Тур дьо Франс: Тадей Погачар затвърди превъзходството си с нова етапна победа


Тур дьо Франс: Тадей Погачар затвърди превъзходството си с нова етапна победа
Снимка: Getty Images/Guliver

1844 0

Тадей Погачар (UAE Team Emirates) направи още една голяма крачка към спечелването на тазгодишната Обиколка на Франция. Словенецът спечели етап 17, който завършваше на изкачването от висша категория “Col du Portet”.

Етап 17 беше смятан за може би най-трудният етап тази година. Със своите три много тежки изкачвания (две от първа и едно от висша категория) в последните 65км, както и финал на над 2200метра надморска височина, то очакванията за трудности бяха оправдани. Царската височина “Col du Portet” (16км 8,6%) осигури кулминацията за деня.

Група от шестима колоездачи се откъсна напред. Но от темпото, което налагаха UAE Team Emirates, стана ясно, че никой измежду Антони Перез (Cofidis), Дориан Годон (Ag2r-Citroën), Антони Туржи (TotalEnergies), Дани Ван Попел (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) и Максим Шевалие (B&B Hotels p / b KTM) няма да е днешният победител.

Всеки един от тях, постепенно беше застиган от групата на жълтата фланелка, която също намаляваше доста с напредване на километрите. Антони Перез беше този, който изкара най-дълго време на чело, като при започване на финалната 16-километрова височина, той имаше аванс около 3’50”, който обаче се оказа твърде недостатъчен.

Самият Погачар атакува на 8км преди върха на изкачването, като единствено Йонас Вингегаард (Jumbo-Visma) и Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) успяха да последват жълтата фланелка. Все пак, Погачар успя да победи двамата си съперници след много силен финален спринт на върха, който се извисяваше на 2215метра.

Вингегаард надделя над Карапаз за второто място в етапа, като така се изкачи до второ място и в генералното класиране. Карапаз завърши трети и успя да се изкачи и до трета позиция в генералното класиране, след като Ригоберто Уран (EF Education-Nippo) загуби време и се свлече надолу. Колумбиецът не успя да последва атаката на Погачар и започна да губи време от преките си конкуренти. Уран завърши етапа на 1’49 зад Погачар, така той загуби второто си място в общото подреждане и остана четвърти.

Спорът за фланелката на червени точки (носена от най-добрият катерач),през цялото състезание се водеше между Дилън Тьонс (Bahrain Victorious), Майкъл Уудс (Israel StartUp Nation) и Найро Кинтана (Arkea Samsic), като водач все още е Дилън Тьонс. Но с днешното си представяне, Погачар се изкачи до второ място в тази класация. Първото място на височината от висша категория му донесе 40 точки, като така активът му вече наброява 67 точки, 11 по-малко от лидера Тьонс и 1 повече от Уудс и Кинтана, които имат по 66.

Така, докато битката за жълтата фланелка изглежда напълно решена, то тази за останалите две места на подиума става все по-интересна.

Топ 10 на етап 17:

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates, in 5-03-31

2. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma, 3s

3. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers, 4s

4. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ, 1-19

5. Ben O'Connor (Aus) Ag2r Citroën Team, 1-26

6. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe, 1-40

7. Pello Bilbao (Esp) Bahrain Victorious, 1-44

8. Sergio Higuita (Col) EF Education-Nippo, 1-49

9. Rigoberto Urán (Col) EF Education-Nippo,

10. Dylan Teuns (Bel) Bahrain Victorious.

 

Генерално класиране след етап 17:

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates, 71-26-27

2. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma, 5-39

3. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers, 5-43

4. Rigoberto Urán (Col) EF Education-Nippo, 7-17

5. Ben O'Connor (Aus) Ag2r Citroën Team, 7-34

6. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe, 8-06

7. Enric Mas (Esp) Movistar, 9-48

8. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana-Premier Tech, 10-04

9. Guillaume Martin (Fra) Cofidis, at 11-51

10. Pello Bilbao (Esp) Bahrain Victorious, 12-32

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички