Няма да анлулират рекорда на Стефка Костадинова


Няма да анлулират рекорда на Стефка Костадинова
Снимка: Getty Images / Guliver

1153 0

От Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) обявиха, че няма да бъде уважено предложението на президента на Асоциацията на спортните журналисти (AIPS) Джани Мерло за анулиране на световните рекорди в атлетиката. Италианецът изтъкна като основна причина за предложението си множеството случаи с отнети олимпийски медали и заличени рекорди в последните години заради употреба на забранени стимуланти.

"Разбираме, че се съмнявате в поставените преди време рекорди. Възможно е подходите в миналото да са подпомогнали спортистите да запишат върхови постижения нелегитимно. Но това не може да доведе до санкциониране на атлети, които са записали рекорди след усилен труд и отдаване на живота си на спорта", гласи част от официалното писмо на IAAF.

"В момента сме се фокусирали да изчистим името на атлетите, които легитимно са постигнали рекорди. Ако всички постижения се анулират, те не само ще загубят мястото си в историята, но и ще бъдат набедени за измамници", с тези думи завършва отговорът на световната централа до Мерло.

В момента България фигурира в официалните регистри само с един световен рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина – 209 см от 1987 г. Председателят на Български олимпийски комитет (БОК) определи преди броени дни идеята за анулирането на световните рекорди като “несериозна и некоректна”.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички