Федерер успя! Спечели мечтаната 18-а титла от Шлема


Федерер успя! Спечели мечтаната 18-а титла от Шлема
Снимка: Getty Images/Gulliver

5010 0

Роджър Федерер победи Рафаел Надал в петсетов сблъсък и спечели мечтаната 18-а титла от турнир от Големия шлем. Маестрото спечели финалния сблъсък на Australian Open с 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Първият сет отиде в сметката на Роджър Федерер. В седмия гейм се стигна до първия пробив в срещата, който и бе ключов за швейцареца за спечелване на сета. Вторият сет започна доста силно за Надал и показа, че резултатът от предходния сет не му е повлиял. В третия гейм Надал спаси два брейкбола и увеличи преднината си на 0:3, а в следващия гейм стигна и до втори пробив в сета. Макар и Федерер да съкрати за кратко преднината, то Надал затвори сета с 3:6.

Третият сет бе изключително важен от психологична гледна точка и той бе спечелен от Федерер. Още първия гейм бе доста драматичен, като Надал имаше две възможности за пробив, отразени от швейцареца. След това „Кралят на клея” взе само един гейм, а Федерер затвори сета с категоричното 6:1. Точно, когато изглеждаше, че Федерер е намерил играта си и ще търси победата в следващия сет, Надал показа, че не се е предал. Испанецът бързо дръпна в резултата като не изпусна преднината си до края и вкара мача в пети сет. Там драмата бе пълна, но Федерер успя да навакса изоставане след ранен пробив на Надал и направи пълен обрат за 4:3. Той не трепна и задържа преднината, за да спечели мача и 18-а титла от шлема.

Първи сет

Жребият отреди Надал да сервира пръв във финалната среща и испанецът спечели безпроблемно подаването си на 0. В следващия гейм при 15:15 Федерер влезе в дълго разиграване, но Надал натисна и швейцарецът намери мрежата. Федерер все пак взе гейма благодарение на сервиса си.

В третия гейм Рафа допусна двойна грешка, но това не му попречи да вземе гейма, който го завърши със силен сервис. В следващия Федерер реши да излезе на мрежата, което му помогне да излезе напред с 30:15. При последната точка Роджър доминираше и затвори гейма. 

В следващите 2 гейма двaмата спечелиха безпроблемно подаванията си, като 6-ият бе най-силният сервис гейм за Федерер, който спечели на 0.

В седмия гейм се стигна и до първия пробив в мача. При 30:15 Федерер натисна с бекхенда си и спечели следващата точка. Последва дълго разиграване и след грешка на Надал от бекхенд, Федерер направи пробив. Швейцарецът не срещна трудности в следващия гейм и затвърди пробива.

При 5:3 Надал сервира за оставане в мача и спаси първата възможност за затваряне на сета. В следващия гейм Федерер бе безкомромисен и с ас затвори сета - 6:4.

Втори сет

Надал започна много по-активно втория сет. При 1:0 гейма в негова полза, стигна и до пробив във втория гейм. За първи път в мача Федерер изостана с 0:30 на свое разиграване и макар да успя да навакса в точките, Надал направи пробив.

В третия гейм Надал спаси два брейкбола и увеличи преднината си на 0:3, а в следващия гейм стигна и до втори пробив в сета. Испанецът поведе с 0:40, а Федерер успя да спаси само два брейкбола.

Федерер показа, че не се е предал и опита да направи завръщане като спечели следващите два гейма и намали до 2:4. Важният седми гейм обаче бе спечелен от Надал на 0 и завършен с ас. Федерер спечели разиграването си в следеащия гейм с 40:15, а Надал показа, че ще изчака следващия, за да изравни сетовете. Връщането на единия пробив не бе достатъчно и Надал стигна до успех с 6:3.

Трети сет

В първия гейм на третия сет Федерер поведе с 40:0, но спря да вкарва първия си сервис и допусна изравняване като Надал дори стигна до 2 възможности за пробив, които отрази и спаси драматични гейм.

Развитието на гейма помогна на Роджър, който бе фантастичен и стигна до ранен пробив. Това му даде още повече увереност и с два аса затвори гейма на нула - 3:0.

В четвъртия гейм испанецът успя да спаси три възможности за пробив, за да остане в сета след 14 разигравания. Това обаче не повлия по никакъв начин на играта на Федерер, който отново спечели подаването си на 0.

Федерер стигна до втори пробив в сета за 5:1 като основна причина за това бе бекхендът му, който затрудняваше изключително Надал. Федерер затвори сета с категоричното 6:1, като в седмия гейм се справи с два брейк пойнта.

Четвърти сет

Двамата спечелиха лесно подаванията си първите три гейма на четвътия сет. При резултат 1:2 за Надал се стигна до важния четвъти гейм, където стигна до пробив. Две грешки на Федерер и чудесната игра на Надал му поднесоха възможностдо 3 точки за пробив. Местрото спаси първата, но при втората излизане на мрежата от Надал го принуди да сбърка - 1:3. След това затвърди пробива. 

Отново сервисът помогна на Федерер, с три аса в гейма швейцарецът намали до 2:4. Надал спечели подаването си на 0 и показа, че вече мисля за петия сет. Без никакви трудности запази преднината си в сета и го затвори на 3:6.

Пети сет

Началото на сета се забави, тъй като Федерер поиска медицински таймаут. Решителният пети сет започна с пробив за Надал, който го затвърди, макар и много трудно. Федерер поведе с 40:15, но Надал още веднъж показа, че това е много изгодна позиция за него и успя да спаси три точки за пробив. 

Надал запази крехката си преднина от ранния пробив, но това му коства доста усилия. Федерер пропусна точка за пробив в четвъртия гейм като изкара топката в аут. В петия гейм Роджър взе подаването си и намали до 2:3.

В седмата си точка за пробив в петия сет Федерер най-накрая стигна до пробив. Той отново водеше с 40:15 и допусна изравнавяване, но този път, с малко помощ и от мрежата, проби Рафа. В следващия гейм затвърди пробива си и направи обрат в сета.

Рафа не се предаде и не направи нещата лесни за големия си противник. Испанецът стигна до две възможности за пробив. Тук сервисът на Роджър му помогна и при втория му мачбол той стигна до историческата 18-а титла от Големия шлем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички