Ремко Евенепул спечели Обиколката на Белгия, Марк Кавендиш взе последния етап


Ремко Евенепул спечели Обиколката на Белгия, Марк Кавендиш взе последния етап
Снимка: Getty Images/Guliver

1993 0

Белгиецът Ремко Евенепул (Deceuninck-QuickStep) спечели Обиколката на Белгия за втори път в своята кариера. Съотборникът на Ремко - Марк Кавендиш спечели последният етап след масов финален спринт.

Евенепул спечели вторият етап от надпреварата, който беше 11-километрово бягане по часовник. В следващите етапи, колоездачите на Deceuninck-QuickStep внимателно защитаваха Ремко от неприятности и така той спечели синята фланелка (за лидер в състезанието. Друг колоездач на Quick Step, a именно Ив Лампаерт, остана втори в генералното класиране, за да направи триумфът на белгийския тим още по-сладък. Малко изненадащо, Джани Маршан от отбора на Tarteletto-Isorex остана трети в обиколката след много солидно представяне във всички етапи.

Днешният последен етап беше решен във финален спринт, който беше спечелен от Марк Кавендиш. Кавендиш онтово разчиташе на страхотно извеждане от страна на неговите съотборници и най-вече на Михал Морков. Зад Кавендиш остана Тим Мерлие (Alpecin-Fenix), следван от Паскал Акерман (Bora-Hansgrohe), който остана трети пред Дилън Дилън Гроневеген (Jumbo-Visma) и Насер Боани (Arkea-Samsic), който допълни топ 5. Кавендиш изкрещя на телевизионната камера на мотоциклета и след това тържествено прегърна съотборниците си. Това беше неговата 151 победа в кариерата.

След края на състезанието, Кавендиш коментира, че е невероятно щастлив от постигнатото през днешния ден. Той заяви, Тим Мерлие е може би най-добрият спринтьор в момента и победата над него го кара да се чувства на седмото небе. Кавендиш допълни също, че се радва от това, че е част от Белгийския отбор на Deceuninck-QuickStep в домашната за тях обиколка.

Евенепул претърпя тежък дебют в “Джиро Д’Италия” миналия месец, но сега изглежда, че кариерата и формата му се връщат на прав път след победата по родните му пътища в Белгия. Сега той ще се насочи към белгийските национални шампионати (общия старт и бягането по часовник), след което ще насочи подготовката си към предстоящите Олимпийски игри в Токио.

„За мен това означава наистина много. След завръщането ми от много дългите, рехабилитации, упоритите тренировки и многото неуспехи, се чувствам невероятно “, каза Евенепул. „Голямо облекчение е да спечеля бягане по часовник, както и многоетапно състезание. Това показва, че съм на прав път към това да се завърна на най-високото си ниво.” Ремко завърши интервюто си с благодарности към всички, които са го подкрепяли в трудните за него моменти.

Топ 10 на етап 5:

1. Mark Cavendish (GBr) Deceuninck-QuickStep

2. Tim Merlier (Bel) Alpecin-Fenix

3. Pascal Ackermann (Ger) Bora-Hansgrohe

4. Dylan Groenewegen (Ned) Jumbo-Visma

5. Nacer Bouhanni (Fra) Team Arkea-Samsic

6. Bryan Coquard (Fra) B&B Hotels p/b KTM

7. Sasha Weemaes (Bel) Sport Vlaanderen-Baloise

8. Niccolò Bonifazio (Ita) Total Direct Energie

9. Caleb Ewan (Aus) Lotto Soudal

10. Danny van Poppel (Ned) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

 

Генерално класиране:

1. Remco Evenepoel (Bel) Deceuninck-QuickStep

2. Yves Lampaert (Bel) Deceuninck-QuickStep

3. Gianni Marchand (Bel) Tarteletto-Isorex

4. Finn Fisher-Black (NZl) Jumbo-Visma

5. Ide Schelling (Ned) Bora-Hansgrohe

6. Koen Bouwman (Ned) Jumbo-Visma

7. Connor Swift (GBr) Team Arkea-Samsic

8. Oscar Riesebeek (Ned) Alpecin-Fenix

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички