18-ата титла на Федерер ще го изкачи до топ 10


18-ата титла на Федерер ще го изкачи до топ 10
Снимка: Getty Images/Gulliver

1992 0

35-годишният Роджър Федерер днес завоюва безпрецедентната 18-а титла от Големия шлем. Зад него се нареждат Пийт Сампрас и Рафаел Надал с по 14, Рой Емерсън и Новак Джокович с по 12, Род Лейвър и Бьорн Борг с по 11 и Бил Тилдън с 10.

Федерер е вторият най-възрастен шампион в мейджър турнир и отстъпва единствено на легендарния австралиец Кен Роузуол, който печели Australian Open на 37-годишна възраст.

Роджър също така постави рекорд за най-дълъг период между титлите. Своята първа той печели на Уимбълдън 2003 и до днешната са изминали почти 13,5 години. Федерер изпреварва Пийт Сампрас, който завоюва първия си трофей от Големия шлем през 1990 г., а последният - през 2002 (и двата на Ю Ес Оупън). Ако се вземат предвид всички рекорди, а не само от Откритата ера (1968 ) досега, то с най-добро постижение е Роузуол, който се преборва за първи трофей на шампионата на Австралия през 1953 г. и отново печели в Мелбърн 19 години по-късно (1972).

Преди началото на Australian Open Федерер бе 17-и в световната ранглиста, с което става най-ниско поставения тенисист след Гастон Гаудио (Ролан Гарос 2004), който става носител на купа от Големия шлем, когато е 44-и в света. В понеделник Федерер ще бъде №10 в класацията. /БГНЕС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички