Приказката на Слоун Стивънс завърши с щастлив край


Приказката на Слоун Стивънс завърши с щастлив край
Снимка: Getty Images/Gulliver

1311 0

Слоун Стивънс е новата носителка на титлата от Откритото първенство на САЩ. 24-годишната американка победи по категоричен начин сънародничката си Мадисън Кийс с 6-3, 6-0 във финалната фаза на надпреварата в Ню Йорк. За 83-та в света Слоун това е първи трофей от турнир от Големия шлем, както и общо пети в досегашната й кариера.

Финалът бе изцяло американски за първи път от 2002 г., когато Серина Уилямс победи с 2-0 сета сестра си Винъс, но не успя да отговори на очакванията за титаничен сблъсък между двете тениситки. Родената във Флорида Стивънс показа по-здрава психика и бе решителна в ключовите моменти на мача, който продължи едва 62 минути.

Срещата между дебютантките на финал от Шлема започна равностойно, като и двете приятелки в живота взимаха сравнително лесно своите подавания до 2-2. Мадисън се опита да бъде по-агресивна и да поеме инициативата в срещата, но от отсрещната страна на корта Стивънс бе перфектна в защита. Кийс допусна куп непредизвикани грешки и позволи на съперничката си да реализира ранен брейк за 3-2. До края на частта 24-годишната Слоун не изпусна инициативата, като завърши сета с нов пробив за крайното 6-3.

В началото на втория сет ситуацията за Кийс на корта стана катастрофална, след като 83-та в света заигра с огромно самочувствие, за да реализира нов пробив за 2-0. Стивънс използва по перфектен начин ширината на корта и пласираше уинъри, които още повече обезкуражиха родената в Илинойс Мадисън. Това доведе до нов психологичен срив за възпитаничката на Линдзи Дейвънпорт и тя допусна нов брейк за 4-0. Стивънс поведе с 5-0, което я доближи само на гейм от първа титла от Шлема. В последвалия последен гейм Кийс съумя да спаси два мачбола, но нямаше повече сили, за да окаже съпротива на бъдещата шампионка. Така в крайна сметка след категоричното 6-3, 6-0, Слоунс Стивънс победоносно вдигна ръце за първата си спечелена титла от Големия шлем. С постижението си шампионката от Ню Йорк ще се изкачи до 17-то място в световната ранглиста. Кийс пък ще се придвижи с четири позиции и ще бъде 12-та ракета в света.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички