Трета българка изкачи Еверест, експедицията бе водена от легенда


Трета българка изкачи Еверест, експедицията бе водена от легенда
Снимка: iStock

674 0

Трета българка успя да изкачи "Покрива на света". Това е Мариета Георгиева, която изкачи Еверест и се превърна в третата наша сънародничка на най-високия връх на планетата. Изкачването е станало по най-масовия маршрут - по Южното седло на върха.

Тя бе част от състава на комерсиална експедиция, организирана от фирмата Elite Exped. Тя е ръководена от легендата и притежател на няколко световни рекорда в алпинизма, включително този за най-бързо изкачване на всички 14 осемхилядника на планетата - за 6 месеца и 6 дни - Нирмал Пурджа.

Българката присъства под №6 в списъка с всички клиенти на фирмата за високопланински туризъм, изкачили върха вчера, а те са общо 13 души от различни държави, плюс 16 водачи - повечето от които шерпи.

Петя Колчева е първата българка изкачила Еверест. Тя покорява върха на 22 май 2009 г., заедно със съпруга си Камен Колчев. Мариета Георгиева е и общо 16-ият българин, изкачил на Покрива на света. Пионерът бе Христо Проданов, който загина на слизане от върха през април 1984 г. От същата експедиция горе стъпиха още Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и Николай Петков. Дойчин Василев бе на Еверест през 1997 г., последван от трима през 2004-та - Петко Тотев, Дойчин Боянов и Христо Христов, който загина под върха. Следват Петя и Камен Колчеви, Атанас Скатов през 2014-та и 2017 г., Слави Несторов (2018), Стефан Стефанов (2018), Силвия Аздреева (2022 г) и сега Мариета Георгиева (2024).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Неутрални" президенте Гонзо, защо за "червени" е едно, а за "сини" - друго... ПРИМЕРНО?

При положение, че ЦСКА и Левски са най-големите български клубове, най-успешните и с най-богатата история,...

Реклама
Най-четени новини

виж всички