Плувкиня с разтърсващи разкрития - давали им хапчета без да казват какви са


Плувкиня с разтърсващи разкрития - давали им хапчета без да казват какви са
Снимка: Getty Images/Guliver

594 0

Многократната национална шампионка и рекордьорка на България в плуването Екатерина Аврамова, която през последните години се състезава за Турция, коментира допинг скандала, разтърсил българското плуване. Аврамова твърди, че по времето, когато се е състезавала за България, лекарите са давали на нея и останалите състезатели различни хапчета без да им казват какви са.

Според Аврамова момчетата не са виновни и не са знаели, че са употребили допинг, като намеква за външна намеса. Тя се надява на пълно и безпристрастно разследване, което да установи как тримата плувци са приели забранените субстанции.

"Днес е доста тежък ден за всички млади таланти и хора, които се занимават с плуване в България. Познавам лично момчетата и мога само да си представям през какво преминават в момента. Всички ги атакуват, задават въпроси, искат да знаят какво се случва. Искам да разкажа своята част от историята и се надявам това да не им навреди.

Всички знаете, че аз се състезавах за България до 2013 година, когато реших да се преместя да плувам и да се състезавам за Турция. От 2009 година не ходя на лагери на националния отбор, защото живеех и тренирах в Англия. До 2009 година обаче практиката в националния отбор не се е различавала от това, което описват момчетата. Влизахме в стаята на доктора и ни чакаха чашки с хапчета, които трябваше да пием. Когато питахме какво има той ни отговаряше, че и да ни каже няма да разберем, защото не сме завършили медицина. Странното е, че оттогава до днес един човек продължава да е в този национален отбор и това е старши треньора Кристиян Минковски. Това през което аз съм преминала, не се е променила до ден днешен. В националния отбор съм от 2005 година. Как искаме спортът да просъществува, след като хората, които работят с младите спортисти използват едни и същи методи?

Трудно е да докажем, че състезателите не са взимали на своя глава медикаментите. Но когато човек като Минковски застане пред вас и ви каже, че от вас няма да излезе нищо, ако не тренирате с него, ще разберете. Майка ми отиде при него преди отпътуването ни за Англия и той й каза, че никога няма да стигна на високо ниво. Само три месеца по-късно подобрих националните рекорди на малък басейн, класирах се на световно първенство. Общо 70 поправки на национални рекорди стоят срещу името ми.

Интересното е, че некадърните хора са на високи позиции у нас и никой няма силата да се изправи и да им каже, че съсипват не само спортисти, а и живота на хората. Аз имах лошата участ да тренирам при Минковски. Той беше човекът, който за малко да ме откаже от спорта. Нямаше да участвам на две олимпиади, да бъда шеста в Европа, да стоя днес пред вас и да споделям това", споделя Аврамова, която дава и конкретни примери за съсипване на таланти.

"Тежко ми е за момчетата, защото не го заслужават. Хората, които са начело и им казват какво да правят, плашат ги, че няма да са част от националния отбор, ще им бъдат спрени стипендиите. Треньорът не трябва да е садист. За съжаление главния мениджър на националния отбор е точно такъв. Мога с часове да говоря. Всеки път, когато ме попитат съжалявам ли, че отидох да плувам за Турция, винаги отговорът ми ще е "Не". Момчета, искрено съжалявам за всичко, през което ще преминете. Аз всеки път се притеснявам, когато отивам на допинг контрол. Знам какво пия, но нещата винаги могат да се объркат по пътя от производството, опаковането и доставката. Надявам се да се намери причината за това, което преживявате. Некадърните хора трябва да се махнат от българския спорт", завършва Аврамова.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Бокс


Немска медия: Пулев е жилаво "прасе", продаде се по-скъпо от очакваното

Българският топбоксьор Кубрат Пулев получи още похвали за представянето си в мача срещу Антъни Джошуа за световната...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама