Стойчев излъгал, че има опит в студени води, ще плува в Антарктида


Стойчев излъгал, че има опит в студени води, ще плува в Антарктида
Снимка: БГНЕС

1364 0

"Единственото, което ми помогна, беше, че исках да спечеля това състезание", каза Петър Стойчев пресконференция след титлата по плуване в ледени води от Бургхаузен, Германия и поставен нов световен рекорд, предаде БГНЕС.

Стойчев постигна и нов световен рекорд на разстояние от 1000 метра с време от 12 минути и 15 секунди.

"В 15.45 минути местно време беше даден старта на 1000 метра и за наше щастие 12 минути и 15 секунди бе моето време, което е най-бързото време, плувано до сега".

"Самото потапяне в началото е може би едно от най-трудните неща през цялата дистанция. Безсмислено е да ви казвам, че е много студено, болезнено студено. През първите 4 дължини или през първите 100 метра преобладава усещането за студ и болка, която е основно в главата. След което от ниската температура се усеща обратен ефект. Много топлина и кожата леко започва да пари, което е много кратък и приятен момент. След този момент, който трае около минута, усещането е само едно - студено и дискомфортно".

"Когато плувам и наближавам стената за следващото обръщане, аз виждам стената, но не мога да преценя реално дали ми трябват още 1, 2 или 3 загребвания до нея, с което си обяснявам, че понижаването на температурата на тялото и по-специално на мозъка, прави нещата така, че да нямаш реална представа за разстояние и за скорост. Единственото, което ми помогна е, че исках да спечеля това състезание, защото първо Кристоф Вандраш, който беше дългогодишен мой конкурент в маратоните, беше домакин на това състезание, а и дълго преди Нова година името на България се свързваше негативно в Германия. Аз бях сигурен, че трябва да направим нещо положително, като всички бяха изненади, защото никой не очакваше, че на местна територия може да бъде победен Кристоф", допълни Стойчев.

„Това време от 12 минути и 15 секунди бъдете уверени, че в най-скоро време ще бъде подобрено с много. Не казвам от мен, а от някой друг плувец, защото то може да бъде подобрено. Има всички такива предпоставки, ако състезателят е доста по-млад и по-бърз, какъвто бях аз примерно преди 10 години", заяви плувецът.

„Когато участвах за първи миналата година, съвсем откровено ви казвам, че излъгах организаторите, че имам опит и съм плувал в ледени води. Направихме едно писмо, че съм плувал в езеро в България 1000 м., за да мога да бъда допуснат", каза още Стойчев.

"Основната цел, която имаме и това, което съм поставил пред себе си и това, което съм споделил с част от приятелите си и треньора ми е: Част съм от екип, който организира плуване в Антарктида. За съжаление не съм сигурен, че ще можем да го направим декември 2017-та, но ще се опитаме да го направим 2018-та или 2019-та година. Ще тръгнем от Ушуая, Аржентина и искаме да слезем долу до Антарктида и да направим едно такова плуване, което за мен ще бъде наистина много интересно. Като участие в Световни първенства, Олимпиади и в Световни купи съм постигнал достатъчно. За мен е важна следващата ми цел, като искам да плувам навсякъде по света. Аз съм плувал във всички океани и във всички по-големи морета, но не съм плувал на Антарктида. Според мен един човек трябва да има възможност да види какво се случва по различните места на света. Сигурен съм, че и на много от вас ще ви е интересно да бъдете на Антарктида, нали?", сподели шампионът.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички