"Слабостта на Нургюл е...": Треньорът на Салимова разкри къде е уязвима


"Слабостта на Нургюл е...": Треньорът на Салимова разкри къде е уязвима
Снимка: FIDE

5261 0

Живко Жеков, който е треньор и мениджър на Нургюл Салимова, даде любопитно интервю малко преди финала (тайбрек) за Световната купа по шах. Както е известно, българката ще спори за златото срещу Александра Горячкина.

Жеков сподели, че това събитие е исторически за българския шах, като освен това заяви, че 5-6-7 часа игра е стандартно време за надпревари от подобен род. Жеков посочи и слабото място на Салимова.

"Събитието е историчеко за българския шах. Щастлив съм, това преобладава над напрежението, което неминуемо съпътства такива събития. 5-6-7 часа е стандартно време за такива сериозни състезания. Партията вчера премина през обрати. Отначало не бяхме добре, после почти бяхме спечелили, но не е толкова лесно, колкото показва компютърът. Позицията е от този тип, който можеш да я пропилееш много бързо, за съжаление така се и случи, но за радост не загубихме партията.

Това е слабост на Нургюл, че пилее време, но тя много се притеснява да не изиграе максимално точни ход и често пилее време, но напрежението е огромно там. Тайбрекът са дузпи, има напрежение, но всичко се случва по-бързо. Не е най-силната ѝ страна точно тази контрола 25 минути на човек плюс 10 секунди, но не е и слаба. За да стигне до това ниво, значи умее да играе всякакъв шах. Късметът ще реши и вятърът от коя посока ще духа – от север или от юг" - започна той пред "Дарик радио".

Живко Жеков сподели още кога и колко често се чува с Нургюл Салимова, която бе изпратена сама в Баку, Азербайджан. Той подчерта и какво е най-важното в днешния финален сблъсък.

"Ние се чуваме и говорим по-продължително, когато нещата не са много наред. Когато са наред, се поздравяваме, пожелавам успех и не губим време. Когато трябва да се закърпи състоянието, тогава... снощи поговорихме около 40 минути. Казах и да почине добре и този, който е по-свеж днес ще има предимство.

Важното е да седне спокойно на дъската, да не мисли за резултата. Вчера това ѝ изигра лошата шега, защото тя вече е виждала купата в ръцете си, което е характерно за по-младите шахматисти, въпреки че тя от много години игра, но там се проявяват и чисто човешките качества. Тя има още да расте като човек и да натрупа боен опит. Важното е да е спокойна и да играе смело, без страх" - завърши той.

Партията започва в 14:00 часа българско време. Ще можете да ГЛЕДАТЕ ФИНАЛА НА СВЕТОВНАТА КУПА ПО ШАХ НУРГЮЛ САЛИМОВА - ГОРЯЧКИНА НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички