Стефка Костадинов: Учудена съм, че нямаме шампион в олимписки спорт


Стефка Костадинов: Учудена съм, че нямаме шампион в олимписки спорт

1864 0

„Учудвам се, че тази година нямаме световен шампион в олимпийски спорт, но големите спортисти си знаят”, това каза председателят на БОК Стефка Костадинова, предаде репортер на БГНЕС.

„Учудена съм, че тази година нямаме световен шампион в олимпийски спорт. Надявам се, че всички големи спортисти и таланти се готвят специално за догодина. Много от моите колеги, когато покрият олимпийски норматив си мислят, че задачата им е приключила. Върховата им форма обаче трябва да е на Олимпийските игри, защото там е каймакът на спорта. Засега имаме 24 квоти, но нека не натоварваме атлетите с очаквания. Големият спортист си знае”, каза Костадинова, която коментира и постиженията на параолимпийските ни атлети и липсата на финансиране към тях. „Параолимпийците ни са уникални. Те са състезатели с много голям дух и вяра, те трябва обаче да имат и помощ. Тези хора трябва да имат 100% условия за работа и да се инвестира и в треньорите”.

Днес Костадинова беше част от награждаването на медалистите и призьорите от третите Европейски Мастърс игри в Ница. Във Франция България бе представена от 50 ветерани, които спечелиха 18 златни, 11 сребърни и 5 бронзови медала. „За мен това са невероятни и феноменални хора, които след толкова медали искат още и още. Това са едни от хората, които написаха и продължават да пишат спортната история на България. Те са невероятен пример за младото поколение”, каза Костадинова.

Председателят на БОК коментира и проблемите в спорта от най-ранно ниво – училищата. „Според мен общините трябва да имат по-специално отношение към клубовете, защото от там идват треньорите и състезателите. Трябва да имаме бази и инфраструктура, защото в много места в България се направиха зали по евро проекти, които не се използват. Трябва да има и спортни игрища в междублоковите пространства. Силно трябва да се инвестира в детско-юношеските школи и в училищата. Днес моят колега Пламен Константинов каза нещо много точно – Не може часът по физическо възпитание да бъде между часовете по физика и химия. И децата да слизат долу по дънки и ризка, за да спортуват и потни да се качат отново в час по математика. Най-добре е физическото възпитание да е след часовете. Спортът възпитава не само на самочувствие, силен хъс и характер, спортът е и хигиена”, каза още Костадинова.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички