Ужасяващ срив: Трудноподвижен американец скри топката на Григор Димитров в сензационен мач


Ужасяващ срив: Трудноподвижен американец скри топката на Григор Димитров в сензационен мач
Снимка: Guliver/GettyImages

27247 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров допусна сензационен срив в тазгодишното издание на Australian Open и се сбогува с първата надпревара от Големия шлем. Българинът бе на прага на това за пръв път в кариерата си да обърне двубой, в който губи с 0:2 след първите два сета, но американецът Томи Пол, който едва ходеше след 3-ия сет, съумя да надиграе бившия №3 с 4:6, 6:7 (6:8), 6:3, 7:6 (3), 6:7 (3) в убийствена 4-часова битка на "Маргарет Корт Арина". 

В първия сет всичко вървеше нормално като за откриваща част, като двамата си размениха по няколко бързи сервис-геймове. Ключовият момент бе при 3:2 , когато Димитров изпусна единствената си точка за пробив в сета и не успя да пробие. Двамата продължиха гейм за гейм до 4:4, когато Пол стигна до пробив след ужасяваща поредица от 4 непредизвикани грешки на Григор Димитров, а след това американецът  спечели подаването си - 6:4. 

Последва сет, в който подобно на предишния мач на Григор Димитров изглеждаше, че българинът ще намери своя ритъм. Стигна се до тайбрек, в който Гришо поведе кс категоричните два минипробива и 4:0, като имаше на разположение сервис за 5:0. Той обаче допусна серия от непредизвикани грешки, която доведе до пълен обрат и изравняване на резултата при 5:5. Димитров отрази една точка за спечелване на сета при 5:6, но след това Пол реализира минаващ удар за 6:7 и изчака грешка от Григор Димитров за 6:8 и категоричен аванс от 0:2 в сетовете. 

Българинът обаче не се предаде. Той стигна до пробив още в първия сервис гейм, но слабите му начални удари го провалиха при опита да дръпне в резултата с 2:0. Все пак в ключовия гейм №7 той се добра до втори пробив, а вече започна да личи и недостатъчно добрата физическа подготовка на Пол, който рядко е играл толкова дълги мачове (около два часа и половина до този момент) - 6:4 и надежда за българина. 

Четвъртият сет започна по същия начин като третия - размяна на пробиви, като двамата стигнаха до тайбрек. В него Пол се движеше много трудно, а Гришо, за разлика от втория сет, изигра решаващата част много съсредоточено и спечели със 7:3 - 2:2 и пети сет на "Маргарет Корт Арена". 

В петия сет Григор Димитров заложи на много правилна стратегия, като постоянно се опитваше да разходи своя съперник и пращаше ниски удари към основната линия, възползвайки се от проблемите с левия крак на Томи Пол. Това даде резултат в гейм №5, когато Димитров най-накрая проби, но още в следващата част беше реализиран ри-брейк. Гришо не изостави стратегията си и в гейм №7 реализира втори пробив и изглеждаше, че мачът е приключил. 

При 5:4 бившият №3 в света сервира за спечелването на мача и поведе с 30:0, но допусна сензационен обрат и пробив в полза на Пол. Американецът заигра вдъхновено и се добра до тайбрек, в който Димитров изостави цялата си стратегия и позволи на Пол да влиза в бързи точки, без изобщо да използва предимството на по-добрата си физическа подготовка. И това даде резултат - безкомпромисно 10:3 в полза на американеца и Димитров изхвърча от Мелбърн рано-рано. 

Световният №80 попречи на Григор Димитров да спечели първия си двубой, в който изостава с 0:2 в сетовете. Освен това в 5-сетови мачове статистиката на Григор вече е 10 победи и 8 поражения. Интересен факт е, че в мачовете си до момента, които завършват с тайбрек, Димитров имаше 12 победи и едва 4 загуби, но и тази статистика не му беше от особена полза срещу американеца. 

За статистиката остава фактът, че българинът е спечелил с 3 точки повече от своя опонент - 202 срещу 199, но Димитров допусна цели 63 непредизвикани грешки. Той имаше повече печеливши удари (67 срещу 60), но слабата успеваемост на спечелени точки на първи сервис (66% срещу 70% на съперника) и 56% при втори. Той допусна цели 5 пробива, а в решаващите моменти от мача сервисът и бекхендът му тотално му изневериха. 

Томи Пол от своя страна бележи първата си голяма победа на Голям шлем. До момента той не беше преодолявал 1-и кръг на турнир от голямата четворка, а и не е играл мач "3 от 5" в два поредни дни, както го стори в Мелбърн. Оказа се дори, че проблемът с левия му крак е още от първия кръг, но някак той оцеля в епичната битка с бившия №3 в света. 

ПЕТИ СЕТ

1:1 - Бързи геймове съответно на 15 за Пол и на 0 за Димитров. 

1:2 - Някак Пол продължи да играе на ниво, въпреки трудното си придвижване. Все пак физическото му състояние го принуждаваше да рискува от сервис и той допусна двойна грешка за 30:30, но пък началният удар му помогна в следващата точка - реутр в аут и 40:30. В следващото разиграване Пол едва стигна до скъсена топка на Гришо, а след това Димитров реализира комфортен форхенд уинър - равенство. Удар с рамката на ракетата даде точка за пробив на Димитров, но все пак Томи рискува с атака при мрежата и сполучи - равенство №2, а след това и равенство №3. Изглеждаше, че в следващото разиграване Димитров има предимството, но с отличен скъсен форхенд Пол се върна в точката, а след това реализира минаващ удар от бекхенд - предимство за американеца, който обаче прати форхенд в аут - равенство №4. С два поредни страховити форхенда Пол успя да спечели подаването си. 

2:2 - Неприятен момент за Григор Димитров, който изостана с 15:30, но все пак се събра и с много точни удари стигна до успех в следващите 3 точки и защити подаването си. 

3:2 (пробив) - Григор Димитров натисна своя съперник в гейм №5 и с добри ретури си осигури аванс от 0:40 (както и благодарение на двойна грешка на Пол). Американецът обаче не се предаде - с два убийствени сервиса той не позволи на Димитров да влезе в разиграване - 30:40. До такова все пак се стигна, а Пол реши да рискува и атакува от форхенд по диагонала - аут и пробив за Димитров. 

3:3 (пробив) - Ужасно слаб сервис гейм за Гришо, който загуби собственото си подаване на 15. 

4:3 (пробив) - Рисковете на Пол имаха променлив резултат, като в точките, в които избираше да разиграва, Димитров лесно успяваше да го "разходи" и да вземе точката - 40:40. Именно до такива се стигна в следващите две разигравания и нов пробив за Димитров. 

5:3 - Бърз сервис гейм на 15 за Димитров. 

5:4 - Пол поведе с 40:0 в своето подаване, но Димитров не се отказа да преследва триумфа още в този сет и със серия от добри ретури стигна до 40:40. Той пробва атака от бекхенд, която обаче се озова в мрежата. Стигна се до още няколко равенства в гейма, но в крайна сметка с две непредизвикани грешки Гришо предаде гейма. 

5:5 (пробив) - Пол даде всичко, което му беше останало, в следващия гейм и след изоставане от 30:0 издържа достатъчно в разиграванията, за да изчака грешки на Димитров - 30:30. Последва феноменален бекхенд на Пол от средата на корта във форхенд половината на Димитров - точка за пробив. И тя бе реализирана след фантастична атака при мрежата на американеца - 5:5.

5:6 - Неочаквано Григор Димитров тотално спря да пресира своя опонент с разнообразни и дълбоки удари, които му носеха успех, а американецът стигна до успех на 15 в своя сервис гейм, гарантирайки си минимум тайбрек. 

6:6 - Димитров поведе набързо с 40:0 и реализира ас, който трябваше да прати мача във финален тайбрек, но след поискано "ястребово око" се видя, че сервисът му е в аут. Последваха две точки за Пол, но с уверено излизане при мрежата Димитров спечели и прати мача в тайбрек. 

Тайбрек - Откриващата точка този път бе за Пол, който започна и на сервис - 0:1. В следващото разиграване до голяма степен Димитров бе спасен от мрежата при атака на Пол, но в следващото разиграване Гришо прати форхенд в аут и допусна първия минипробив в мача. Веднага след това обаче той беше върнат - 2:2. Американецът взе следващата точка след бекхенд в мрежата на Григор - 2:3. 

Пол реши да рискува при ретур в следващата точка и прати топката много в аут - 3:3. Пол отново рискува при ретура си и това изненада Димитров, който допусна нов минипробив - 3:4 и два сервиса за Пол. Той установи контрол върху тайбрека с 3:6, печелейки и двете си подавания. Последва нов аут на Димитров и 3:7 в тайбрека. 

Брилянтен момент за Пол беше точка №11, когато Димитров се виждаше победител, но Пол изригна с мощен минаващ удар от форхенд в тялото на Димитров и спечели точката - 3:8, а след форхенд в мрежата - 3:9 . Още първият мачбол беше реализиран и американецът спечели за шок на феновете на мъжкия тенис

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

0:1 (пробив) - Още в първия гейм Димитров се изправи срещу точка за пробив след поредица от неточности. Последва дълго разиграване, при което Пол вкара бекхенд точно на линията, а последвалият удар на Димитров попадна в мрежата - ранен пробив за американеца. 

1:1 (пробив) - Бърза реакция от страна на Гришо, който с агресивна игра стигна до 0:30, а след това стигна до слаба къса топка от страна на Пол и с форхенд уинър стигна до 3 точки за връщане на пробива. Още първата беше отразена с отличен форхенд, кацнал на основната линия в бекхенд полето на опонента. 

2:1 - По-убедителен гейм за Димитров, чийто първи сервис му осигури аванс от 40:15. Форхенд по обратния диагонал му осигури предимство в разиграването и Пол прати топката в аут. 

2:2 - Определено нивото на тениса от страна на Пол спадна, но с няколко неточности от страна на Гришо и той спечели подаването си на 15. 

3:2 - Нов силен сервис гейм на Димитров, който поведе с 40:0. Той допусна двойна грешка, но след това записа директна точка от сервис. 

3:3 - Димитров пропусна шанс да направи гейма интересен, след като не успя да вкара в корта бекхенд воле при 30:15. След това Пол затвори лесно гейма. 

4:3 - Отлични първи сервиси от Гришо и гейм на 0 в неговата сметка. 

4:4 - След добър старт на Пол и 30:0, американецът допусна двойна грешка, а след това отлична атака на Димитров направи резултата 30:30. За съжаление, две неточности от бекхенд дадоха гейма на световния №80. 

5:4 - Лошо начало за Гришо, който изостана с 0:30, но успя да вземе следващата точка - 15:30. Той бе близо до двойна грешка, но мрежата му помогна топката да падне в сервис полето и при повторното изпълнение си осигури предимство за атака от форхенд - 30:30. Ас по диагонала даде предимство на родения в Хасково представител на мъжкия тенис, но с фантастичен ретур Пол остана в гейма - 40:40. Бекхенд в мрежата от центъра на корта даде и точка за пробив в полза на американеца. С премерена атака и натиск към форхенд страната на Пол, Димитров рязко смени атаката си към бекхенд страната и отрази точката за пробив. С извънземен форхенд по правата обаче 80-ият в ранглистата стигна до нова точка за пробив. За радост на Димитров, Пол прати бекхенд с малко в аут за равенство №3. На свой ред Григор прати форхенд в аут, и то след като си осигури отлична позиция след сервис по диагонала, който изхвърли Пол от корта. 

Последва много оспорвано разиграване, при което Пол прати много слаб форхенд, от което Димитров се възползва - атака по бекхенда на опонента и той прати удара си в аут - поредно равенство. С атака при мрежата този път Димитров сполучи и на свой ред получи възможност да затвори гейма. Последва и уинър от форхенд в бекхенд полето на Пол и изстрадан успех в гейма. 

6:5 - Два бързи сервис гейма за двамата. 

6:6 - Фантастична възможност пропиля Григор Димитров при 15:30, когато прибърза с атака от бекхенд и прати топката в аут - 30:30. Все пак той стигна до точка за пробив, след като Пол прати форхенд в аут. Американецът обаче се защити с две поредни точки от сервис, но пък и Димитров показа класа с фантастичен форхенд по диагонала, тичайки в обратната посока. Последваха нов ас на Пол и нов уинър, този път от бекхенд по правата, от Григор Димитров - равенство №3. В крайна сметка обаче, Пол взе следващите две точки и вкара сета в тайбрек. 

7:6 (3) - Първата точка бе за Григор, който спечели подаването си, а след това с минаващ удар от бекхенд стигна до минипробив - 2:0. Аут от форхенд на Пол даде нов важен аванс на Димитров, подобно на сет №2. 4:0 стана след форхенд по диагонала, но подобно на тайбрека във втория сет Пол успя да намали до 4:1. Събитията станаха още по-притеснително подобно на втория сет, когато американецът взе следващата точка без разиграване - 4:2 и смяна на кортовете. 

Този път обаче Пол не записа още поредни точки, след като прати форхенда си в аут, видимо затрудняван да се навежда за ударите си заради дискомфорт в левия крак - 5:2. Гришо поведе с 6:2 и получи 4 точки за спечелване на сета. При първата Пол записа форхенд уинър за 6:3, но при следващата "разходи" своя опонент и спечели разиграването след форхенд в мрежата. 

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров стартира ударно, записвайки гейм на 0, без да влезе в нито едно разиграване. 

1:1 - Българинът веднага притисна съперника си в търсене на ранен пробив, но след 30:30 Пол сервира отлично и се измъкна от притеснителната ситуация, в която бе поставен. 

2:1 - Пол се отчете с един страховит форхенд по диагонала, но не показа нищо повече от това и с няколко разнообразни атаки Димитров взе и второто си подаване. 

2:2 - Още един проблемен сервис гейм за американеца. Той поведе с 40:30, но се опита да завърши с дроп-шот и сбърка - 40:40 и шанс за Димитров. Такъв обаче не му беше даден, след като Пол закова ас при следващия сервис, а след това Гришо допусна нетипична грешка от бекхенд слайс. 

3:2 - Гейм на 0 за Димитров. 

3:3 - Този път при 40:40 Пол не успя да вкара първия си сервис и влезе в разиграване, при което Димитров беше по-агресивен и накара съперника си да сбърка - първи шанс за пробив в полза на Григор. Опасността бе неутрализирана с 2 поредни точки от сервис и атака при мрежата. 

4:3 - За пръв път в мача американецът показа, че може да затрудни Гришо на сервис. Пол се добра до 40:30, но с впечатляващ втори сервис по правата, който закачи линията, Димитров отказа опонента си от мисълта за пробив. 

4:4 - Най-лесният сервис-гейм за Томи Пол от началото на мача, спечелен на 15. 

4:5 (пробив- Първи сериозни трудности за българския представител. Той започна гейма с двойна грешка, а след това Пол наниза форхенд по диагонала със 134 км/ч за 0:30. Гришо заложи на атака при мрежата и сбърка бекхенд воле, а след това прати и бекхенд от основната линия в мрежата - гейм на 0 и катастрофална част за Григор Димитров. 

4:6 - Бомбени сервиси към полето на българина не му оставиха никакъв шанс и Томи Пол спечели подаването си на 15, с което взе и първия сет. 

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Още проблеми за Димитров, който продължи да изпитва проблеми в началния си удар. Това доведе нещата до 40:40, като Гришо взе предимство с отличен сервис по правата, а след това Пол прати форхенд в аут. 

1:1 - Пол с много по-уверени действия в своето подаване спечели гейма на 15. 

2:1 - Димитров имаше шанс да затвори подаването си на 0, но след най-дългото разиграване в мача допусна 11-ата си непредизвикана грешка в срещата. Последва втора такава, този път от форхенд, и Пол изглеждаше, че е готов за обрат. Сервис на бекхенда на Пол, последван от бекхенд по правата на Димитров се оказаха достатъчни на Гришо, за да се защити - гейм на 30. 

2:2 - Димитров се опита да поизмени стратегията си и подходи по-агресивно в сервис-гейма на опонента си, но не сполучи с няколкото атаки при мрежата, като Пол се защити прекрасно - гейм на 15 за американския представител. 

3:2 - Нова порция неточности на българина доведоха резултата до 15:30 и пропуснат първи сервис. Гришо все пак успя да реализира две атаки на форхенда на своя опонент и стигна до 40:30 в своя полза, но след това не сполучи с лоб от форхенд - 40:40. Световният №80 стигна до точка за пробив в следващото разиграване, но Димитров успя отново да изравни след непредизвикана грешка от Пол. Директна точка от сервис гарантира аванс на Григор, но с перфектен минаващ удар от бекхенд Пол се задържа в гейма. Все пак българинът се събра и с добри сервиси затвори гейма в своя полза. 

3:3 - Димитров беше агресивен при ретурите си и при 15:15 изпусна да поведе, след като не успя да прокрара волето си над мрежата. Все пак с нов мощен ретур в краката на Пол Димитров изравни, но последваха два убийствени сервиса на американеца. При първия той записа директна точка, а при втория Димитров успя да върне топката, а след това и да запише феноменален минаващ удар от форхенд, с който да стигне до равенство. При третото равенство Димитров записа отличен дефанзивен лоб и остана в разиграването, но Пол изненада с прекрасна къса топка от форхенд, която Гришо не успя да върне . След това американецът атакува скъсения ретур на Димитров и спечели подаването си. 

4:3 - Най-накрая малко по-лесен сервис гейм за Димитров, който спечели на 15. 

4:4 - Димитров можеше да поведе с 0:30 в подаването на съперника, но Пол отново изненада опонента си с невероятен бекхенд слайс по обратния диагонал и Гришо не успя да реагира - 15:15. Последваха силен сервис и грешка на американеца за 30:30, а в следващото разиграване Димитров прати неточен форхенд - 40:30. Гришо обаче не се предаде и с мощен форхенд успя да блокира атаката при мрежата на опонента си - равенство. Два поредни бомбени сервиса обаче помогнаха на Пол да измъкне и този гейм. 

5:4 - Непредизвиканите грешки в играта на българина се завърнаха при подаването му и след три удара в мрежата той изостана с 15:40 - две точки за пробив. Първата бе отразена с ас по правата, а втората - с атака при мрежата при скъсен ретур на Пол - равенство. С нов прекрасен форхенд той си уреди предимство, а след това последва разиграването на деня! 

С къса от бейхенд изглеждаше, че Димитров ще вземе предимство, но Пол успя да я върне и на свой ред да затрудни Димитров. Последва размяна при мрежата, при която пръв Пол пусна по-дълбок удар, но Димитров с впечатляващ форхенд наниза уинър и спечели гейма! 

5:5 - Пол поведе с 30:0, но последваха две негови грешки за 30:30. Той се измъкна от трудната ситуация с ас №7 на своята сметка, а след това приключи подаването си с атака при мрежата, принуждавайки Григор да прати минаващ удар от форхенд в аут. 

6:5 - Гейм на 0 за Димитров. 

6:6 - Форхендът по диагонала остана най-силното оръжие на американеца и той го използва отлично, стигайки до гейм на 0 и тайбрек във втория сет. 

6:7 (6:8)- С добра защита Пол затрудни Димитров, но все пак Гришо запази хладнокръвие и изчака грешка от опонента си - 1:0. Именно американецът пръв допусна минипробив, пращайки бекхенд по правата в аут - 2:0. Последва още един аут от неговата ракета и Димитров реализира втори минипробив - 3:0. С атака при мрежата и воле в сервис полето Гришо поведе с категоричното 4:0, но след това допусна грешка от форхенд - 4:1 и два сервиса за Пол. 

Българинът не сполучи с ретур за 4:2, след което последва смяна на полетата.  Атака при мрежата на Пол съвсем стопи аванса на Димитров, който все още водеше с един минипробив в повече. 

Той едва не бе неутрализиран, когато с изненадващ бекхенд слайс по обратния диагонал Гришо не прати топката във филето, но тя влезе в полето на Пол и се оказа неспасяема - Димитров се извини, но запази аванса си - 5:3. За съжаление обаче, допусна двойна грешка и минипробивите бяха изравнени - 5:4 и два сервиса за Пол. 

С нов прилив на енергия американецът отпусна ръката си и, въпреки че се защитаваше чудесно, Гришо прати бекхенд 3 метра в аут - 5:5. Последва и ретур в аут и първи шанс за Пол да затвори гейма. Той бе неутрализиран с добър сервис по правата за 6:6, но грешно решение след отлична къса и атака при мрежата доведоха до нов минипробив след отличен минаващ удар - 6:7. Пол се възползва от това и остана достатъчно дълго в следващото разиграване, за да изчака Димитров да сбърка от бекхенд - 6:8 и 0:2 в сетовете. 

ТРЕТИ СЕТ 

1:0 (пробив- Димитров стигна до 40:40 в подаването на американеца и опита да атакува втория му сервис. Последва дълго разиграване, при което Гришо този път построи по-добре атаката си при мрежата и стигна до точка за пробив. Последва нисък ретур на Гришо и воле в мрежата на Пол - пробив! 

1:1 (пробив- Сервис геймовете за Димитров обаче останаха колебливи. Той допусна нова поредица от грешки и изостана с 0:40 след удар с рамката на ракетата. Това бе последвано от два добри сервиса и спасяване на две точки за пробив, а при третия начален удар Гришо записа и ас - равенство. Уинър от форхенд му осигури предимство, но той не успя да затвори гейма след мощна поредица от форхенди от Пол - равенство №2. 

При следващото разиграване топката летеше в аут след минаващ удар на Пол, но Григор искаше да завърши с воле и сбърка - точно попадение на Пол и точка за пробив. Последва двойна грешка за Димитров. 

2:2 - Бързи сервис геймове и от двете страни на корта. 

3:2 - Гейм на 15 за американския тенисист. 

3:3 - Димитров поведе с 30:0 в своето подаване, но след тов адопусна две поредни непредизвикани грешки. Стигна се дори до 40:40, след като Димитров се опита да завърши гейма с уинър от форхенд, но го прати в аут. Пол се възползва от това и с прекрасен минаващ удар стигна до точка за пробив. Гришо отрази както тази, така и следващата точка за пробив, с асове (общо 14 до този момент), а след това взе и подаването си. 

4:3 (пробив) - С отлична игра Григор стигна до 15:40 и две точки за пробив в подаването на американеца. Първата беше отразена след слаб ретур на българина, а при втората с отличен минаващ удар Гришо не позволи на Пол да играе добре от воле и той прати топката в аут - пробив №2 за Димитров. 

5:3 - Ужасяващо начало на сервис гейма на Димитров, който изостана с 0:30 след непредизвикани грешки. С форхенд уинър от 150 км/ч Гришо записа първата си точка, която бе последвана от аут от бекхенд на Пол - 30:30. Красива комбинация от сервис по диагонала и атака от форхенд към бекхенд страната на опонента даде аванс на Димитров, но и този път Пол с минаващ удар по правата изравни. С отличен сервис бившият №3 в света отново получи предимство и този път Пол прати форхенд в аут. 

6:3 (пробив) - Димитров поведе с 15:30 и имаше страхотен шанс да стигне до два сет пойнта, но с прекрасно стоп воле Пол спечели разиграването, а след това с отличен сервис поведе с 40:30. Контрапие от Григор доведе резултата до равенство - 40:40. Грешка от форхенд на американеца даде първи сет пойнт на българина, но Гришо прати бекхенд в мрежата - равенство №2. При следващото разиграване Пол отново не се нагласи добре на основната линия и сбърка от форхенд - сет пойнт №2. Аут от форхенд на Пол и сетът влезе в сметката на Григор Димитров. 

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров стартира ударно, записвайки гейм на 0, без да влезе в нито едно разиграване. 

1:1 - Българинът веднага притисна съперника си в търсене на ранен пробив, но след 30:30 Пол сервира отлично и се измъкна от притеснителната ситуация, в която бе поставен. 

2:1 - Пол се отчете с един страховит форхенд по диагонала, но не показа нищо повече от това и с няколко разнообразни атаки Димитров взе и второто си подаване. 

2:2 - Още един проблемен сервис гейм за американеца. Той поведе с 40:30, но се опита да завърши с дроп-шот и сбърка - 40:40 и шанс за Димитров. Такъв обаче не му беше даден, след като Пол закова ас при следващия сервис, а след това Гришо допусна нетипична грешка от бекхенд слайс. 

3:2 - Гейм на 0 за Димитров. 

3:3 - Този път при 40:40 Пол не успя да вкара първия си сервис и влезе в разиграване, при което Димитров беше по-агресивен и накара съперника си да сбърка - първи шанс за пробив в полза на Григор. Опасността бе неутрализирана с 2 поредни точки от сервис и атака при мрежата. 

4:3 - За пръв път в мача американецът показа, че може да затрудни Гришо на сервис. Пол се добра до 40:30, но с впечатляващ втори сервис по правата, който закачи линията, Димитров отказа опонента си от мисълта за пробив. 

4:4 - Най-лесният сервис-гейм за Томи Пол от началото на мача, спечелен на 15. 

4:5 (пробив) - Първи сериозни трудности за българския представител. Той започна гейма с двойна грешка, а след това Пол наниза форхенд по диагонала със 134 км/ч за 0:30. Гришо заложи на атака при мрежата и сбърка бекхенд воле, а след това прати и бекхенд от основната линия в мрежата - гейм на 0 и катастрофална част за Григор Димитров. 

4:6 - Бомбени сервиси към полето на българина не му оставиха никакъв шанс и Томи Пол спечели подаването си на 15, с което взе и първия сет.

ПЕТИ СЕТ

1:1 - Бързи геймове съответно на 15 за Пол и на 0 за Димитров. 

1:2 - Някак Пол продължи да играе на ниво, въпреки трудното си придвижване. Все пак физическото му състояние го принуждаваше да рискува от сервис и той допусна двойна грешка за 30:30, но пък началният удар му помогна в следващата точка - реутр в аут и 40:30. В следващото разиграване Пол едва стигна до скъсена топка на Гришо, а след това Димитров реализира комфортен форхенд уинър - равенство. Удар с рамката на ракетата даде точка за пробив на Димитров, но все пак Томи рискува с атака при мрежата и сполучи - равенство №2, а след това и равенство №3. Изглеждаше, че в следващото разиграване Димитров има предимството, но с отличен скъсен форхенд Пол се върна в точката, а след това реализира минаващ удар от бекхенд - предимство за американеца, който обаче прати форхенд в аут - равенство №4. С два поредни страховити форхенда Пол успя да спечели подаването си. 

2:2 - Неприятен момент за Григор Димитров, който изостана с 15:30, но все пак се събра и с много точни удари стигна до успех в следващите 3 точки и защити подаването си. 

3:2 (пробив) - Григор Димитров натисна своя съперник в гейм №5 и с добри ретури си осигури аванс от 0:40 (както и благодарение на двойна грешка на Пол). Американецът обаче не се предаде - с два убийствени сервиса той не позволи на Димитров да влезе в разиграване - 30:40. До такова все пак се стигна, а Пол реши да рискува и атакува от форхенд по диагонала - аут и пробив за Димитров. 

3:3 (пробив- Ужасно слаб сервис гейм за Гришо, който загуби собственото си подаване на 15. 

4:3 (пробив) - Рисковете на Пол имаха променлив резултат, като в точките, в които избираше да разиграва, Димитров лесно успяваше да го "разходи" и да вземе точката - 40:40. Именно до такива се стигна в следващите две разигравания и нов пробив за Димитров. 

5:3 - Бърз сервис гейм на 15 за Димитров. 

5:4 - Пол поведе с 40:0 в своето подаване, но Димитров не се отказа да преследва триумфа още в този сет и със серия от добри ретури стигна до 40:40. Той пробва атака от бекхенд, която обаче се озова в мрежата. Стигна се до още няколко равенства в гейма, но в крайна сметка с две непредизвикани грешки Гришо предаде гейма. 

5:5 (пробив) - Пол даде всичко, което му беше останало, в следващия гейм и след изоставане от 30:0 издържа достатъчно в разиграванията, за да изчака грешки на Димитров - 30:30. Последва феноменален бекхенд на Пол от средата на корта във форхенд половината на Димитров - точка за пробив. И тя бе реализирана след фантастична атака при мрежата на американеца - 5:5.

5:6 - Неочаквано Григор Димитров тотално спря да пресира своя опонент с разнообразни и дълбоки удари, които му носеха успех, а американецът стигна до успех на 15 в своя сервис гейм, гарантирайки си минимум тайбрек. 

6:6 - Димитров поведе набързо с 40:0 и реализира ас, който трябваше да прати мача във финален тайбрек, но след поискано "ястребово око" се видя, че сервисът му е в аут. Последваха две точки за Пол, но с уверено излизане при мрежата Димитров спечели и прати мача в тайбрек. 

Тайбрек - Откриващата точка този път бе за Пол, който започна и на сервис - 0:1. В следващото разиграване до голяма степен Димитров бе спасен от мрежата при атака на Пол, но в следващото разиграване Гришо прати форхенд в аут и допусна първия минипробив в мача. Веднага след това обаче той беше върнат - 2:2. Американецът взе следващата точка след бекхенд в мрежата на Григор - 2:3. 

Пол реши да рискува при ретур в следващата точка и прати топката много в аут - 3:3. Пол отново рискува при ретура си и това изненада Димитров, който допусна нов минипробив - 3:4 и два сервиса за Пол. Той установи контрол върху тайбрека с 3:6, печелейки и двете си подавания. Последва нов аут на Димитров и 3:7 в тайбрека. 

Брилянтен момент за Пол беше точка №11, когато Димитров се виждаше победител, но Пол изригна с мощен минаващ удар от форхенд в тялото на Димитров и спечели точката - 3:8, а след форхенд в мрежата - 3:9 . Още първият мачбол беше реализиран и американецът спечели за шок на феновете на мъжкия тенис

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Гришо стартира колебливо участието си на Откритото първенство на Австралия, след като загуби първия сет в мача си срещу Хуан Игнасио Лондеро, но показа марков тенис в следващите 3 сета и спечели заслужено с 3:1. Отпадането на двама от тежките съперници в неговата част на схемата пък означава, че той има шанс да се изправя само срещу непоставени тенисисти до осминафиналите, където го чака потенциален двубой срещу Роджър Федерер. 

Тони Пол е сравнително непознато име за масовите фенове на спорта, като в момента е 80-и в ранглистата на ATP. В първия кръг той спечели с 3:1 срещу Леонардо Майер. В кариерата си, стартирала в професионалния тур през 2015 година, той има 14 победи и 16 загуби и няма титла на своята сметка. 

Всички новини за Григор Димитров следете в Sportlive.bg. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички