Жалко! Гофен направи обрат срещу колеблив Григор, всичко ще се реши на двойки


Жалко! Гофен направи обрат срещу колеблив Григор, всичко ще се реши на двойки
Снимка: Getty Images/Guliver

17725 0

Григор Димитров записа едва втората си загуба от Давид Гофен в своята кариера във втория сблъсък на България срещу Белгия на ATP Cup. Първата ни ракета загуби с 6:4, 2:6, 2:6, като двубоят на двойки ще реши дали България ще продължи напред в турнира.

Григор не изигра особено добър двубой, като от втория сет изпусна инициативата, което вдъхна голямо самочувствие на белгиеца. Голям проблем за българина се оказа сервисите, които никак не му вървяха, най-вече във втория и третия сет.

По този начин резултатът за деня между двете страни на АТП къп е изравнен на 1:1 В първия двубой за деня втората ни ракета - Димитър Кузманов победи Стив Дарси с 6:0, 6:3. При победа на двойките обаче, отборът ни се класира за 1/4-финалите, където ще срещне Австралия,

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор стартира първи и успя да вземе подаването си на 15, като завърши гейма с отличен сервис.

2:0 (пробив) - Григор тормозеше Гофен със своите слайс удари, които са изключирелно неудобни за белгиеца. При равни 30 Григор изкара топката в аут, но след това успя да стигна до равни точки, а след бекхенд в мрежата на Гофен и до точка за пробив.  Още един прекрасен ретур по обратния диагонал осигури първи пробив в двубоя, в сметката на Гришо.

3:0 - Труден гейм за първата ни ракета. След неуспешен опит за къса топка от страна на българина и добър ретур на Гофен, той успя да спечели първите две точки в подаването на Гришо. Последва нова точка за белгиеца и три поредни възможности да върне пробива. Първата бе отразена със силен първи сервис, при втората отново със слайс Григор затрудни съперника си и спечели дългото разиграване. След страхотен форхенд по обратната права изравни до 40:40, а веднага след си осигури и предимство. Гофен обаче действа по-агресивно и взе преимущество в следващото разиграване. След грешка от ретур на втори сервис Гришо си осигури второ предимство, от което успя да се възползва и да измъкне тежкия си гейм.

3:1 - От 15:40 Григор успя да изправни, като успешно "прикани" Гофен на мрежата, което го принуди да сгреши удар от бекхенд. Българинът успя да стигне и до точка за пробив след невероятен минаващ удар от бекхенд по правата, но добрият сервис осигури първи гейм за белгиеца в срещата.

3:2 (пробив) - За съжаление, Гофен успя да върне пробива. Първата ракета на Белгия стигна до две възможности, като първата бе пропиляна с топка в мрежата. При втората обаче направи няколко добри отигравания, като направи къса топка, до която успя да стигне Гришо, но след това белгиецът я насочи добре към опразнения корт.

4:2 (пробив) - При равни 30 Григор хвана линията след страхотен форхенд по правата, за да си осигури точка за пробив. Хасковлията се възползва след дълбок ретур, за да си върне предимството от един пробив.

4:3 (пробив) - Завързаният сет продължи с нов пробив. При 15:30 Гофен натисна бекхенда на съперника си и успя да си осигури два нови брейкбола. Първият бе спасен със сервис-мрежа, но при втория Григор направи първата си двойна грешка в срещата.

4:4 - Сравнително бърз гейм за Гофен, в който успя да поведе с 30:40 и след топка в аут от страна на Григор взе подаването си.

5:4 - Геймът изглеждаше, че ще приключи бързо и лесно, след като Гришо поведе с 40:0.Нова двойна грешка и непредизвикана от форхенд доведе до равни 40. След бекхенд уинър по правата Гофен стигна до точка за пробив. Благодарение обаче на първия начален удар, който се завърна Григор спаси гейма в много ключов момент.

6:4 (пробив) - Белгиецът допусна първата си двойна грешка за равни 30. С ас успя да поведе, но последвалия нов хубав сервис бе отразен от Димитров, след което рискува от форхенд, но успя да изравни до 40:40. Стигна се до първи сетбол за Гришо, но Гофен се измъкна отново с ас. При последвалия дюс се стигна до непредизвикана грешка от страна белгиеца, а при новия сетбол Григор изпълни невероятен минаващ удар от бекхенд, за да затвори сета - 6:4.

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - Голямата битка между двамата се пренесе и в първия гейм на втория сет, като след 10 минути игра белгиецът успя да стигне до пробив. Григор продължи да изпитва затруднения със сервиса, което помогна на Гофен. Белгийският тенисист стигна до три брейк пойнта, като се възползва от третата възможност. Първата бе спасена с форхенд уинър, при втория опит Давид сгреши, а когато пък Григор можеше да затвори гейма допусна четвъртата си двойна грешка в срещата. С печеливш удар от ретур Гофен стигна до пробив още в първия гейм.

0:2 - Гофен успя да затвърди пробива си на 0.

0:3 (пробив) - Големият спад в представянето на Григор продължи, което доведе до втори пробив преднина за белгиеца. Българинът успя да навакса изоставане от 0:30, но след това изпрати топката в аут и отново предостави шанс за пробив. Григор бързо се спаси, но при втората такава възможност допусна двойна грешка.

1:3 (пробив) - Тенисистът ни успя да върне единия пробив, като вдигна малко оборотите и се възползва от колебливостта на Гофен. Григор почна с две точки на негова сметка, но с добрия си сервис стигна до равни 30. Със сечен бекхенд и след това грешка на белгиеца успя да вземе гейма.

1:4 (пробив) - Миналият гейм обаче не му повлия особено мотивиращо на Григор. Двойна грешка номер 6 направи резултата 15:40, а при брейк пойнта направи непредизвикана грешка.

1:5 - Бърз гейм на 15 за Гофен.

2:5 - Димитров измъкна много труден гейм, като отрази три сетбола, като затова му помогна и добрият сервис.

2:6 - Гофен не допусна изненада и взем гейма си, с което затвори сета и изравни резултата.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Григор изостана с 0:30, но с бързи две точки изравни. След това българинът не рискува толкова на първи сервис, което му помогна и взе откриващия гейм на третия сет.

1:1 - Без особени затруднения белгиецът взе гейма и изравни резултата.

1:2 (пробив) - Григор доста усложни задачата си, след като допусна пробив в решителния сет. Белгиецът си осигури две поредни точки за проби, първата бе пропиляна с лоша къса, а при втората Григор се измъкна след форхенд уинър. При равни 40 Гофен стигна до нова точка след непредизвикана грешка на българина и този път се възползва.

1:3 - Гофен затвърди пробива си и увеличи напрежението още повече в нашия лагер.

2:3 - Григор добави втори гейм в сметката си за този сет. При 40:15 за Димитров Гофен направи страхотна точка на мрежата, но хасковлията успя да спечели подаването си.

2:4 - Григор спечели първи две точки, но при 15:30 Гофен прибегна до сервис мрежа, за да изравни. Двойна грешка осигури възможност за пробив пред българина. Давид обаче изравни, като след обжалване се видя, че е закачил линията, буквално с милиметър. Късмет за белгиеца. Втората точка за пробив бе спасена със силен сервис. Последвал още един добър сервис и след това топка в аут от Григор спаси гейма за Гофен.

2:5 (пробив) - Григор така и не успя да преодолее този в срив от играта си след втория сет. Белгиецът дръпна с 40:15 и веднага реализира нов пробив.

2:6 - Гейм на нула и победа за белгиеца!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Победа днес ще ни подсигури първото място в група C и класиране за 1/4-финалите, където съперник ще са домакините от Австралия. До момента тенисисти ни постигнаха победи с 2:1 над Великобритания и Молдова.

Гофен е, може би, най-удобният съперник за Димитров. Българинът води с впечатляващото 8:1 в двубоите помежду им. а последно двата играха на Мастърса в Париж, където белгиецът се намираше по-добра форма, но и това не попречи на Григор да сломи съперника си със 7:5, 6:3. Единствената му загуба е през 2017 година, когато отпада от Гофен на четвъртфинал в Ротердам.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички