Ван Аерт триумфира в часовника и облече жълтата фланелка в “Париж-Ница”


Ван Аерт триумфира в часовника и облече жълтата фланелка в “Париж-Ница”
Снимка: Getty Images

1270 0

Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) триумфира в бягането по часовник, което беше четвърти етап от пробега “Париж-Ница”. Тимът на “Jumbo-Visma” отново направиха зашеметяващо предтавяне, техните колоездачи отново окупираха подиума, като зад белгиеца се наредиха Примож Роглич и Роан Денис.

Ван Аерт беше единственият колоездач, който премина 13,4-километровото трасе по пътищата на Монлюсон със средна скорост над 49км/ч. Профилът на етапа имаше своите скрити капани, колоездачите трябваше да се справят със силно вълнообразно трасе съпътствано от множество завои и наклон до близо 15% във финалните 800 метра.

Първият специалист в часовниците, който потегли от стартовата рампа беше австралиецът Роан Денис. Двукратният световен шампион в тази дисциплина записа резултат от 16’26” и средна скорост от 48,924км/ч, което му отреди първо място във временното класиране. Дълго време нямаше колоездач, който дори да се доближи до времето на Денис.

Ейтън Хейтър (Ineos Grenadiers) беше следващият, който записа доста добро време. Младият англичанин завърши на 12 секунди зад бившия си съотборник Роан Денис, с което се нареди на втора позиция в подреждането.

Един от фаворитите за днешната победа - Щефан Кюнг (Groupama-FDJ), финишира на по-малко от 4 секунди изоставане от Денис и така измести Хейтър от временното второ място. Швейцарецът, който е двукратен европейски шампион в дисциплината, изоставаше само на 0,8сек. от лидера на междинната контрола, но по финалното изкачване загуби още три секунди.

Изненадата на деня на беше Саймън Йейтс от тима на “BikeExchange-Jayco”. Англичанинът, който е един от фаворитите в генаралното класиране, записа първо време на междинната контрола, но във втората част загуби време и от Денис и от Кюнг и в крайна сметка се нареди трети във временното подреждане с постижение от 16’31”. Загубата на време във втората половина за Йейтс, беше поредното доказателство колко трудни са финалните метри на часовника.

Друг от фаворитите за днешната победа - Щефан Бисегер (Education-EasyPost) не успя да реализира пълните си възможности в бягането по часовник. Швейцарецът изоставаше на 9 секунди при междинното времеизмерване, а до финала пасива му нарастна до 14 секунди. С време от 16’41”, той остана на осма позиция в крайното класиране.

Изклпчително силен часовник за възможностите си направи и победителя от вчера Мадс Педерсен (Trek-Segafredo). Датчанинът финишира за 16’45”, с което се нареди на девето място в днешния ден. Дотук, Педерсен финишира в топ 10 и на четирите изминали етапа от надпреварата.

Пиер Латур (TotalEnergies) беше последният колоездач, който стартира преди тримата водачи от “Jumbo-Visma”. Френският състезател се нареди на 7-мо място в класирането, точно между Хейтър и Бисегер, така той запази амбициите си за добро генерално класиране в края на седмицата.

Изглежда Роан Денис беше дал добри напътствия на своите съотборнци за това как да проведат целия часовник и как да разпределят силите си. Примож Роглич премина през контролата с 2 секунди по-бавно от Денис, но беше запазил енергия за финалната височина и прекоси линията с 4 секунди по-бързо от Денис и време от 16’22”. Така олимпийският шампион в дисциплината застана на челното място във временното класиране.

Ваут Ван Аерт беше предпоследният, който потегли по трасето. Белгийският топ колоездач записа първо време на междинната контрола, с 2 секунди по-бързо от това на Денис. Във втората половина, той загуби част от преднината си спрямо Роглич, но все пак успя да финишира 2 секунди по-бързо от словенеца. Ван Аерт финишира в призовата тройка във всеки един от четирите изминали етапа.

Лидерът в състезанието след първите три дни - Кристоф Лапорт (Jumbo-Visma), днес очаквано загуби лидерската фланелка, заради по-слабите си възможности в часовника. Французинът финишира на 11-то място с 29 секунди изоставане от Ван Аерт.

Така след днешния етап, тримата колоездачи на “Jumbo-Visma” продължават да заемат първите три позиции в класирането, но вече с разменени места помежду им. Ван Аерт е новия лидер в състезанието, следван от Примож Роглич на 10 секунди изоставане, а Кристоф Лапорт вече е трети с пасив от 29 секунди.

Класиране в етап 4:

1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma

16’20”

2. Primož Roglič (Sln) Jumbo-Visma

+2s

3. Rohan Dennis (Aus) Jumbo-Visma

+6s

4. Stefan Küng (Sui) Groupama-FDJ

+10s

5. Simon Yates (GBr) BikeExchange-Jayco +11s

6. Ethan Hayter (GBr) Ineos Grenadiers

+14s

7. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies

+19s

8. Stefan Bissegger (Sui) EF Education-EasyPost

+21s

9. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo +25s

10. Dani Martínez (Col) Ineos Grenadiers +28s

 

Генерално класиране след етап 4:

1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma

11h51’05”

2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma

+10s

3. Christophe Laporte (Bel) Jumbo-Visma

+29s

4. Simon Yates (GBr) BikeExchange-Jayco

+49s

5. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies

+51s

6. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo +53s

7. Dani Martínez (Col) Ineos Grenadiers +1’06”

8. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe

1’09”

9. Stefan Bissegger (Sui) EF Education-EasyPost

+1’13”

10. Søren Kragh Andersen (Den) Team DSM

+1’19”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички