вместо това излезе в аут и сета отиде в сметката на първата ни ракета.

Вторият сет започна много силно за Григор, но не се възползва от това. В третия гейм още стигна до пробив, но вместо да го затвърди в следващия, то Тийм му го върна и спечели общо 4 поредни гейма. Българинът така и не успя да се справи с трудната задача и при 3:5 успя да отрази само първия шанс за затваряне на сета. Гришо имаше много проблеми в разиграванията и загуби втория сет с 4:6.

Първата ни ракета започна по отличен начин третия сет, като поведе с 4:1 и точно, когато изглеждаше, че всичко е решено Тийм върна пробива и успя да стигне до изравняване. За 5:4 Гришо най-сетне взе подаването си, но в следващия гейм не успя да пробие австриеца и се стигна отново до равенство.

Двамата отново си размениха по един гейм, за да докарат нещата до тайбрек. Там Гришо стигна до три поредни 3 мачбола, от които не се възползва и се стигна до изравняване. Постепенно Тийм взе предимството, докато българинът изпусна още два мачбола. С 11:9 в тайбрека австрицът се класира на 1/4 финал, където ще се изправи срещу Борна Чорич, който сензационно отстрани световния номер 1 Анди Мъри.

Първи сет

0:1 (пробив) Лош старт за българина! Още при първия си сервис допусна да бъде пробит. Григор започна гейма и мача с ас по правата, след това обаче липсата на концентрация изигра лоша шега. При 30:40 допусна и двойна грешка, с което пдари гейма. 

0:2 - Набързо и без напрежение Тийм затвърди пробива. 

1:2 - Този път Гришо взе подаването. Тийм отразва почти всичко, което хасковлията пробва, но при равни 15 разходи Тийм по корта и напредна в резултата. Затвори гейма със сервис по диагонала.

2:2 (пробив) - За радост на Димитров, успя да върне пробива още рано в срещата и да навакса в резултата. Много силен гейм за Гришо, в който даде на съперника си само една точка.

3:2 - И Григор затвърди пробива си и за първи път излезе напред в резултата. Сервисите му вече са далеч по-убедителни.

3-3 – Бърз сервис гейм за Доминик Тийм.

4:3 - Григор отново благодарение на силния си сервис взе гейма. При първата точка Тийм от ретур по диагонала прати топката в аут, но след това с отличен сервис и стигна до 40:0 и даде само една точка на австриеца.

4:4 - Малко не достигна на първата ни ракета за нов пробив, но деветият в света пласира страхотен форхенд и измъкна гейма.

5:4 -  Българинът се доближи само на гейм от спечелването на сета. Гришо дръпна с 30:15 и спечели следващата точка с мощен смач. В следващото разиграване отново отличен сервис му свърши работа.

6:4 (пробив) - От четвъртия си сетбол, който имаше Григор се възползва, за да затвори гейма и сета. Най-дългият гейм до този момент в мача. При първата възможност Тийм се спаси със сервис на бекхенда на нашия, след който последва ретур в аут. В следващото разиграване Доминик опита да хване в крачка нашия, но допусна грешка при форхенда си.При четвъртия опит обаче Гришо блокира от ретур, но Тийм реши да търси линията от форхенд, като вместо това излезе в аут.

Втори сет

1:0 - С по-голяма увереност Григор започва втория сет и не даде нито точка на Доминик.

1:1 - Гришо стигна до точка за пробив, но световният номер 9 бе хладнокръвен и се спаси

2:1 -  Второ поредно разиграване на българина, завършено на 0.

3:1 (пробив) - Много важен гейм в средата на мача, в който Григор успя да пробие Тийм. Двамата стигнаха до дюс, а в последвалото разиграване Тийм пласира сечен бекхенд в мрежата.В следващото разиграване Гришп сбърка и не се възползва. След това обаче нямаше измъкване за Тийм, който излезе на мрежата с елегантно воле, но Димитров се добра до рудната топката и матира опонента си с пасинг шот.

3:2 (пробив) - При 30-30 българинът направи непредизвикана грешка от бекхенд,а при брейкбола последва нов пропуск на нашия и австрицът върна пробива.

3:3 - Тийм направи това, което Григор не успя, затвърди пробива и изравни резултата.

3:4 (пробив) - Доминик за втори път в сета успява да пробие Григор. Усети се спад в играта на българина и Тийм поведе 40-15. На първия брейкбол Димитров вкара силен сервис, а блок ретурът на Доминик излезе в аут. В следващото разиграване обаче заради непредизвикана грешка се стигна до пълен обрат за съперника в сета.

3:5 - Пробивът е затвърден на 0.

4:5 - Григор отрази първата възможност за изравняване на сетовете и при втората възможност от предимство при равни 40 При първото разиграване хасковлията прати бекхенд в мрежата – дюс. Българинът продължи да има проблеми, но направи няколко добри разигравания, с които се задържа в сета.

4:6 - Тийм изравни сетовете, след два грешни ретура на Григор един мрежата и един в аут. 

Трети сет

1:0 - Трудно спечелено разиграване на българина. При 30:30 непредизвикана грешка осигури ранна възможност за брейк на Тийм, но Григор спаси с два аса.

2:0 (пробив) - Димитров реализира първата си възможност за брейк и увеличи аванса си в решителния трети сет. 

3:0 - Този път, за разлика от предния сет, Григор затвърди пробива си и то без да даде точка на съперника си.

3:1 - Доминик върна жеста и записа бърз сервис гейм на 0 и не допусна по-голямо изоставане.

4:1 - Димитров удържа преднината си, като при 40:30 австриецът изкара бекхенд в аут.

4:2 - Тийм показва, че няма никакво намерение да се предава. При 40:30 в своя полза вкара хубав сервис, с който затвори гейма и успокои играта си.

4:3 (пробив) - В най-неподходящия момент Григор допусна грешки и подари гейм и сътветно пробив на Доминик. Двойна грешка на българина при 40:30 в полза на Тийм и преднината от един брейк е наваксана. 

4:4 - Пробивът е затвърден и равенство, след като Григор не може вече трети гейм да преодолее австреца.

5:4 - Григор се добра до само един гейм за спечелвана на срещата. При 40:30 за Гришо, Тийм прати от бекхенд в аут. 

5:5 - Сервисът на Тийм отново му свърши чудесна работа и записа 3 поредни точки без да влиза в разиграване, за да затвори гейма на 15.

6:5 - Григор си осигури минимум тайбрек в решителния сет.

6:6 - Световният номер 9 не допусна никаква изненада в разигравенето си и даде само точка на Григор, за да прати сета в решаващ тайбрек.

Тайбрек - Гришо стигна до три поредни 3 мачбола, от които не се възползва и се стигна до изравняване. Постепенно Тийм взе предимството, докато българинът изпусна още два мачбола. С 11:9 в тайбрека австрицът се класира на 1/4 финал, където ще се изправи срещу Борна Чорич

Преди мача

Досега българинът и австриецът са се срещали два пъти и са разменили по една победа. Тийм победи Димитров през февруари 2016 г. на турнира в Акапулко, Мексико.Българинът пък го надви в Бризбейн, Австралия този сезон.

Първи на корта в 13.00 започнаха Кей Нишикори-Давид Ферер, следващите два мача са от женската схема - Кики Бертенс - Анастасия Севастова и Кристина Младенович - Сорана Кръстеа. След това вече е ред на Димитров - Тийм.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички