Най-накрая се изясни защо Боян Петров не си взе сателитния телефон в похода към Шиша Пангма


Най-накрая се изясни защо Боян Петров не си взе сателитния телефон в похода към Шиша Пангма
Снимка: Фейсбук на Петров

10799 0

Една от големите въпросителни около изчезването на българския алпинист Боян Петров беше защо той не си е взел сателитния телефон, когато е опитал да щурмува връх Шиша Пангма. Именно някъде по пътя към върха големият ни алпинист е намерил смъртта си, като ако носеше телефона у себе си, той щеше да се обади, където и да е бедствал и спасителите щяха да го открият.

Оказа се, че Петров е оставил телефона на един от участниците в експедицията - украинецът Александър Настенко, за да си свърши неотложни задачи.

Украинецът, който впоследствие успява да качи Шиша Пангма, но Централния, не основния връх, разкри пред "Summitsweb" какво се е случило, след като за последно е видял Боян, с когото са се сближили по време на прехода.

"В базовия лагер Сергей Бершов ми предаде сателитния телефон на Боян, каза че Боян ми го е оставил, знаейки че имам спешни служебни задачи. След двудневна почивка аз и трима шерпи тръгнахме нагоре на 2 май. На трети бяхме в лагер 2 (6700м). Времето беше неустойчиво – вятър, сняг… На 4 май шерпите се качиха в лагер 3 (7400м), за да дооставят оборудване. Върнаха се вечерта с лоши новини. Бяха намерили палатката на Боян на 7400м, наполовина засипана със сняг, а в нея имало спален чувал", разказа алпинистът.

Боян Петров изчезна на 3 май, като безпрецедентната спасителна акция по откриването му не даде резултат и той остана в планината.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички