Григор Димитров има шанс да започне своя собствена ера в световния тенис


Григор Димитров има шанс да започне своя собствена ера в световния тенис
Снимка: Getty Images/Guliver

3339 0

Популярната медия "Bleacher Report" излезе с изключителен материал, посветен на ракета №1 на България Григор Димитров. Анализът обяснява, че никой от поколението на българина така и не е успял да "бутне" голямата четворка, съставена от Рафаел Надал, Роджър Федерер, Анди Мъри и Новак Джокович.

В статията са описани имената на Милош Раонич, Кей Нишикори, Давид Гофен, Бърнард Томич и други, но от "Блийчър рипорт" са убедени, че именно Григор Димитров може да се окаже играчът от "Изгубеното поколение", който да стигне до титла от Големия шлем и да се намеси в разпределението на най-големите титли.

Ето и какво пише Джереми Екстайн за българския тенисист:

Небето се разтвори над Григор Димитров през август, когато видяхме някаква надежда. Докато светът на тениса беше зает да коментира отпадането на Джокович от Олимпийските игри и невероятните мачове на Дел Потро, Гришо тихомълком се промени. Той би Стан Вавринка, за да достигне до полуфинал на "Western & Southern Open", където загуби тежък мач срещу Марин Чилич. На US Open стигна до 4-ия кръг, където беше повален лесно от Мъри, но това е и последната му тежка загуба.

Формата му продължи да прогресира и той спечели срещу Надал в Пекин, а на финала загуби отново от Анди Мъри, но този път в далеч по-оспорван финал. Така, Димитров отново стана фактор в ATP тура.

И така, само месец след началото на 2017 година Димитров е "бронзовият медалист" за януари, след като би Тийм, Раонич и Нишикори за титлата в Бризбейн, а след това достигна до полуфинал на Australian Open.

Водачът на "Изгубеното поколение"

Това са играчите на "20 и нещо години", които всички очаквахме с нетърпение, но така и не успяха да се преборят с големите имена в тениса.

Раонич спечели срещу Федерер по пътя към финал на "Уимбълдън" и завърши годината под №3. Но Димитров е по-добрият кандидат, който може да спечели титла от Големия шлем най-скоро.

Димитров е талант с 5 убийствени оръжия:

- Почти доминиращ сервис, който се подобрява с всеки изигран по-важен двубой.

- Страхотни ръце и игра при мрежата, особено когато това му е приоритет. Може да спечели спокойно Уимбълдън скоро, тъй като има умението да завършва бързо точки.

- Играта му с крака е от световна класа, като с нея се пласира идеално за невероятния си форхенд и подобряващ се бекхенд. Той се учи да играе все по-добре от основната линия, атакувайки все по-смело.

- Поглед и скорост върху играта в защита. Той може да тича и да догони всяка топка както на по-бързи настилки, така и на клей. Това е едно от качествата, което може да му помогне много на "Ролан Гарос".

- Хъс на победител и страхотна психика - това е най-важната категория в неговата игра. Това ще бележи кариерата му и това, което ще я определи, когато тя приключи. Всички големи играчи трябва да останат фокусирани върху победата. Това е неговото последно предизвикателство в момента.

Григор Димитров е на ръба до това да заблести редом до най-големите, но няма да е лесно. Той трябва да спечели нещо голямо скоро - може би Индиън Уелс или Маями. Може и след това на клей - Монте Карло, Мадрид или Рим. Той е солиден залог за една от тези пет титли, особено ако задържи нивото на игра, което показа през януари.

Ако всичко това бъде изпълнено, титлата от Шлема може да дойде още през 2017 година, а това ще събори стените, които потискаха таланта на Григор твърде дълго. Той може да вземе щафетната палка от "Големите 3" легенди в момента в тениса и да започне своя собствена ера.

Наблюдаваме ли началото на Григор Първи? Предстои да видим...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички