Стефан Велев пред Efirbet: Ще гоним Купата на България с Черно море, Левски ще се върне в челото


Стефан Велев пред Efirbet: Ще гоним Купата на България с Черно море, Левски ще се върне в челото

3274 0

Полузащитникът на Черно море, Стефан Велев, даде ексклузивно интервю за сайта EFIRBET България. Той сподели амбицията си да атакува Купата на България през този сезон заедно с „моряците“, които помнят славни мачове от този турнир. В същото време халфът заяви, че топ 6 е първостепенната цел за тима.

Велев направи и интересно сравнение между родната футболна действителност и тази в Румъния, споделяйки, че няма съществена разлика в качеството на отборите, но за сметка на това в северната ни съседка инфраструктурата е на съвсем друго ниво. Бившият играч на Левски не пропусна и да изкаже мнение по темата около трудностите на столичния гранд през последните около 2 години.

 

Здравей, Стефане! Началото на сезона за Черно море се оказа доста силно. На кое в най-голяма степен отдаваш добрите игри?

По принцип правим силен сезон до момента, наистина. Имаме само две загуби и то срещу Лудогорец и ЦСКА. И предишните сезони играехме силно, но точково правихме глупави грешки. Доста време сме заедно като отбор, няма много промени и това спомага за колектива. Много сме сплотени, това си личи на терена и ни помага във всеки мач. Нямаме изявени звезди и е много важно за нас да сме задружни.

 

Миналата година често бяхте критикувани, че не използвате шансовете си пред противниковата врата и това ви струваше точки. Би ли казал, че проблемът по един или друг начин е решен сега?

Не мисля, че проблемът е напълно решен. Нямаме изявен голмайстор, който да се справя с проблемите и да вкарва във всеки труден мач. Отборно постигаме добри резултати, а сега може би и ВАР ни помага, защото при 0:0 може да получим решение в наша полза. Миналата година сме губили мачове, след като погрешно отменят наше попадение. Винаги сме се опитвали да вкарваме първи в мачовете си, но не всеки път се получава. Надявам се да бележим първи и да задържаме преднината си.

 

Илиан Илиев е сред най-взискателните треньори у нас. Колко полезна за вас, играчите, е работата с него?

Да, Илиев е много опитен треньор, натрупа много години в професията. Иска винаги да печели, не иска да пропуска нито една точка. Това е хубаво, защото ни държи будни. Изисква максимумa и по този начин и ние го искаме.

Разбира се, не всеки път се получава, няма отбор, който всеки път да стига до максимума, но се стараем доколкото е възможно да изпълняваме изискванията му. Важно е да има треньор, който да ни ръчка и да не ни позволява да се отпускаме. Дори да постигаме победи той иска още повече постоянство. 

 

Каква е целта като класиране за Черно море?

В съблекалнята казваме, че искаме да сме в шестицата и да натрупаме максимално много точки. Оттам насетне ще видим за къде ще имаме сили. Всеки сезон искаме да сме в шестицата, но в предишни години някои загубени точки са ни стрували тази цел.

 

Клубът има страхотна история в Купата на България. Целта отново ли е атака на трофея, съответно и класиране за Европа през там?

Да, разбира се, това е другата ни цел. Това е по-пряк път към Европа, определено. Не е по-лесен обаче, защото зависим от жребия. Сега имаме труден мач срещу Берое, но това ни е втората цел, която се надявам да постигнем.

 

Шампионатът е доста равностоен през тази кампания и много отбори правят добро впечатление. Като човек с доста опит по българските терени как би сравнил нивото сега с това от преди около 10 години?

Сега шампионатът е много по-равностоен. Повечето отбори са на едно ниво, с изключение на Лудогорец, естествено. Това прави нещата по-интересни, както и форматът, който не те оставя да се отпуснеш в нито един момент. Всяка една точка е ценна. Преди 10 години имаше 30 мача в първенството и имаше отбори, които 10 кръга преди края знаеха, че ще изпаднат или ще са в средата на таблицата.

Нивото не е паднало, но повечето отбори са равностойни. Сега е по-силов футболът и ми се струва, че темпото е по-високо. Преди също не липсваше класа, имаше доста опитни играчи, които се подвизаваха преди това зад граница. Въпреки това, мисля, че сега е по-равностойно първенството.

 

Ти си основна фигура в състава на „моряците“. Как се чувстваш на „Тича“?

Определено се чувствам добре тук. Харесва ми обстановката. Колективът е чудесен и бях приет много добре. Бих останал с удоволствие, но не зависи само от мен. Харесва ми и Варна като град. Има много плюсове, които могат да ме задържат в града и в клуба.

 

Играл си известно време в чужбина, включително и в Румъния. Как би сравнил реалността в северната ни съседка спрямо тази у нас?

Във футболно отношение не бих казал, че отстъпваме по нещо. Имаме доста таланти, не са много напред в това отношение. Главната разлика е в терените и инфраструктурата – в това отношение са на много по-високо ниво. Видяхте, че и на европейското първенство приеха няколко мача. Доста отбори направиха нови бази и стадиони. Работи се върху нова методика за развитие на млади играчи и мисля, че националният им отбор започва да се събужда.

Футболът е малко по-динамичен и по-открит. И там обаче тимовете са равностойни. Вземат добри попълнения от чужбина, защото имат достатъчно ресурси, за да е конкурентноспособно първенството. Лудогорец и Клуж са на подобно ниво, Стяуа е като ЦСКА или Левски. Като цяло и техните тимове се позагубиха в Европа последно време, така че не мисля, че има голяма разлика в нивото.

 

Вече си на 32, но стои ли като цел пред теб отново да излезеш зад граница, може би за един последен път?

Разбира се, винаги съм имал амбицията. Човек трябва да има някаква цел, независимо с какво се захване. Не ми е на всяка цена обаче, тъй като имам семейство вече, не съм сам и трябва да се съобразя с някои неща. Особено сега нещата са още една идея по-сложни, с оглед на ограниченията около Ковид.

При добра оферта обаче бих помислил. Като цяло обаче съм щастлив в Черно море. Можех да остана още една година в Румъния, но прецених, че да се върна във Варна е по-добрият ход. Не мога да кажа нищо със сигурност, така че ще разбера в бъдещето.

 

Преди няколко години беше част и от състава на Левски. Как гледаш на цялата нестабилност около клуба през последните 1-2 години?

За всичко е видно, че не е този клуб, който беше във времето. Не, че си е загубил блясъка, но резултатите са разочароващи. Огромен клуб е, виждаме и феновете как помагат. Отборите обаче вече нямат този респект, когато отидат на „Герена“ - липсва страхът.

Сега обаче дойде господин Стоилов, при който мисля, че ще се подобряват постоянно. Нормално е да им трябва и малко повече време, за да дойдат и резултатите, но се върви в правилната посока. Лично аз вярвам, че Левски ще се върне рано или късно към челните места, за да е конкурентноспособен на Лудогорец и ЦСКА. Аз съм израснал с ЦСКА и Левски, тогава Лудогорец го нямаше. Сега има дупка на „Герена“, но мисля, че ще дойдат и добри дни за Левски.

 

Страда ли родният елит без един от грандовете си на челни места?

Да, както казах, конкуренцията спадна, друго е, когато и Левски и ЦСКА са на върха. В Румъния също се усещаше дупката без Стяуа и други тимове, но с работа всичко се връща към нормалността. Лудогорец също го нямаше, но за 10 години постигнаха нещо общо взето невиждано у нас. Трябва да се вярва и да се работи.

 

И за финал, Стефане – какво си пожелаваш в личен и професионален план до края на 2021-а година?

На първо време искам да съм здрав, аз и моето семейство. Надявам се с Черно море да продължим да играем добър футбол, да трупаме точки, да продължим за Купата на България и през новата година да довършим преследването на целите си. На първо време обаче дано сме здрави, защото без този елемент всичко друго е невъзможно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички