Тур дьо Франс: Ваут Ван Аерт спечели етап 20, Погачар си подсигури генералната победа


Тур дьо Франс: Ваут Ван Аерт спечели етап 20, Погачар си подсигури генералната победа
Снимка: Getty Images

1108 0

Тадей Погачар (UAE Team Emirates) ще спечели Обиколката на Франция за втори пореден път. Словенецът премина успешно през последното изпитание - индивидуално бягане часовник, като загуби едва крехка част от големият си аванс. Така за Погачар остава само парадният етап до Париж, след което той отново ще бъде коронясан като шампион.

Словенецът направи предпазлив часовник, за да избегне всякакви късни инциденти, които биха могли да попречат на завършването му с жълтата фланелка на Шанз-Елизе. Тока той финишира осми в класирането на етапа, на минута зад победителя Ваут Ван Аерт (Team Jumbo-Visma).

Ван Аерт взе втората си етапна победа в тазгодишния “Тур”, като постави най-доброто време от 35’53” по 30,8-километровото трасе в Югозападна Франция.

Съотборникът на Ван Аерт - Йонас Вингегаард завърши втори в генералното подреждане в дебюта си на “Тур Дьо Франс”. Младият датчанин завърши трети в бягането по часовник, като намали дефицита си от Погачар с 25 секунди, който обаче бяха крайно недостатъчни. Междувременно Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) осъана трети в общото подреждане на 1’43” зад Вингегаард, след като започна етапа с шест секунди дефицит до второто място, но загуби 1’37” от датския талант.

Предпоследният етап на “Тур дьо Франс 2021” и в съвременен смисъл последният от състезателните етапи за общото класиране, предостави на състезателите предимно равни 30,8км индивидуално бягане по часовник от Либърн до Сен Емилион.

Микел Бйерг (UAE Team Emirates) и Щефан Бисегер (EF Education-First) бяха сред първите стартирали и зададоха времената, с който да се съобразяват лидерите. Първо Бйерг излезе на временната първа позиция с резултат от 36’45”, а малко след това Бисегер го измести като записа с 8 секунди по-добър резултат.

Този, който остана най-дълго време на лидерска позиция обаче беше Каспер Асгрен (Deceuninck-Quick-Step). Асгрен премина по трасето за впечатляващите 36’15” и със средна скорост от 50,9км/ч.

Изглеждаше, че датският шампион ще бъде изместен от европейския такъв - Щефан Кюнг (Groupama FDJ), тъй като Кюнг премина 10 секунди по-бързо от Асгрен на първата междинна времева контрола. Оказа се обаче, че щвейцарецът е хвърлил твърде големи усилия в първата част на часовника. На втората контрола той премина с равно време с това на Асгрен, а до финала беше загубил 17 секунди.

Дори ако Кюнг беше успял да задържи темпото си от старта и да победи Асгрен, това нямаше да е достатъчно, за да спечели етапа, след като Ваут Ван Аерт разтърси всички със своето постижение. Белгиецът летеше по трасето, преминавайки най-бързо през междинните контролни пунктове на 7,6 км и 20,1 км.

Той успя да разпедели силите си по перфектен начин и на финала в Сен Емилион завърши с време 35’53” и 51,4км/ч средна скорост. Това постижение беше с цели 21 секунди по-добро от времето на Асгрен. Никой от останалите състезатели не успя да се доближи до резултата на Ван Аерт и така той спечели своята втора етапна победа в Обиколката на Франция за 2021г.

Състезателите от топ 10 също хвърлиха всички сили, които им бяха останали в този часовник. Бен О’Конър (AG2R Citroen) и Вилко Келдерман (Bora-Hansgrohe) проведоха много яростна битка за четвъртото място в генералното класиране. В часовника Келдерман победи О’Конър с 21 секунди, но това не беше достатъчно, за да измести австралиеца в генералното класиране. Така, едва 11 секунди разделиха двамата след края на 20-те изминали етапа.

Що се отнася до лидера в състезанието Погачар, нямаше същата свирепост в усилията му по време на този часовник, която видяхме в предното бягане по часовник (5-ти етап), което той спечели. Тадей изпълняваше завоите с по-голямо внимание, тъй като той просто трябваше да завърши безопасно, за да потвърди победа. 22-годишният талант направи точно това, като финишира 8-ми на 57 секунди зад Ван Аерт.

Финалният етап на “Тур дьо Франс” през 2021 г. е 108,4 километров маршрут от Шато с финал на Шанз-Елизе в Париж, където трябва да видим спринтов финал, който да завърши 108-ото издание обиколката.

 

Топ 10 на етап 20:

1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma, in 35-53

2. Kasper Asgreen (Den) Deceuninck - Quick-Step, 21 seconds

3. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma, 32s

4. Stefan Küng (Sui) Groupama-FDJ, 38s

5. Stefan Bissegger (Sui) EF Education-Nippo, 44s

6. Mattia Cattaneo (Ita) Deceuninck - Quick-Step, 49s

7. Mikkel Bjerg (Den) UAE Team Emirates, 52s

8. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates, 57s

9. Magnus Cort (Den) EF Eduation-Nippo, 1-00

10. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck - Quick-Step, 1-21

 

Генерално класиране след етап 20:

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates, 80-16-59

2. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma, 5-20

3. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers, 7-03

4. Ben O'Connor (Aus) Ag2r Citroën Team, 10-02

5. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe, 10-13

6. Enric Mas (Esp) Movistar Team, 11-43

7. Alexey Lusenko (Kaz) Astana-Premier Tech, 12-23

8. Guillaume Martin (Fra) Cofidis, at 15-33

9. Pello Bilbao (Esp) Bahrain Victorious, 16-04

10. Rigoberto Urán (Col) EF Education-Nippo, 18-34

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички