16-та е факт! Мълниеносен Рафа Надал връхлетя Кевин Андерсън в Ню Йорк


16-та е факт! Мълниеносен Рафа Надал връхлетя Кевин Андерсън в Ню Йорк
Снимка: Gulliver/GettyImages

5157 0

Световният №1 Рафаел Надал спечели 16-та титла от Големия шлем, след като се наложи с 6:3, 6:3, 6:4 над южноафриканеца Кевин Андерсън във финала на US Open. Това е трети триумф за испанеца в Ню Йорк след 2010 и 2013 година.

През цялата среща носителят на вече 16 титли от Голямата четворка доминираше, като единствено в последния гейм на мача той допусна да се стигне до 40:40 на негов сервис. Освен това статистиката показа, че най-голямото му предимство в мача дойде от изпълнените втори удари, при които той спечели на 70% от разиграванията на свой начален удар. Точно на другия полюс бе 28-ят поставен, който спечели по-малко от 40% на свой втори сервис. Освен това левичарят бе 100% при излизанията си на мрежата.

Във всеки един от сетовете Рафа записа по един пробив, като още от началото на мача се видя, че Андерсън е притеснен от първото си участие във финал на турнир от такъв ранг, като често греше ударите си.

Това бе пета победа от пет мача меджу двамата за Рафаел Надал, а с успеха си, той си заработи и 3,7 милиона долара от наградния фонд на турнира.

Първи сет

0:1 - В откриващия си гейм Андерсън бе леко притеснен, допусна да се стигне до 30:30 и 40:40, но в крайна сметка спечели подаването си с помощта на началния си удар. Статистика показва, че той е реализирал 116 аса до момента в турнира, което значи, че е спечелил близо 29 гейма чрез най-силното си оръжие.

1:1 - Надал също имаше затруднения в началото на своя сервис гейм, но го спечели, давайки само една точка на посрещащия.

1:2 - 28-ят поставен допусна първа двойна грешка във втория си сервис гейм, която доведе до 15:30, а след 40:40 Надал стигна до първа точка за пробив. Тя бе отразена след сбъркан форхенд на испанеца, но след грешка от бекхенд на Андерсън се стигна до втора такава точка. Геймът продължи повече от 10', но в крайна сметка южноафриканецът спечели подаването си.

2:2 - Световният №1 изравни резултата в геймовете с лесен гейм на 0.

2:3 - Андерсън имаше нови затруднения на свой начален удар и допусна нова точка за пробив при 30:40 след сгрешен форхенд. Двойна грешка при 40:40 даде нов шанс за пробив на Рафаел Надал, който бе отразен с ас. Нов гейм, който продължи близо 10', но бе спечелен от сервиращия.

3:3 - 28-ят поставен също "показа" зъби в гейм №6, посрещайки сервиса на Матадора и поведе с 15:30. До края на гейма обаче испанецът не даде повече точки на съперника и отново изравни резултата.

ПРОБИВ! 4:3 - В така важния седми гейм Андерсън сам се вкара в неприятности, след като допусна четвърта двойна грешка при 40:40, а с форхенд в аут подари пробив на противника.

5:3 - Носителят на 15 титли от Големия шлем записа нов лесен гейм.

СЕТ! 6:3 - Надал поведе с 0:30 при сервис на противника, но с порция мощни сервиси Андерсън обърна развоя на гейма за 40:30. Както и в предишните подавания на южноафриканеца, и в този се стигна до точка за пробив пред левичаря, която бе с цената на сетбол, а с чудесно разиграване той завоюва частта - 6:3.

Втори сет

1:0 - Рафаел Надал взе гейма си на 0 за старта на сет №2.

1:1 - Въпреки че загуби първата точка Андерсън спечели четири поредни, за да изравни резултата.

2:1 - В третия гейм на втория сет Рафа имаше проблеми на свой начален удар и допусна да се стигне до 30:30, но в крайна сметка той излезе победител в гейма след две грешки на посрещащия.

2:2 - Ново равенство в резултата след лесен гейм за 203 сантиметровият тенисист.

3:2 - Ас на Надал и грешка на посрещащия набързо направиха резултата 30:0, а с нови две добри отигравания испанецът взе сервис гейма си.

ПРОБИВ! 4:2 - Първият сервис на Андерсън все по-трудно намираше очертанията на корта и Надал стигна до две точки за пробив след добра игра на мрежата и от основната линия. При първата ситуация той изкара своя ретур в аут, но при втората точка той отново излезе на мрежата, където към момента е 100%-ов, и излезе напред в резултата.

5:2 - Испанецът затвърди пробива си с лесен гейм, давайки една точка на посрещащия.

5:3 - 28-ят в схемата на турнира намали изоставането си с помощта на силния си удар.

СЕТ! 6:3 - Надал стартира деветия гейм с два добри сервиса, които му помогнаха лесно да поведе с 30:0. С ас си спечели три сетбола, като още първата бе реализирана със скъсен форхенд по диагонала.

Трети сет

Пробив! 1:0 - Третият сет стартира добре за Андерсън, който поведе с 40:15, но с две грешки допусна резултатът да бъде изравнен. В крайна сметка обаче Надал стигна до нова точка за пробив, която бе материализирана веднага.

2:0 - Статистика още един път доказа колко по-ефективна е играта на Надал при негов начален удар. От началото на мача той е изгубил едва 8 точки при свой начален удар. В този гейм той загуби само една, което доведе до лесното му спечелване.

2:1 - За първи път от средата на втория сет Андерсън лесно спечели подаването си.

3:1 - В четвъртия гейм на сета Надал поведе с 40:0, но допусна двойна грешка и след това сбърка форхенд, за да се стигне до 40:30, но бекхенд в аут от Андерсън върна аванса на испанеца.

3:2 - 28-ят в схемата на турнира спечели първи гейм в мача, в който той взима подаването си на 0.

4:2 - Андерсън стартира добре в гейма, печелейки дълго разиграване. До края на частта обаче испанецът изненада съперника си с две излизания на мрежата, като поведе с 40:15, а след още две разигравания поведе с 4:2.

4:3 - Геймовете продължаваха да вървят лесно за сервиращите и Андерсън отново се доближи в резултата до опонента си.

5:3 - И в 8-я гейм на третата част Рафа нямаше проблем да вземе подаването си, като не даде точка на съперника.

5:4 - Южноафриканецът записа поредния си лесноспечелен гейм в сета.

СЕТ! 6:4 - При 40:30 Надал получи първи мач бол в срещата, а секунди по-късно Андерсън за първи път в мача стигна до 40:40 при сервис на испанеца. След прекрасен сервис, а след това и с комбинация сервис - мрежа Матадора спечели US Open 2017.

Преди мача

Испанският №1 Рафаел Надал излиза тази вечер в Ню Йорк за своята трета титла от турнира и общо 16-та от Големия шлем. Феновете на тениса очкваха сблъсък на титани на 1/2-финалите между Матадора и Роджър Федерер, но швейцарецът бе спрян от Хуан Мартин дел Потро. В 1/2-финалите пък аржентинецът демонстрира, че няма сили за повече и след като взе първия сет срещу Рафа с 4:6, последва спад в играта му и той загуби след 6:0, 6:3, 6:2.

Кевин Андерсън от своя страна излиза за първа титла от Големия шлем. Южноафриканецът елиминира друг испанец на 1/2-финалите, като се наложи с 3:1 сета срещу Пабло Кареньо Буста.

В преките двубои до момента носителят на 16 титли от Големия шлем има 4 победи от 4 мача.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички