Софийският маратон стартира в неделя: всичко, което трябва да знаете


Софийският маратон стартира в неделя: всичко, което трябва да знаете
Снимка: Софийски маратон

1593 0

Тази неделя ще се проведе софийският маратон - Wizz Air София маратон. Това е 38-ото издание на едно от най-масовите и популярни спортни състезания у нас, което привлича любители на бягането и активния начин на живот от над 30 държави. Участие ще вземат 25 елитни маратонци от Кения, Мароко, Етиопия, Турция, Украйна и др.

Организатори на събитието са Столична община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

Софийският маратон е едно от емблематичните спортни събития за града и заради това Столична община прави всичко възможно той да се състои в сложната здравна обстановка и тази година. Това е причината да няма масов старт на кратката дистанция, а само на състезателните 10 км, 21 км и класическите 42.195 км.

Стартът на класическия маратон 42.195 км е от 9.30 ч. на площад „Княз Александър I“ пред Национална художествена галерия. В 10 ч. ще стартират бегачите на 10 км.

Маратонът ще се състои при стриктно спазване на здравните противоепидемични мерки. Около старта ще се позиционира специална арка за дезинфекция, през която да минават участниците, а преди началото отделните възрастови групи ще бъдат разделени на необходимите разстояния.

Наред с това, Столична община ще осигури ваксинационен център в зоната на старт-финала за всички желаещи да се ваксинират“, каза Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

Регистрирани за маратона са близо 2500 бегачи в трите дисциплини 42.195 км, 21 км и 10 км.

В големия маратон на 42.195 км ще стартират около 450 бегачи, като състезанието е валидно за Държавно първенство.

При мъжете ще видим 8 елитни маратонци, при жените – поне 7, сред които е и лидерката за 20-хилядния Джакпот Наом Джабет, спечелила маратоните в Стара Загора и Варна тази година. Ако запази преднината си и след София кенийката ще е първата, която две поредни години ще спечели големия бонус. При мъжете ще стартират кениецът Дънкан Коеч и Жан Симукека от Бурунди, двамата са с лични рекорди от 2.10 ч., каза още Дуков, като напомни, че Софийския маратон - заедно с тези в Стара Загора и Варна и тази година е част от веригата под мотото "Бягането като начин на живот".

Общият награден фонд е близо 80 000 лв., шампионите на 42.195 км в българската столица ще бъдат премирани с по 6000 лв., предвидени са бонуси за първите 10 в класирането. Парични премии ще получат и призьорите в отделните възрастови групи на големия маратон, най-бързите в полумаратона и на 10 км, както и победителите в държавния шампионат на 42.195 км.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички