Безапелационен! Григор Димитров разгроми Давид Гофен в Лондон


Безапелационен! Григор Димитров разгроми Давид Гофен в Лондон
Снимка: Guliver/GettyImages

22788 0

Григор Димитров доказа, че проблемите в първия мач срещу Доминик Тийм са плод на притеснението преди турнира. Във втория си мач от Финалите на ATP българският тенисист беше абсолютно безпощаден и разби Доавид Гофен с 6:0, 6:2, като записа цели 9 поредни спечелени гейма, в които регистрира 4 пробива и демонстрира наглед, че заслужава етикета "скрит фаворит", който му беше поставен преди старта на надпреварата.

Димитров изигра изключително хладнокръвно своя двубой, натискайки своя съперник в най-добрия възможен момент. Той показа отлична успеваемост при точките за пробив, а освен това българинът не позволи да бъде пробит нито един път.

Абсолютно брилянтен беше първият сет за Димитров, който буквално не остави на Гофен да диша. С невероятно пласирани удари, най-вече от форхенд, и с разнообразна игра от бекхенд и при излизане на мрежата, той си осигури цели 3 пробива и записа "геврек" срещу името на Гофен.

Във втория сет белгиецът беше пробит рано-рано и, въпреки че в края показа сили да се бори с Григор Димитров, класата и изумителната игра на българина си казаха думата и с общо два пробива във втората част той спечели след 6:2.

Успехът означава почти сигурно класиране на Димитров към полуфиналистите на Финалите на ATP. Има единствено теоритичен шанс той да не е сред топ 4 в турнира, но това минава през две победи на Пабло Кареньо Буста (и двете категорични, едната от които срещу Григор), както и много убедителен успех на Гофен над Доминик Тийм.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Първата точка отиде на сметката на Гофен, но това нямаше значение - два уинъра и ас осигуриха аванс от 40:15 на Димитров, който затвори гейма на 15 след удар в мрежата на белгиеца.

2:0 (пробив) - Димитров не се отпусна видимо след категорично спечеления гейм, като успя да поведе с 15:30 в първия сервис гейм на Гофен. Атака от форхенд по правата пък означаваше нови два брейк пойнта - 15:40. Двойна грешка и нов пробив за Димитров.

3:0 - След двойна грешка Гришо изостана с 15:30, но с отлично пласирани два сервиса обърна до 40:30. За пръв път в мача Гофен стигна до равенство 40:40 в гейм на Димитров и това си оказа своето влияние - грешка от бекхенд и първа точка за пробив в полза на Гофен. Тя обаче беше отразена по перфектен начин с атака при мрежата - второ равенство. След няколко тежки разигравания Григор успя да защити сервис гейма си и да затвърди пробива.

3:1 - Григор не дава мира на Гофен, след като отново поведе с 0:30. Белгиецът много трудно се добра до 30:30, и то след като Григор достигаше почти до всяка топка. С ас поставеният под №7 в схемата тенисист стигна до гейм-пойнт и със смач най-накрая записа гейм на своя сметка.

4:1 - Трудна ситуация за Димитров, който изостана с 0:30 и дори му беше направена забележка, че треньорът му подсказва. Въпреки това Григор записа две бързи точки с атака при мрежата за 30:30. Равенството се задържа на няколко пъти, като Гофен даваше всичко от себе си да върне пробива пасив и да остане в мача. В крайна сметка с добър сервис, а след това и атака по диагонала от форхенд Димитров най-накрая спечели подаването си след около 9 минути игра.

4:2 - Първи убедителен сервис гейм за Гофен, който поведе с 40:0, а с невероятен удар след къса на Димитров затвори гейма на 15.

5:2 - Гейм на 0 в полза на Григор Димитров.

6:2 (пробив) - Димитров получи два шанса да затвори мача на сервис на Гофен. Белгиецът успя да отрази и двете възможности за Димитров, но колебливият му сервис позволи на Григор да потърси пробив още веднъж. Този път успешно - форхенд уинър по правата.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Двубоят започна със сервис гейм на Григор Димитров, който откри резултата с атака при мрежата. Следващото разиграване беше дълго, но българинът вкара форхенд с отлична дължина по диагонала и принуди Гофен да сбърка. Бекхенд в аут не му позволи да затвори гейма на 0, но при 40:15 Димитров изпълни отличен втори начален удар и съперникът прати топката в аут.

2:0 (пробив) - Форхенд в аут след дълго разиграване даде първата точка в полза на Григор, а след това българинът атакува агресивно втори сервис на Гофен и записа уинър от ретур. В следващото разиграване отново от форхенд белгиецът сбърка и прати топката в аут - 3 точки за пробив в полза на световния №6. Първата беше отразена след бекхенд слайс в мрежата на Димитров. При втората Гришо демонстрира отлична защита, а след това излезе и при мрежата с прекрасно стоп воле спечели точката.

3:0 - Убедителен сервис гейм на 15 и затвърждаване на пробива.

4:0 (пробив) - Ситуация 15:30, в която Гофен успя да се измъкне с добър начален удар, а след това поведе с 40:30 след добра атака от форхенд и аут на Григор Димитров. Въпреки това белгиецът не успя да затвори гейма в следващата част, а нова атака при мрежата на Григор го принуди да сбърка минаващ удар - нова възможност за пробив в полза на българина. Той я пропусна, пращайки дефанзивен форхенд в аут след добра атака на съперника - второ равенство. В крайна сметка обаче серия от добри сервиси на Гофен му осигури предимство, но с великолепна атака от смач и къса топка за 4-и път Гришо върна равенството. Двойна грешка осигури още една точка за пробив, която беше защитена отлично от Гофен, но белгиецът беше пречупен в следващите две разигравания от световния №6 - нов пробив.

5:0 - Гейм на 0 за Григор Димитров.

6:0 (пробив) - 30:40 и сет пойнт за Гришо, който го реализира с отличен форхенд по правата.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК, ТУК и ТУК

Следете коментарите на нашата редакция по време на мача на Григор в секцията "Коментар На Живо".

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Световният №6 започна победоносно дебютното си участие на Финалите на ATP, след като се добра до много труден успех с 2:1 сета срещу Доминик Тийм. Българинът имаше затруднения със своя начален удар, а освен това допусна цели 44 непредизвикани грешки, но въпреки това спечели. В същото време Давид Гофен поднесе изненадата до момента в турнира, печелейки срещу Рафаел Надал. Испанецът обаче не беше на 100%, а след срещата се отказа от надпреварата.

Само през 2017 година двамата се изправиха един срещу друг в 3 мача. Първо по време на Откритото първенство на Австралия Григор Димитров записа категорична трисетова победа, след това го победи и на финала на турнира в София (2:0). Давид Гофен записа първата си победа над българина в Ротердам (2:1), но в общата статистика Димитров води убедително с 4:1 победи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички