Запознайте се с детето чудо на българската лека атлетика


Запознайте се с детето чудо на българската лека атлетика
Снимка: Facebook

1486 0

Последните два дни на първенствата в зала атлетическата ни общност бе под въздействието на показаното от 16-годишната бегачка на Тракия-Пловдив – Лиляна Георгиева.

Тя направо смачка 5 национални рекорда, някой доста брадясали, в няколко възрастови групи (младша, старша, до 23 г.). Георгиева първо отвя върховото ни постижение на 1500 м, а няколко часа по-късно и на 3000 м. Безкомпромисно и без колебание.

За някои това може да са просто някакви цифри, но те говорят адски много. За специалистите показват за какво е готова Лили. Специално резултатът на 1500 м е невероятно силен, а тя е само на 16. Ясно е, че ако всичко е ОК, Лили е здрава, тренира стабилно и формата й върви възходящо, то през лятото трябва да очакваме резултат около 4:12-4:15 мин., а това вече е страхотно бързо бягане.

И сега в Добрич се видя, че момичето е отлично подготвено и не може да бъде мръднато с никаква тактика, има издръжливост, има скорост, а още по-хубаво е, че има самочувствие и настроение. Ясно е какъв неимоверен труд е положила да постигне тези резултати, но видяхме - едно усмихнато и лъчезарно момиче, което очевидно изпитва удоволствие от това, което прави на пистата. За други може да има и малко носталгия, защото Лили ги кара неволно да си спомнят славните успехи на нашите бегачки през 70-е и 80-е години, които диктуваха световната мода в средните бягания. А най-вероятно с тази носталгия се раждат и хубавите очаквания, че скоро ще й стискаме палци на най-големите атлетически форуми.

Като допълнение към показаното от Лили е и представянето на другата ни млада бегачка – Силвия Георгиева от Евър-Варна. Не, не са сестри с Лили, само защото са Георгиеви, но адски много си приличат с амбицията, усилията и удоволствието от това, което правят, колкото много трудности и лишения да им костват тези резултти. Те кефят с битката си на пистата, от която няма начин да не се роди нещо много хубаво. От тези битки, на това ниво, може да очакваме само световни резултати, което пък ни два много надежди за доброто близко бъдеще на нашата атлетика.

Ясно е и друго, че покрай Лили и Силвия ще се увлекат много от техните приятели и противници на родната писта, а това само ще увеличи конкуренцията.

Няма да спестим на Лили и Силвия и нещо друго и искрено се надяваме да опровергаят скептиците, че всяко чудо е за 3 дни. Засега храна на спектиците дават много наши минали таланти в юношеска възраст, за които отдавна никой не си спомня. Те просто изчезнаха скоропостижно по различни причини. Най- честата обаче е амортизиране, изхабяване в юношеска възраст и дотам. Бяха и си останаха ... талантливи надежди.

Няма илюзии и е много трудно да се успее в атлетиката на международна писта, но пък няма по-добър пример от двете Георгиеви. Надяваме се да е доста заразителен и други млади атлети да посегнат към рекордите.

Източник: bgathletic.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички