Безпощаден Федерер не остави шансове на Надал в Шанхай


Безпощаден Федерер не остави шансове на Надал в Шанхай
Снимка: Getty Images/Guliver

1107 0

Роджър Федерер спечели Мастърс турнира в Шанхай с награден фонд 5.9 милиона долара. Във финала легендарният швейцарец надигра по категоричен начин световния номер 1 Рафаел Надал с 6-4, 6-3 за само час и 12 минути игра.

По този начин Маестрото завоюва шеста титла през годината и общо 94-а в кариерата. Освен това Роджър сложи и край на серията на своя съперник, който преди този мач имаше 16 поредни победи.

Двамата не изневериха на очакванията и предложиха страхотно шоу на феновете на тениса. Въпреки това Федерер показа много солидна игра и като цяло доминираше през целия двубой, подобно на предишните им срещи през годината.

Федерер не допусна нито една точка за пробив през целия мач, а на три пъти взе подаването на Рафа, като веднъж това се случи в първия сет, и два пъти - във втория.

Срещата започна с пробив за Федерер - от трети шанс, като швейцарецът изигра по-къс ретур, но знаеше, че Надал ще атакува бекхенда му и остана на място, като наказа принудителното излизане на световния номер едно с брутален печеливш бекхенд по правата.

До края на сета последва лекция на тема сервис, като особено впечатляващ беше шестия гейм, когато Федерер наниза на практика четири поредни аса, макар че единият няма да му се брои в статистиката, защото Надал пипна топката с рамката на ракетата, колкото да развали перфектността.

Всъщност швейцарецът започна и осмия гейм с ас, т.е. пет поредни точки, в които Надал само виждаше топката отблизо.

Картината изобщо не се промени във втория сет - Надал стоеше на 5-6 метра зад основна линия и Федерер се упражняваше във вариация на тема подсечен сервис, а испанецът постепенно се изнерви и проблемите не закъсняха. Роджър проби за 3:2 гейма, след като Надал сбърка от форхенд, а финалът дойде в деветия гейм, когато Федерер си извоюва 0:40, благодарение на хубав дефанзивен лоб и грешка от смач с отскок назад на Надал.

Швейцарецът взе своето от втори опит и така стъпи на трона в Шанхай, показвайки на Надал, че битката за номер едно в края на сезона не е приключила!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички