UEFA потвърди 12-те стадиона за Европейското първенство това лято


UEFA потвърди 12-те стадиона за Европейското първенство това лято
Снимка: Gulliver/ Getty Images

1573 0

Ако погледнем спортния календар за настоящата година, можем да останем повече от очаровани. Всички големи футболни турнири се развиват с пълна сила, в края на сезона ще се даде старта на Евро 2020 и най-важното е, че същото важи и за Олимпийските игри, които тази  година са насрочени за Япония. Подобна новина със сигурност кара феновете да бъдат в екстаз, а и към този момент сме сигурни, че никой не е останал разочарован от предлаганите срещи.

Интересът обаче е насочен към Евро 2021, поради простата причина, че ще се отпразнува 60-тата годишнина на UEFA и турнирът ще се проведе по един много по-различен и красив начин. Впрочем, промяната за тази година ще позволи на много фенове да се включат в забавлението и да се насладят искрено на качествен футбол. Защо?

Идеята е, че тази година турнирът ще се проведе на територията на 12 страни, като се предостави възможност на повече запалянковци да се докоснат до тази престижна битка. Дори и към този момент все още да не се допускат фенове на стадионите, най-вероятно до старта през лятото, всеки домакин ще посреща гости и това е само една част от добрите новини. Беше необходимо и време, за да се потвърдят всички футболни столици, но вече знаем, че Евро 2021 ще бъде незабравимо за милиони зрители и фенове, които ще наблюдават един особено вълнуващ турнир.

Интересно е, че някои страни дори предложиха своята територия за провеждането на повече срещи, но пътят до трофея тази година ще започне от Копенхаген до Лондон! А стартът ще бъде даден на 11 юни до 11 юли. С други думи, трябва да се подготвим за един месец класен футбол от всяка гореща точка на Европа. Нека в следващите редове разгледаме и точните дестинации:

1. Започваме с Телия Паркен в Копенхаген. Създаден през 1992 г., той може да посрещне близо 38 065 зрителя. Това е крепостта на ФК "Копенхаген", а през 2001 г. е дори домакин на музикалния конкурс "Евровизия". Датските национали също играят на него.

2. Стадион Авива е мястото, където ирландските национали показват своите способности. Стадионът може да събере 51 700 души - приблизително популацията на един малък град. Ирландското гостоприемство и добрата бира ще накарат абсолютно всеки почитател да се замисли дали да не си подари едно истинско изживяване, след като именно феновете на тази страна бяха смятани за едни от най-добрите и сърцати хора във Франция.

3. Друга добра дестинация е Шотландия и Хемпдън Парк. Очевидно шотландците са искали да победят съседите си и по тази причина ще видим, че капацитетът е 51 866 души. Тук играят националите и разбира се, ФК Куинс Парк.

4. Естадио Сан Мамес или "Катедралата", както го наричат, е едно интересно и магическо място в испанския Билбао. Тук "Лъвовете от Сан Мамес" или "Атлетик" са успели да покажат майсторство и да изградят една особена история. Капацитетът е от близо 40 000 души, а това е впечатляваща цифра, имайки предвид, че стадионът е открит официално през 1913 г. В следващите десетилетия е постоянно променян, за да може да посрещне повече гости.

5. Холандия също влиза като дестинация, посрещайки отбори и запалянковци на Йохан Кройф Арена - най-големият стадион в страната. Името също не е случайно, а за построяването му са необходими около 140 милиона евро. Използва се от Аякс и може да събере 55 500 души.

6. Арена Национала е една добра дестинация за футбол и подозираме, че редица родни фенове ще се насочат в тази посока като възможно най-близка. Позициониран в Букурещ, този стадион може да се похвали с малко история, след като е бил локация за финалът на Лига Европа през 2012 г. и за всички по-сериозни румънски футболни изяви. Капацитетът е 55 634 души.

7. Следващият стадион не трябва да ни изненадва по никакъв начин. Впечатляващата Газпром Арена може да посрещне 61 000 фена и е особена гордост за руския Зенит. Точно тук можем да бъдем сигурни, че ще се случат някои интересни срещи, а и нека не забравяме, че букмейкърите вече са подготвени за събитието. Феновете на футболни прогнози могат да се възползват от  бонус кодове за Палмс Бет и да номинират своя фаворит за турнира. Газпром Арена е сравнително нов стадион - отворен е официално през  2017 г. и решението да гледа към Финския залив, може да впечатли всеки истински почитател. Това определено е една добра дестинация за футбола.

8. Няма как да видим гладиаторски сражения, ако не погледнем към Рим и Стадио Олимпико. Неговото официално откриване е направено през 1937 г. и Лацио и Рома го споделят като общ дом. Римският футболен колизеум може да събере 68 000 души.

9. Стадион "Ференц Пушкаш" е място с история и сериозно реноме. Отваря вратите си през 1948 г. и може да събере 68 000 души. Построен е с помощта на доброволци и войници, използва се от националния отбор на страната и точно на тази територия, английските национали преживяват една от най-тежките си загуби - 7:1. Автор на тази екзекуция са именно унгарските национали. Най-вероятно подозираме легендата от 1954 г. да се повтори, кой знае.

10. Олимпийският стадион в Баку може да се смята за феноменална футболна локация. За мнозина е архитектурно наследство и събира близо 69 870 души. Избраната локация също завладява погледа - огромното съоръжение се къпе в отражението на езерото Боюкшор и можем да бъдем сигурни, че от всяка точка на водоема ще видим впечатляващата конструкция.

11. Следващият стадион няма нужда от представяне. Алианц Арена може да се похвали като един от най-вълнуващите и впечатляващи футболни стадиони в Европа. Това е домът на Байерн Мюнхен, където през последните години се случва една от най-жестоките хегемонии в немската Бундеслига. Резултатите също не трябва да ни изненадват. Тук ще бъдат посрещнати 70 000 души.

12. Стадион Уембли е последната футболна локация, домът на английските национали и също така място един от най-големите стадиони, подготвен да събере близо 90 000 души. Този капацитет го нарежда на второ място след Ноу Камп в Барселона. Наричат го домът на футбола и тази година ще изпълни точно тази функция.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички