Григор още е далеч от величието - не го забравяйте и го подкрепяйте


Григор още е далеч от величието - не го забравяйте и го подкрепяйте
Снимка: Getty Images/Guliver

4284 0

Титла в Бризбън, полуфинал на Australian Open, 10 победи в 11 мача – така започна годината за първата ни ракета Григор Димитров. Този старт със сигурност накара мнозина да мечтаят през цялата година Димитров да играе по начина, по който го направи в Австралия.

Е, няма да стане! Бъдете сигурни в това. Защото тенисът е такъв спорт – една седмица си велик, следващата си никой. Само най-добрите от най-добрите от най-добрите са успявали в продължителен период от време седмица след седмица да са на върха, а Григор още не е сред тях. Със сигурност той иска да бъде и със сигурност мнозина, включително и аз, вярват, че ще бъде. Но пътят няма да е лесен и гладък.

За тези, които не могат да го осъзнаят – за да си най-добрият в този спорт, трябва 11 месеца в годината да си на ниво, при това през седмица или две на различен турнир, при различни условия, различно време, различни настилки, различни съперници. Нямаш право на слаб ден, защото това почти сигурно означава край на турнира. Нямаш право да излезеш от режима си, защото това означава спад на формата и съвсем не хубав край на много турнири. С две думи – нямаш право да си човек, трябва да си машина.

Пред Григор тепърва предстоят трудности – Новак Джокович и Анди Мъри няма вечно да са в летаргия, Роджър Федерер и Рафаел Надал показаха, че пак са фактор, с който всички трябва да се съобразяват. След четиримата титани напират играчи като Стан Вавринка, като Хуан-Мартин Дел Потро, който пропусна Australian Open с мисълта да е в добро здравословно състояние. От поколението на Григор константно в топ 10 далеч преди него са Кей Нишикори, който е изключително неудобен за нашето момче и Милош Раонич. От по-младите Александър Зверев и Доминик Тийм набират самочувствие. Никога не се знае и дали много талантливия, но с пълна с бръмбари глава Ник Кирьос няма да избухне в най-неподходящ момент за някой от уж фаворитите, където вече е поставян и Димитров.

Пътят за Григор е само напред. Но нека не го забравяме и в трудните моменти. Защото, както всички видяхме в Австралия, те отминават. И тогава идва хубавото – дано е по-дълго за Григор и за всички нас!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички