Скандално: Промени нулеви в българското плуване след скандала


Скандално: Промени нулеви в българското плуване след скандала
Снимка: LAP.BG

1814 0

Кристиян Минковски остава селекционер на националния отбор по плуване. Промени във Федерацията по плувни спортове също няма да има. Това заяви президентът на централата Георги Аврамчев след извънредния Управителен съвет, проведен днес (4 март), пише "БТВ". 

Неговото свикване наложи допинг скандалът в този спорт, който избухна преди седмица. Тогава bTV оповести, че трима плувци от тима - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са дали положителни проби за веществото станозолол, използвано още от 60-те години на ХХ век. 

"Управителният съвет на Българската федерация по плувни спортове приема, одобрява и изцяло подкрепя предприетите мерки и извършени действия от председателя на Федерацията, генералния секретар на Федерацията, главния мениджър на отбора и лекаря във връзка с трите положителни проби. Управителният съвет споделя изразената позиция на представителите на Българската федерация по плувни спортове на дадента пресконференция на 26 февруари 2021 г. и заявява, че изцяло подкрепя треньорския щаб на националния отбор и няма да позволи провалянето на подготовката и участието на нашите национални състезатели по плуване в предстоящото европейско първенство и олимпийските игри. Утвърждава и подкрепя предприетите и извършени действия на ръководството - предоставяне за изследване на Антидопинговия център на всички медикаменти, витамини и хранителни добавки, които са давани на националния отбор за възстановяване, искане за вземане на допинг проби на всички състезатели от националния отбор, взели участие в лагерите през януари и февруари, прекратяване на даването на интервюта и коментари по медиите по въпроси, свързани с плуването, до излизане на резултатите от двете посочени по-горе изследвания.", заяви президентът на федерацията Георги Аврамчев.

Първоначално той и селекционерът Минковски заявиха, че нямат обяснение как станозололът е попаднал в пробите на плувците, като не изключиха момчетата да са го приели по своя инициатива. Самите плувци разказаха за практиката в националния тим различни таблетки да им бъдат давани от треньора и лекаря в пластмасови чашки, без да им бъде обяснявано какво съдържат те. "Федерацията винаги е контролирала и ще продължава да контролира всички свои членове и състезатели за употреба на забранени субстанции. Управителният съвет на Българска федерация по плувни спортове стои зад далите положителна проба състезатели, ще продължава да стои зад тях и ще направи всичко възможно по силите си и в рамките на компетентността си, за да се стигне до истина", заяви още той. 

За практиката с даване на хапчета в чаши потвърдиха и бивши плувци в тима – Екатерина Аврамова и Нина Рангелова, както и най-добрият ни атлет в момента в този спорт Антъни Иванов, който учи и се подготвя в САЩ.

Пред bTV той заяви, че именно Минковски трябва да поеме отговорност за случилото се и той не би тренирал с националния тим, докато не настъпи промяна. За така призова и личната треньорка на Баблаков – Цветанка Дилова, в отворено писмо до президента на федерацията Георги Аврамчев. В хода на скандала станаха ясни и други порочни практики на Минковски. Различни плувци потвърдиха, че той е поискал 30% от комисионните на националните след турнир. Част от тях заявиха, че селекционерът е пушил около басейна и е употребявал алкохол. Минковски е селекционер на националния тим от 2015 г. насам, когато наследи Георги Дангалаков, на когото беше помощник. В понеделник (8 март) всички спортисти от националните отбори за мъже, жени, юноши и девойки ще бъдат тествани отново, за сметка на федерацията.

ИЗТОЧНИК: БТВ новините

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички