Драма, драма и още драма преди Рафаел Надал да грабне своята 19-а титла от Големия шлем


Драма, драма и още драма преди Рафаел Надал да грабне своята 19-а титла от Големия шлем
Снимка: Getty Images/Guliver

20086 0

Световният №2 Рафаел Надал спечели за четвърти път в кариерата си последния за годината турнир от Големия шлем US Open. Това се случи след много драматична битка с руския тенисист Даниил Медведев, като в крайна сметка испанецът се наложи със 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 след 4:54 часа на централния корт "Артър Аш" на "Флашинг Медоус".

Всичко започна по план за Матадора, който първо инкасира пробив, но веднага след това го върна за 2:2. Последва нова атака на испанеца в края на сета и той стигна до нов пробив в последния момент за 7:5. Във втория сет играта на Краля на клея се подобри още повече и той направи нови два пробива без да допуска такъв, което му донесе успех в частта с 6:3.

Всичко изглеждаше решено в третия сет, когато Рафа стигна до пробив за 3:2, но веднага допусна рибрейк, а по-късно, както и в първия сет, се стигна до късен пробив, като този път той бе за Медведев и руснакът намали резултата. В четвъртия сет двамата не си направиха пробиви до 10-я гейм, когато отново световният №5 притисна съперника си, за да изравни сетовете и да накара далеч по-опитния си съперник да "трепери" за успеха си тази вечер в американския мегаполис.

И ако драмата за феновете на тениса до този момент не бе достатъчна, то двамата дадоха още повече от себе си в сет №5. Тогава Рафаел Надал стигна до пробив за 2:3, затвърди го, а след това направи и нов такъв за 2:5, като излезе на "Артът Аш", за да сервира за своя 4-и триумф. Испанецът обаче показа слабост и допусна пробив, след което Медведев взе подаването си, за да се стигне до 4:5. При втория си шанс, в който сервира за мача, Надал допусна да се стигне до точка за пробив при 30:40, след като бе "изоставен" от първия си сервис. Все пак 33-годишната легенда намери начин да "излъже" съперника си и да грабне своята 19-а титла от Големия шлем.

За статистиката Надал остави 5 аса, 5 двойни грешки, 62 уинъра и и 46 непредизвикани грешки. От своя страна Медведев, който от понеделник ще бъде №4 в ранглистата на АТР записа 14 аса, 4 двойни грешки, 75 уинъра и 57 непредизвикани грешки.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Рафаел Надал сервира първи във финала и още във втората точка показа магията на играта си с познатия си удар от форхенд по правата, който не остави шанс на Даниил Медведев. След като поведе с 30:0 испанецът направи двойна грешка - първа за него през деня и 16-а в хода на турнира. Последва нова грешка от ракетата на испанеца за 30:30, а след ново дълго разиграване руснакът стигна до точка за пробив след грешка от бекхенд на Надал. С отличен начален удар сервиращият изравни за 40:40, а след нови две точки за Надал той спечели подаването си.

1:1 - В сервис гейма на руснака също имаше интрига, но само в началото. Надал успя да изравни за 15:15 след грешка на съперника, но все пак с мощния си сервис Медведев изравни - 1:1.

2:1 (пробив) - Вторият сервис гейм на Краля на клея започна с ново дълго разиграване, в което двамата се озоваха на мрежата, а победител излезе руския тенисист, който отлично разходи съперника по игрището. Последва ново дълго разиграване, този път Надал пласира чудесни удари по двата края на корта и в края спечели с отлично пласиран смач на линият. Сервис геймовете на Рафа вървяха трудно и той отново се озова пред точка за пробив, след като сеченият му форхенд излезе в аут за 30:40. Този път пробивът е факт и Медведев излезе напред в резултата след нов сгрешен форхенд на сервиращия.

2:2 (пробив) - На старта на гейм №4 Медведев опита къса, която се оплете в мрежата за 0:15. Последва нова бърза точка за Надал след отличен бекхенд по правата - 0:30. Последваха две неочаквани грешки от посрещащия, за да се стигне до равенство. Първата точка за пробив пред носителя на 18 титли от Големия шлем дойде след ново дълго разиграване, при което Медведев трябваше предимно да се защитава и накрая сгреши. Веднага след това руският №1 сгреши, за да се стигне до изравняване на резултата.

2:3 - Последва и първият сервис гейм, в който един от двамата тенисисти печели подаването си на 0. Това стори Рафа, който не остави шанс на Медведев в гейм №5.

3:3 - Медведев не се поддаде на напрежението, след като загуби два поредни гейма в рамките на няколко минути на свой ред спечели подаването си, след като изгуби само първата точка в него.

3:4 - В първото разиграване на така важния седми гейм Надал успя да излъже излезлия на мрежата Медведев, а веднага след това световният №2 игра сервис мрежа, за да поведе с 30:0. Последваха нови два отлични начални удара и Рафа отново спечели подаването си на 0.

4:4 - Непредизвикана грешка на поставения под №5 в турнира Медведев даде аванс на Надал, който обаче бързо бе заличен след удар с рамката на посрещащия. Последваха две поредни атаки на шампиона от 2017 година, които му спечелиха точки за пробив при 15:40. При първата двамата се озоваха до мрежата, като добрият начален удар на сервиращия му даде аванс, с което той намали резултата. Последва ново излизане на мрежата от руснака, а с волето си той матира съперника за 40:40. Последва двойна грешка и нова точка за пробив пред Матадора, но след още три бързи точки за руския №1, той се измъкна от деликатната ситуация.

4:5 - Рафаел Надал изигра нов безупречен гейм, в който поведе с 40:0 и с ас сложи точка на спора.

5:5 - По трудния начин Медведев намери начин да спечели гейм №10. Руснакът поведе с 40:15, допусна изравняване, а след това в продължение на над 4 минути не успя да затвори гейма. Все пак с помощта на два аса той стори това и изравни - 5:5.

5:6 - В последния си сервис гейм от първия сет Рафа Надал имаше леки затруднения. Отново двамата показаха целия си запас от удари, стигна се и до 30:30, но следващите две точки бяха за сервиращия, а с това и той прибави гейм №11 към сметката си.

5:7 (СЕТ) - С пробив в последния момент Надал спечели сет №1. Той добре започна частта, като грешка на Медведев и отлично излизане на мрежата му донесоха аванс от 0:30. Последваха два сетбола при 15:40, като първият бе спасен, но при втория Медведев сбърка воле от бекхенд.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Още в началото на втория сет Медведев получи шанс да поведе в резултата, след като поведе с 0:30 и стигна до точка за пробив, но в крайна сметка Рафа успя да стигне до успеха в гейма благодарение на разнообразието в играта си днес.

1:1 - Последва бърз гейм на сметката на руснака, който даде само точка на съперника.

1:2 - Рафаел Надал поведе с 0:30, но атакуващата игра на посрещащия му помогна да изравни резултата. Все пак с ас и нов отлично пласиран сервис испанецът взе следващите две точки, а с това и подаването си за 1:2.

2:2 - В гейм №4 Медведев стартира повече от колебливо и след три поредни грешки се стигна до 0:40. След това обаче сервиращият направи цяла серия от отлични отигравания и дори спаси още една точка за пробив, за да изравни резултата.

2:3 - Сравнително лесно Надал взе третия си сервис гейм в този сет и отново е с "едни гърди напред".

2:4 (пробив) - Отново испанецът пристисна своя съперник, когато посрещаше и този път успя да постигне своето. Матадора направи първи пробив в сет №2 в шестия гейм от частта.

2:5 - Рафаел Надал с лекота затвърди пробива си и се доближи на гейм от спечелването на сет №2.

3:5 - Медведев осъществи бърз сервис гейм, в който на помощ му дойде началния удар и руснакът не даде точка на съперника.

3:6 (СЕТ) - Надал имаше леки затруднения в своя сервис гейм, след като допусна да се стигне до 15:30. Последва обаче сет бол, при който световният №2 проведе отлично атаката си и с удар върху линията спечели частта.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Медведев откри сметката си в сет №3 с бързо спечелен гейм, в който даде само точка на посрещащия.

1:1 - Надал от своя страна имаше леки затруднения в откриващия си гейм на частта, след като загуби първата точка. Все пак Матадора успя да спечели подаването си, а с това и да изравни резултата в сета.

2:1 - Петият в света направи ново "показно" в своя сервис гейм и не даде точка на съерпника, за да поведе отново в резултата.

2:2 - Рафа Надал продължи да играе стабилно в своите сервис геймове, което му помогна отново да изравни резултата в сета.

2:3 (пробив) - Световният №2 дочака своя миг и въпреки че изоставаше с 30:15 успя да спечели следващите три точки в гейма, не без помощта на сервиращия, за да стигне до първи пробив в сет №3.

3:3 (пробив) - Подобно на първия сет, след като видяхме пробив, моментално се стигна и до ответен такъв. Този път ролите бяха разменени и въпреки че Рафа взе предимство, той показа колебание и се стигна до 15:40 на негов сервис. С помощта на началния си удар успя да изравни, но последваха две нови отлични разигравния от ракетата на Медведев, с които той изравни - 3:3.

4:3 - Медведев доказа, че се намира в добра серия, след като допусна пробив и с лекота взе важния седми гейм.

4:4 - Надал бързо върна ритъма си на игра и спечели подаването си на 0.

5:4 - Медведев показа, че все още не се е отказал от възможността да стигне до обрат. Руският тенисист спаси два брейкбола в деветия гейм, за да спечели подаването си за 5:4.

5:5 - Надал показа добра концентрация в гейм №10, след като пропусна две точки за пробив в предишната част. Испанецът не остави никакво съмнение при своя сервис гейм, който спечели на 0.

6:5 - Отговорът на световния №5 бе същият. Той също взе гейма си на 0.

7:5 (СЕТ) - Изненадващо играта на Надал се срина в края на 3-я сет и той допусна да се стигне до 0:40. С излизане на мрежата Матадора спаси първия сет бол, но при втория Медведев реализира успешен бекхенд по правата, а с това намали изоставането си до 1:2 сета.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 - Медведев стартира отлично сет №4, като поведе с 40:0 и въпреки че допусна изравняване, в крайна сметка спечели подаването си с успешно излизане на мрежата и уинър от бекхенд.

1:1 - Очаквано Медведев бе в по-добра позиция в началото на частта и стигна до точка за пробив при 30:40. Все пак Рафа Надал направи необходимото, за да измъкне подаването си и да не позволи на съперника да започне сета с пробив.

2:1 - Руснакът също имаше проблеми на свой сервис, като си позволи да изостане с 15:30, но намери решението и взе подаването си.

2:2 - Последва първи лесен гейм за Надал в сет №4, в който той не даде точка на съперника.

3:2 - Руснакът имаше своите проблеми в гейм №5, като спаси две точки за пробив, които сам подари на съперника. Мощният му начален удар обаче "си каза думата" в края на гейма и му помогна за спечелването на подаването.

3:3 - Рафаел Надал отново имаше леки колебания, след като сгреши в първата точка. След това обаче той контролира случващото се на "Артър Аш", за да изравни за трети път в сета резултата.

4:3 - Медведев също на свой ред имаше затруднения при подаването си. Той изоставаше с 0:15 и 15:30, но с помощта на отлично пласирания си сервис успя да измъкне подаването във важния седми гейм.

4:4 - Без да хаби много сили световният №2 изравни, след като взе гейма си на 0.

5:4 - На свой ред руснакът стори същото и с четири мощни начални удара на бърза ръка спечели своя сервис гейм.

6:4 (СЕТ) - Нещата за Рафа Надал тотално се объркаха и отново в края на сета той бе пробит, за да може да се стигне до решителен пети сет.

ПЕТИ СЕТ

1:0 - Решителният пети сет стартира отлично за Медведев, който спечели бързо подаването си.

1:1 - Стартът за Надал обаче не бе толкова "розов". Носителят на 18 титли от Големия шлем трябваше да спасява три точки за пробив в хода на гейм №2, но той се справи отлично и запази равенството.

2:1 - На свой ред руснакът имаше проблем в своя сервис гейм, но също се справи с тежката задача за 2:1.

2:2 - Надал показа повече самочувствие във втория си сервис гейм и със сравнителна лекота взе гейм №4.

2:3 (пробив) - Изненадващо Медведев загуби своето подаване в средата на петия сет. Той поведе с 40:0 и допусна съперникът му да изравни, а след това и стигне до брейк в решителната част.

2:4 - Рафаел Надал показа страхотна дисциплина в последвалото подаване и сякаш е научил урока си от тази вечер, като не допусна веднага рибрейк, след направения минути по-рано такъв.

2:5 (пробив) - В седмия гейм на петия сет Медведев се поддаде на напрежението след загубения си сервис гейм по-рано в сета. При 30:40 в полза на испанеца, сервиращият прати воле много в аут и по този начин даде сериозен аванс на съперника си.

3:5 (пробив) - На свой ред Надал показа слабост и допусна един от пробивите да бъде върнат, след като допусна двойна грешка в края на своя сервис гейм.

4:5 - Драмата в Ню Йорк обаче бе далеч от края си. На свой сервис руският №1 направи някои непредизвикани грешки, които дадоха две шампионски точки на Надал. Въпреки това Даниил Медведев отрази и двете и с мощни сервиси затвори гейма в своя полза, за да намали изоставането си до минимум.

4:6 (МАЧ!) - Рафаел Надал изоставаше в хода на целия гейм, спаси и точка за пробив при 30:40, но в крайна сметка спечели подаването си, а с това и четвърта титла в Ню Йорк!

Преди мача

Даниил Медведев е тенисистът в най-добра форма в серията турнири на твърди кортове в Северна Америка, след като последователно достигна финалите на турнира от сериите 500 във Вашингтон и Мастърса в Монреал, след което спечели титлата от Мастърса в Синсинати и сега достигна до първия финал в турнири от Големия шлем в кариерата си.

Във Флашинг Медоус руснакът започна с чиста победа над индиеца Пражнеш Гунесваран, след което записа последователни четирисетови победи над Уго Делиен, Фелисиано Лопес, Даниел Кьопфер и Стан Вавринка, преди да се изправи срещу първата ракета на България Григор Димитров на полуфиналите. Медведев успя да надви Димитров със 7-6 (5), 6-4, 6-3, макар че българинът имаше своите шансове и в трите сета.

По този начин руснакът записа своята победа номер 50 от началото на година, като той води еднолично по този показател. Надал е на второ място в тази класация с 46 успеха през сезона. Двамата са се изправяли един срещу друг само един път до този момент, като на финала в Монреал по-рано това лято испанецът се наложи убедително с 6-3, 6-0.

Световният номер 2 Рафаел Надал от своя страна се класира за петия си финал в Ню Йорк след трисетова победа над Матео Беретини, като тази вечер той ще се опита да спечели своята титла номер 19 от Големия шлем и четвърта на US Open

Испанецът започна участието си на Откритото първенство на САЩ с чиста победа над австралиеца Джон Милман, след което почива във втори кръг след оттеглянето от турнира на друг австралиец – Танаси Кокинакис. Рафа изигра много силен мач и не даде точка за пробив на Хьонг Чунг в третия кръг за победата с 6-4, 6-3, 6-2. На осминафиналите Надал се справи с шампиона от 2014-та година Марин Чилич с 3-1 сета, след което последваха две трудни, но чисти победи над Диего Шварцман и Беретини.

Залогът и за двамата тенисисти е голям – Надал може да спечели своята 19-та титла от Шлема, докато Медведев е само на един успех от първия си триумф в турнирите от голямата четворка. Като допълнение, победителят ще вземе 3.85 милиона долара от наградния фонд, както и две хиляди точки за световната ранглиста. Загубилият, от своя страна, ще получи 1.9 милиона долара и 1200 точки.

И двамата не спестиха похвалите към съперника преди неделния финал.

„Той има страхотно лято. А лятото му е почти перфектно – финал във Вашингтон, финал в Монреал, титла в Синсинати и сега финал тук. Финалът ще бъде изключително тежък. Трябва да играя на върха на възможностите си. Днес отново успях да повиша нивото на играта си в края на мача. Трябва да задържа това ниво, за да имам шансове в неделя. Ако ли не, ще ми бъде трудно. Той е много солиден“, коментира Надал представянето на Медведев.

„Трудно е да говориш за Рафа. Той е един от най-великите шампиони в историята на нашия спорт – истинска машина, звяр, толкова енергичен. Да играеш срещу него на финал? Ще бъде забавно, едно наистина незабравимо преживяване. Опитът от мача ни в Торонто определено ще ми помогне сега“, сподели руският талант.

Финалът на Откритото първенство на САЩ между Данийл Медведев и Рафаел Надал е тази вечер от 23:00 часа българско време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички